• narumon
    #8
    "Már ismét.... Ha egy hdd kijön elkezdődik a tömeggyártás és egyre olcsóbb. Azért mert egy idő után kitermelte a fejlesztési költségeket és pusztán a gyártási költséget kell kifizetni ami már a töredéke."

    Már ismét.... nem csak azért töredéke, hanem amíg mondjuk a gyártás első pár hónapjában megoldandó feladatok technikai gondok vannak - ezt hívják úgy hogy nem olyan magas a gyártási hozam - addig drágább előállítani. A gyártást és a terméket folyamatosan fejlesztik akkor is ha ugyanarról a termékről van szó, vannak úgynevezett revíziók. Hogy a HDD-s példádnál maradjak ez azt jelenti, hogy mondjuk az adott HDD-hez kell egy 5$-os chip amit mástól veszek, de mivel a termelés felfut, a gyártástechnológia fejlődik, ezért 3 hónap múlva azt a chipet már 4$-ért is be tudom szerezni, ergo már egy rakat pénzt nyertem, és ugyanez igaz szinte minden alapanyagra. Hogy egy jobban megvilágítható példát hozzak; konzolok, amik a kijövetelkor marha drágák ezért buktával adják, hogy el lehessen adni, de a hozzá való alkatrészek ára folyamatosan csökken, sőt néha át is tervezik, és 1 év múlva már nyereséges a gyártása, 3 év múlva meg maga a kánaán (vagy csökkentik jelentősen az árát)

    "De itt pont nem erről van szó, hiszen nem is tömegcikk és pont a fejlesztés miatt lett olcsóbb (legalábbis ezt mondják) csakhogy a fejlesztés pénzbe kerül."

    A fejlesztés "folyamatos". Nem tömegcikk de azért pár tízezret eladtak belőle, ami bőven elég lehet ahhoz, hogy a legdrágább része a szenzor mondjuk fele annyiba kerüljön, főleg mivel az azt gyártó cég folyamatosan egyre jobb hozamot tud produkálni. Saját példámmal is meg tudom ezt erősíteni, most olyan terméket gyártok amibe többek között akkumulátor is kell. Az akkumulátor gyártó partnerünk folyamatosan fejleszt, így jutottunk oda, hogy a mostani termékünkben az akkumulátor nem olcsóbb lett, cserébe viszont hosszabb ideig bírja, és ehhez nekem csak annyit kellett tennem, hogy szoros kapcsolatban vagyok az akku gyártó partnerrel, és figyelek arra, hogy mikor milyen fejlesztésük van. (ez lehetett volna az is, hogy maradok a régi típusú akksinál de csökkentem a méretét, vagy marad minden ugyanígy csak olcsóbb lesz - mivel a mi termékünk elég jó ezekben jelenleg is, így az mellett döntöttünk, hogy változatlan áron nagyobb akksi teljesítményt adunk.)


    "Ne hasonlíts már egy dollárezrekbe kerülő rétegcikket egy tömegtermelésben készülő áruhoz, mert teljesen más az életútja a kettőnek."

    Pedig csak kis mértékben különbözik. Amiről te beszélsz és jelentősen különbözik az az egyedi rendelésre készülő termék. Ott nincsenek nagy trükkök, bár ha technika van mögötte akkor még ott is vannak, egyszerűen mert 1 év múlva ugyanaz az alkatrész olcsóbb mint korábban.