Budai Péter

Sigma digitális SLR objektívek

A Sigma tradícionális képviselője a nem túl régmúltra visszatekintő, digitális tükörreflexes (DSLR) gépekre szánt objektívek gyártásának. A japán székhelyű cég a közelmúltban jelentette be, hogy termékeivel beszáll az Olympus és Kodak által elmúlt években életre hívott új DSLR szabvány piacába is.

Az új szabvány neve 4/3, melyet érzékelőméretéről kapott. Ez az érzékelő kisebb, mint a jelenleg általánosan használt APS-C méretű érzékelők, ezért az objektívjei által vetített képkörnek is kisebbnek kell lennie. Fontos jellemzője továbbá, hogy az így alkotott képen nem a hagyományosan számolt gyújtótáv értékeknek, hanem azok duplájának megfelelő látószöget kapunk. Az új szabvány eddigi egyetlen képviselője a tavaly megjelent Olympus E-1, melyre ezidáig csak az Olympus által gyártott objektíveket használhattuk.

A Sigma három új objektívet kínál az Olympus E-1-re és a jövőben megjelenő hasonló 4/3-os szabványú gépekre. Az első ezek közül a 18-50mm F3.5-5.6 DC névre keresztelt darab, melyet már ismerhetünk, hiszen nemrégiben a cég a “hagyományos" digitális tükörreflexes gépekre is kiadta ugyanezt az objektívet. Az objektív hazánkban is meglehetősen kedvező áron beszerezhető, súlya mindössze 0,25 kg, mérete 67.5 mm x 62 mm. Nagyítása 1:3,5, tehát korlátozott mértékben makró jellegű fotózásra is használhatjuk legkisebb, 0,25 méteres közelpontja segítségével. Az említett E-1 gépen 36-100mm-nek megfelelő látószöget kapunk, használata tehát mindennapos, általános fotószituációkban javasolt.

Szintén korábban már kiadott modell volt a Sigma 55-200mm F4-5.6 DC objektív, melynek most 4/3-os rendszerre optimalizált változatát vásárolhatjuk meg. Használatával ezen a rendszeren 110-400mm-nek megfelelő látőszöget érhetünk el, mely az enyhébb és a hosszabb teleobjektívre vágyók igényeit is kielégítheti. Súlya és mérete viszont ezen tulajdonságok ellenére mérsékelten kicsi marad - 71,5 mm x 87,1 mm, valamint 300 gramm - tehát nincs szükségünk komoly kompromisszumokra, ha egy hosszabb túrára szeretnénk magunkkal vinni, például madarak fotózásához.

A sorban harmadik modell teljesen új tagja a Sigma termékskálának, sőt hasonló jellemzőkkel bíró objektív eddig a konkurenciától sem jelent meg. Legfontosabb tulajdonsága meglehetősen nagy zoomátfogása: a 18-125mm-es objektívvel közel 7x-es zoomátfogást kapunk. A fentiektől eltérően egyelőre nincs szó 4/3-os rendszerű változat megjelenéséről. Ez a darab az általánosan használt digitális tükörreflexes vázakra csatlakoztatható majd, ez jelenleg a Sigma, Canon, Nikon, és Pentax objektívjeivel kompatibilis modelleket jelenti.


Rendkívüli gyújtótávolság jellemzőinek köszönhetően egy Canon EOS-10D fényképezőgépen például kb. 29-200 mm-nek megfelelő látószöget kapunk. Ezzel a tartománnyal szinte minden helyzetben jól használható objektívhez jutunk, anélkül, hogy cserélnünk kellene. Széleskörű használhatóságán felül kis mérete (70 x 77,7 mm) is vonzóvá teszi az új modellt. Az objektívhez gyári napellenző is jár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!