Budai Péter

A digitális fotózás újdonságai a PMA szakkiállítás előtt

A hétvégén nyitja meg kapuit a világ talán legnagyobb fotópiaci szakkiállítása a PMA (Photo Marketing Association). Az egyesült államokbeli Orlandóban megrendezett kiállításon a hagyományos fotográfiai újdonságokon kívül évről évre egyre markánsabb szeletet képviselnek a digitális fotózás legújabb eredményei. A nagy gyártók általában erre az időpontra időzítik legtöbb termékük bemutatóját, sőt, nem ritka, hogy már a kiállítás kezdete előtti napokban érdekes bejelentésekről szerezhetünk tudomást. Az elkövetkezendőkben a Pentax, a Canon és a Sigma újdonságairól számolunk be.

Pentax Optio 50

Kezdőknek szánja Optio 50 névre keresztelt ultrakompakt fényképezőgépét a Pentax. A kis szerkezet azonban ennek ellenére sem marad el 5 megapixeles felbontásával a komolyabb kompaktok mellett. Optikája 3x-os zoomátfogással rendelkezik, mely az átlaghoz képest kissé nagyobb látószöget ad (32-96 mm ekvivalens). A mozgóképrögzítés terén 320x240 képpontos mozik vehetők fel 20 FPS sebességgel a memória kapacitásának függvényében, bár hang nem rögzíthető a kép mellé. A memória egyébként beépített, és 12 MB-os, de természetesen kibővíthetjük egy nagyobb SD-kártya behelyezésével.

Klikk ide! Klikk ide!
Pentax Optio 50 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

A gép automata funkciói mellett az ISO 50-200 közötti érzékenységet, vagy például a fehéregyensúlyt akár magunk is beállíthatjuk, esetleg választhatunk a 7 motívumprogram egyikéből, melyek közül a Simple elnevezésű használatakor a gép maga próbál automatikusan ráállni a témának megfelelő beállításokra. A fényképezőgép hátulján egy 1,8" átmérőjű, 130 000 képpontos LCD kijelző kapott helyet, de a képek komponálására egy átnézeti kereső is rendelkezésre áll. Az áramellátást 2 ceruzaelem vagy -akkumulátor biztosíthatja, a könnyű hordozhatóságot pedig 91x61x27 mm-es mérete és - elemekkel együtt is - csupán 180 grammos súlya. Az Optio 50 várhatóan áprilisban kerül a boltokba 230 dollár körüli nyitóáron.



Pentax Optio S5n

A Pentax mindig is ragaszkodott a kis méretű fényképezőgépekhez. Digitális termékcsaládjának legapróbb képviselői a S-sorozat modelljei. Új tagja az Optio S5n, mely mindössze 21 mm-es vastagságával, 120 grammos súlyával és ízléses fémborításával első pillantásra apró cigarettatárcának vagy ékszerdoboznak tűnhet.

A finom külső azonban hasonlóan finom és nem utolsósorban modern belsőt rejt. 5 megapixeles érzékelőjét és 3x-os optikai zoomos (36-107 mm ekvivalens) objektívét nagy valószínűséggel a tavaly ősszel megjelent Optio S5i-től örökölte. Az elődhöz képest nem sok változás történt a külalakban, viszont az S5n nagyobb LCD-t kapott, mely immár 2" (kb. 5 cm) átmérőjű és 110 000 képpontos. A nagyobb LCD viszont tekintélyes helyet foglal el a gép hátlapjából, így az előd átnézeti keresőjét el kell felejtenünk. A képek komponálására csak az LCD kijelző használható. Cserébe autofókusz segédfényt, átgondoltabb módválasztó palettát, USB 2.0 kapcsolatot és jobb videóképességet kapunk, mely 640x480-as felbontást és 30 FPS sebességet is lehetővé tesz és az eddigi MOV helyett AVI (MPEG!) tömörítéssel dolgozik.

Klikk ide! Klikk ide!
Pentax Optio S5n - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Optio S5n beépített memóriája mindössze 9,3 MB, így célszerű egy nagyobb kapacitású SD-kártya megvásárlása is a géphez. A tápellátást biztosító lítium-ion akkumulátor és a hozzá való töltő viszont alaptartozék. Mindezért kevéssel 390 dollár alatti összeget kell majd fizetnie, aki márciusban meg kívánja vásárolni a fényképezőgépet.

Klikk ide! Klikk ide!
Pentax *istDs ezüst kivitelben - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Szintén a Pentaxhoz kapcsolódó bejelentés, hogy nemrég megjelent *istDs modelljük - amely természetesen a cég hagyományaihoz méltóan az egyik legkisebb forgalomban lévő digitális tükörreflexes váz - hamarosan ezüst kivitelben is piacra kerül. Technikai adatai természetesen megegyeznek a fekete változatéval és remélhetőleg az ára sem mutat majd eltérést.



Canon EOS 20Da

A Canon azonban egy még meglepőbb bejelentéssel állt elő. Ősszel piacra dobott középkategóriás tükörreflexes vázát az EOS 20D-t dolgozta át kissé és új változatban is forgalmazni kívánja 20Da néven. A bejelentés egyelőre csak a cég japán nyelvű oldalán jelent meg, így elképzelhető, hogy ez a változat csak a távolkeleti szigetországban lesz majd kapható.

