Budai Péter

Pentax és Sigma objektívek DSLR fényképezőgépekhez

A februári PMA kiállításon megszellőztetett újdonságok közül több kerül kézzelfogható közelségbe az elkövetkezendő hetekben. A digitális tükörreflexes gépek tulajdonosait minden bizonnyal a Pentax és a Sigma által megjelentetett új objektívek csigázzák majd fel, melyek közös jellemzője, hogy kizárólag digitális gépekre készültek.

A Pentax a körülbelül 1 éve megjelent digitális csúcsgépéhez az *ist D-hez készül kiadni egy fix gyújtótávolságú és fényerejű nagylátószögű objektívet. A DA (digitális) objektív család másodszülötte a DA 14mm F2.8 ED (IF) nevet kapta. A 14 mm gyújtótávolságú objektív az *isd D vázon 21mm-nek megfelelő, mintegy 90 fokos látószöget biztosít használójának, a beépített ED (extra alacsony szórású) lencsetag pedig a színhiba kiküszöbölésében segít majd.


Az új lencse természetesen - nevével összhangban - belső fókuszálású, így élességállításnál a frontlencse nem forog. Ez például az objektív szűrőmenetére rögzített egyes szűrőknél jelent kényelmesebb használatot. A szűrőmenetre egyébként 77 mm átmérőjű szűrők helyezhetők. Az úgynevezett "Quick-Shift Focus" rendszer segítségével az élességállító gyűrű elcsavarásával azonnal válthatunk a kézi és az automata élességállítás között. Az objektív közelpontja kb. 18 cm melyen maximálisan 1:5 nagyítást kapunk. Súlya kb. 450 gramm, hossza 6,8 cm, szélessége 8,3 cm. Megjelenése május végére várható.

A Sigma régi versenyzőnek számít a DSLR gépekre fejlesztett objektívek terén legújabb terméke a Sigma 24-60mm F2.8 EX DG. A cég jó szokásához híven az új objektív többféle digitális géptípusra, így Sigma, Canon, Nikon (D), Minolta (D) és Pentax vázakra is felhelyezhető lesz - természetesen a gépünkhöz megfelelő verziót megvásárolva. Ennek érdekessége, hogy a Minolta jelen pillanatban még nem rendelkezik az objektívhez megfelelő vázzal. Első ilyen gépe őszre várható.


Sigma 24-60mm F2.8 EX DG

Az objektív a Canon DSLR gépeken kb. 38-96mm-nek, Nikon és Pentax gépeken 36-90, a Sigma modelleken pedig 41-102mm-nek megfelelő látószöget ad (kisfilmes rendszerre átszámítva), mindezt állandó F2.8 fényerő mellett. A jobb képminőségről két alacsony szórású (SLD) és négy aszférikus lencsetag gondoskodik, a zoom locknak köszönhetően pedig a beállított zoomállás nem mozdul el még az objektív függőleges állapotában, vagy rázkódásra sem. Szűrőkből 77mm átmérőjűt kell beszereznünk hozzá. Az objektívvel minimálisan 38 cm távolságból fotózhatunk, ekkor az elérhető legnagyobb leképezés 1:5,8. Hossza 8,5 cm, amivel kategóriája legkisebb zoomobjektívje.

A Sigma és Canon gépekre szánt változatok június 1-én jelennek meg, a Nikon változat június közepén. A Minolta és Pentax verziók megjelenési ideje még bizonytalan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!