Berta Sándor

Jelentős szoftverfejlesztés a Wikipédián

A következő hónapokban jelentős változásokon eshet át a népszerű online lexikon. Megújulhat a kezelőfelület és a cikkek készítésében és ellenőrzésében nagyobb szerepet kaphatnak a nők.


Sue Gardner
"Az idén 30 millió dollár adományt szeretnénk összegyűjteni, és úgy gondolom, hogy ezt el is fogjuk érni. A befolyó összeg körülbelül felét a személyzeti kiadások, míg a másik felét a szerverek működtetésére fordítjuk. Borzasztóan sok szervert üzemeltetünk és éppen most nyitottuk meg Virginiában az új számítógép-központunkat. Ezenkívül nagyon sok szoftverfejlesztőt vettünk fel és sok pénzt fizettünk ki a kezelőfelület megújításával kapcsolatos munkákra." - jelentette ki Sue Gardner, aki 2007 decembere óta vezeti a Wikimedia Alapítványt. Az egykori újságíró korábban a Canadian Broadcasting Corporation (CBC) munkatársaként dolgozott.

"A szerzők eltűnésének egyik legfőbb oka a régi és bonyolult kezelőfelület. Amikor a Wikipédia tíz évvel ezelőtt elindult, akkor még normális dolognak számított, hogy egy ilyen rendszer nehezen kezelhető. De azóta jóval egyszerűbb valamit megjelentetni a Facebookon vagy a Twitteren, mint nálunk, ezért szükségünk van egy olyan programra, amit legalább olyan könnyen lehet kezelni, mint a Google Docs szolgáltatást. Azonban nem egyszerű műszaki problémáról van szó, hiszen egyszerűvé kell tenni a felhasználók számára a képek és az információk feltöltését, valamint a források megjelentetését is. Emellett kellenek olyan eszközök is, amelyek az új szerzők oldalait átvizsgálják a vandál tartalmakkal és a spamekkel kapcsolatban. Vagyis a rendszernek bonyolult dolgokkal kell megbirkóznia, viszont ezzel párhuzamosan könnyen kezelhetőnek kell lennie azért, hogy bárki kijavíthasson egy helyesírási hibát."

"A Wikipédia-bejegyzések szerkesztését lehetővé tévő szoftver prototípusát már decemberre el akarjuk készíteni. Az új funkciókat és kezelőfelületet néhány tapasztalt önkéntes segítségével szeretnénk tesztelni azért, hogy kiszűrjük az esetleges hibákat. Amint ez megtörtént, az új program mindenki számára elérhetővé válik."

Gardner hozzátette: vannak más problémák is. Az új szerzők gyakran panaszkodnak amiatt, hogy ellenséges légkörbe csöppennek és emiatt nem érzik jól magukat a közösségben, sokan fordítanak emiatt hátat az önkéntes munkának. Mindig megkérdezik a távozóktól, hogy miért döntöttek így és igyekeznek figyelmet fordítani az újoncokra. Egy másik gond, hogy a szerzők között nagyon kevés a nő. Jelenleg arányuk 13 százalék, ezt azonban szeretnék rövid időn belül 25 százalékra növelni. Még nagyon sok tudás, tapasztalat és háttérinformáció hiányzik az online lexikonból, s ezeknek a hiányosságoknak a pótlásában a nők is nagyon sokat segíthetnek.

Sue Gardner végül elmondta, hogy a célok között szerepel az indiai, az afrikai és a dél-amerikai szerzők számának a növelése. Természetesen pontosan tisztában vannak azzal, hogy a mostani helyzet elsősorban arra vezethető vissza, hogy ezekben a régiókban hiányoznak a szélessávú kapcsolatok, nincs elegendő számú számítógép és laptop, ezért elsősorban az iskolákkal és az egyetemekkel veszik fel a kapcsolatot. Mindig is a diákok voltak a Wikipédia motorjai, ők megszokták, hogy kutassanak, kérdéseket tegyenek fel, és nagyon sokan közülük rendelkeznek saját számítógéppel. Az egyik javaslat az, hogy az egyetemi docenseket megpróbálják arra rávenni, hogy írassanak Wikipédia-cikkeket a diákokkal.

A Wikipédia januárban ünnepelte a tizedik születésnapját. Jimmy Wales, a platform alapítója akkor úgy nyilatkozott, hogy az online lexikon reklámmentes marad és meggyőződése, hogy az internet a következő évtizedben el fogja érni a benne rejlő globális lehetőségeket. 2020-ra már a következő egymilliárd ember is online lesz, de ők nem európaiak vagy észak-amerikaiak lesznek, hanem kínaiak, dél-amerikaiak és afrikaiak. Ez pedig sok kulturális lehetőséget nyit majd meg. Az üzletember profitálna ebből és tudományos forrássá tenné az oldalt. A szakember augusztusban kitért arra, hogy egyre kevesebb az önkéntes segítő a Wikipédián. Erre a problémára a regionális lehetőségek jelenthetnek megoldást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vorpal #5
    Ennek ellenére lehet kedves
  • moikboy #4
    juj de csúf szegény néni a képen
  • sly007 #3
    Gondolom nem tűnt fel nekik, hogy a rengeteg szerzői jogi megkötés miatt, meg a szigorúan enciklopédiára szűkített (minőségben messze van attól) tartalom miatt nem akarnak/tudnak az emberek már annyira besegíteni.
  • sanyicks #2
    jó lesz ha a formázással kezdenek valamit mert az az izé elég gáz volt. Ha nem akarnak ilyen klikkelős dolgokat összehozni akkor legalább html alapú formázás legyen ne ilyen izé ami most van.
  • Alfa Of NS #1
    Leegyszerüsítik a kezelőfelületet, hogy a nők is tudják kezelni