Berta Sándor

Sztrájkol az olasz Wikipedia

Az olasz parlament egy olyan jogszabályt fogadhat el, ami lehetővé tenné, hogy bármely személy vagy szervezet eltávolíttathassa a róluk szóló írásokat az online lexikonból.

Sztrájkba léptek a Wikipedia olasz oldalának szerkesztői és szerzői. "Fennáll a veszélye annak, hogy az olasz nyelvű Wikipedia többé már nem az a hasznos szolgáltatás lesz, mint amit az olvasók elvárnak" - olvasható a lexikon olasz használói (szerzői és szerkesztői) által több nyelven megjelentetett közleményben. Az eset hátterében az áll, hogy az olasz parlament egy olyan törvényt akar elfogadni, ami lehetővé tenné, hogy bármely személy vagy szervezet a cikkek megjelenését követő 48 órán belül követelhesse a róla megjelent információk eltávolítását vagy módosítását.

A DDL intercettazioni nevű jogszabály értelmében a Wikipedia és más internetes oldalak, vagy blogok üzemeltetői kötelesek lennének eltávolítani vagy módosítani a kért szövegeket akkor is, ha az illető személy vagy szervezet birtokában nincs erről szóló bírósági ítélet. A kérvényezőnek csak elég lenne azt állítania, hogy az adott szöveg sérti a jó hírnevét. Bár a Wikipedia amerikai szervezet, így megoszlanak a vélemények arról, hogy kötelezhető-e a törvény betartására, a helyi szerkesztők és szerzők mégis aggódnak. Jogosan, hiszen a Wikimedia Olaszországot is beperelte valaki, annak ellenére, hogy nem vesz részt az online lexikon üzemeltetésében.


Az ügy óriási felháborodást váltott ki világszerte. A Facebookon megalakult egy csoport, ami tiltakozik a törvény elfogadása ellen. A német Wikipedia-szerkesztők és -szerzők szintén szolidaritásukról biztosították olaszországi kollégáikat. Jay Walsh, a Wikimedia Alapítvány szóvivője kijelentette: a jogszabály elfogadása akadályozná a Wikipedia és más hasonló projektek munkáját, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény veszélyezteti az online véleményszabadságot.

A Wikimedia Alapítvány levelezőlistáján többen is bírálták az olasz elképzelést. Sue Gardner, a szervezet ügyvezetője támogatásáról biztosította a kezdeményezés életre hívóit és jó közösségi folyamatnak nevezte a tiltakozóakciót. A felhasználók még egy petíciót is kiadtak. Persze a törvény nemcsak a Wikipedia tevékenységét érintené hátrányosan, hanem bármely olasz oldalét. Aki nem tartja be a jogszabály előírásait, az maximálisan 12 000 eurós pénzbüntetéssel sújtható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RoyalPredator #6
    Személyes tapasztalataim alapján bármi is az igazság, a Wikipédiára az kerül, amit azok a bizonyos emberek akarnak.

    (Rengeteg 3. birodalombeli dologban írnak óriási baromságokat, cenzúráznak ezerrel, folytatják a propagandát, de más téren is hiába mutat fel az ember hiteles bizonyítékot egy információra, nem érdekli őket...)
  • Tetsuo #5
    Ebben az a kulonleges, hogy ezek meg hagyomanyos maffiahalozatok, vendettaval stb.
    Az is egyertelmu, hogy magyarorszag politikusainak tobbseget pl. kulfoldi befolyas rangatja madzagon, de nem ez a cikk temaja.
  • netperformer #4
    Ebbe mi a különleges? Magyarországot is egyetlen maffia irányítja... ugyan a sok hülye lehet azt hiszi, hogy fidesz meg mszp között választ, de valójában egy és ugyanaz.
  • immovable #3
    Én is azt hittem tőlünk már nincs lejjebb politikusokban, de látom van még hova fejlődni. :)
  • Tetsuo #2
    Olaszorszagban MINDENT a maffia iranyit vagy engedelyez. Mindent.
  • nlght #1
    Wow és léteznek a magyar politikusoknál is hülyébbek és korruptabbak? De durva!!! Szerencsétlen olaszok, nemcsak a több tízmilliárdos bűnözőhálózattal rendelkező maffia szívatja őket, hanem a hülye politikusok is, bár a kettő lehet, hogy ugyanaz..