Az EOS 20Da újdonsága az alapmodellhez képest, hogy infravörös és asztrofotózásra is képessé tették. Az infravörös fotózás eddig sem volt lehetetlen a Canon DSLR modelljeivel, de újabb változataik a képminőség javítása érdekében nagyon erős beépített infraszűrőt úgynevezett hot mirrort használtak a képérzékelő előtt, mely az IR fénytartomány csupán kis részét engedte át. A 20Da-ban alkalmazott szűrő a hírek szerint két és félszer érzékenyebb az infra tartományra, mint elődje.


Canon EOS 20Da - csak a japán piacra?

További újdonság, hogy a felhasználóknak lehetősége lesz az LCD monitor élőképét is használni. Ez, a kompakt gépekben mindennapos funkció a DSLR fényképezőgépeknél ritkaság volt (legutóbb a Fujifilm S3 PRO-ban találtunk ilyen módot, bár számos megkötéssel). Technikai részleteiről nem sok mindent tudunk, de az élőkép 5x-ös és 10x-es nagyításban is használható lesz.



Új Sigma objektívek

A Sigma bejelentései a cserélhető objektívekhez kapcsolódnak. A cég új változatokat jelentett meg 10 eddig gyártott felső szériás teleobjektívéhez. Ezek a típusok már jól ismertek a vásárlók körében, de most a digitális tükörreflexes vázak igényeihez igazított változatokban is megvásárolhatók lesznek. Az ilyen objektívjeit DG típusjellel jelöli a Sigma. Az alábbi objektívek várhatók DG jelöléssel:

  • APO 50-500mm F4-6.3 EX DG
  • APO 70-200 mm F2.8 EX DG
  • APO 80-400mm F4.5-5.6 EX DG OS
  • APO 100-300mm F4 EX DG
  • APO 120-300mm F2.8 EX DG
  • APO 300-800mm F5.6 EX DG
  • APO 180mm F3.5 EX DG
  • APO 300mm F2.8 EX DG
  • APO 500mm F4.5 EX DG
  • APO 800mm F5.6 EX DG

    A fenti objektívek azon felül, hogy digitális vázakhoz igazítottak, természetesen hagyományos, kisfilmes fényképezőgépekkel is használhatók. A cég azonban ezek mellett három új objektívet is megjelentett, amelyeket kizárólag digitális tükörreflexes vázakon lehet majd használni. Ezt, és adataikat figyelembe véve, várhatóan olcsóbbak lesznek majd, mint fenti, profi használatra szánt társaik.
    Klikk ide!
    Sigma 10-20 mm F4-5.6 EX DC HSM

    A Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM a nevéből ítélve egy gyors autofókusszal rendelkező, minőségi objektív lesz, mely a DSLR vázak legnagyobb hátrányát a megfelelően nagy látószög elérését hivatott orvosolni. Például a fent bemutatott Canon EOS 20Da-n ez az objektív 16-32 mm-nek megfelelő látószögtartományban dolgozik. Méretei, 83,5x81 mm, szűrőmenete 77 mm-es, nagyítása 1:6,7; alaptartozékként napellenző is jár hozzá. Megjelenése egyelőre Sigma, Canon és Nikon gépekhez várható.

    Klikk ide!
    Sigma 18-200 mm F3.5-6.3 DC
    A 18-200 mm F3.5-6.3 DC-nek elsősorban az olcsóbb superzoom utazóobjektíveket kedvelők fognak örülni. Tavaly jelent meg a Sigma egy 18-125 mm-es változattal, hasonló felhasználási célra, de aki keveselte a tele tartományt azon az objektíven, az itt vélhetően megtalálja majd. Több, mint 11x-es zoomátfogása Canon 20D-n a 29-320 mm kisfilmes értéknek felel meg, így szinte bármilyen szituációban könnyen használható az objektív cseréje nélkül. Viszontlag kis mérete (70x78 mm) és súlya (405 gramm) is könnyen használható utazózoommá teszik. Legnagyobb nagyítás 1:4,4. Szűrőmenetére 62 mm-es szűrők illeszthetők. Ez a változat Sigma, Canon és Nikon mellett, Pentax változatban is kapható lesz.

    Klikk ide!
    Sigma 30 mm F1.4 EX DC HSM
    A megfelelően nagy fényerejű alapobjektívek kérdése is nyitott volt ezidáig a digitális tükörreflexes vázak esetében. A filmes vázakra kapható 50 mm-es nagyfényerejű alapobjektívek inkább "kistelének" voltak használhatók a DSLR-ek többségén, mivel a kisebb érzékelő miatt 75-85 mm közötti értéknek voltak megfelelők. A Sigma 30 mm F1.4 EX DC HSM végre megoldhatja ezt a problémát is. Canon EOS 20D-n 48 mm-nek megfelelő látószöget ad, akár F1.4 fényerő mellett is. HSM (Hyper Sonic Motor) autofókusza biztosítja a gyors és csendes működést. Az optikába két speciálisan alacsony szórású (SLD) valamint egy hibrid aszférikus lencsatagot építettek, hogy a nem kívánt optikai hibákat ezzel csökkentsék. Az optikával minimálisan 40 cm távolságról készülhetnek éles képek, nagyítása 1:10,4, tehát makrófényképezésre, önmagában nem igazán alkalmas. Méretei: 75,5x59 mm, és 62 mm-es szűrőket használhatunk hozzá. Sigma, Canon és Nikon változatokban kerül a boltokba.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • concrete #3
      de hol van az D5D, nem most kellett volna bejelenteni?
    • Tetsuo #2
      Jól jönne 1 EOS 20Da. :)
    • Killgore #1
      Hmm. jó kis gépek!