155
  • mrphoenix
    #155
    Sziasztok! Egy kis segítség a Linux használatához -> Hasznos leírások
  • lordsithlord
    #154
    Merész dolog egy mobilra szánt oprendszert és egy asztalit összehasonlítani. Egészen más funkciókkal bírnak, más teljesítményű készülékekre szánják őket, így szerintem nem is lehetséges ez.

    Éppen ezért, mikor Linuxról beszélünk, nem feltétlenül szerencsés dolog az Androidot felhozni példának. Igaz, hogy Linux alapú, de körülbelül ennyiben ki is merül a hasonlósága egy asztali gépre szánt Linux disztribúcióval. Más a felhasználási terület, mások az eszközök és még sorolhatnám, mi minden más.
    Ez okozza, hogy egy átlagos felhasználó igen nehezen fogja elfogadni, hogy az Android is Linux.

    Továbbra is tartom, hogy szervernek sok feladathoz a Linux a jobb. Valaki korábban írta, hogy fileszervernek rettentő lassú, nos én egy Suse Linuxot használok lassan 5 éve fájlszervernek, ezidő alatt nem volt vele semmi gond és miután rendesen bekonfiguráltam, közel 40%-kal gyorsabb lett a fájlelérés róla, mint Windows 2003-as társáról. Ugyanő írta, hogy keverem a dolgokat és az AD nem munkacsoport rendszer. Nos, én nem is ezt mondtam, hanem megjegyeztem, hogy a Linux alatt még nem található olyan, a csoportmunkát támogató rendszer, mint amilyen az AD. Valóban az AD nem csak ezzel a feladattal bír, hiszen ennél jelentősen több funkciója van, de Linux alatt ez az egyetlen, amit nem találhatunk meg.
  • kvp
    #153
    "Hát az Androidnak Linux a kernele, ennyiből Linux, de mi más azonos vele? Szinte minden másban különbözik. Legfőképp a felfogásában. Ha az Android Linux, akkor az Android az egyetlen Linux operációs rendszer,"

    Az android alatt van egy linux kernel, egy gnu kornyezet es egy csomo linux alatt is elerheto open source komponens. Az egyetlen ami elter, hogy az android framework-kel adjak. Ezert van az, hogy az android framework-ot fel lehet rakni linux alatt es a hagyomanyos X-et is fel lehet rakni android alatt. Ez olyan kulonbseg mint az uj metro ui win8 alatt es a regi gdi-s desktop. Meg a mukodesi elvuk is teljesen azonos. Egyebkent az android fut sima pc-s os-kent is, mivel van benne x86-os tamogatas.

    Egyszeruen azert tunik felkesznek egy atlag disztribucio, mert:
    a) az emberek nem a stabil agat telepitik, hanem a fejlesztoit (tehat a betat)
    b) az emberek maguk telepitik, nem elotelepitett linux-ot vesznek, ami az adott hardverre van konfiguralva
  • socheater
    #152
    Felnőttek(?) óvodája...
  • Alfa Of NS
    #151
    "Valaki felrakja az ubuntut mondjuk rls után 2 nappal majd összeomlik neki vagy akármi és ő erre azt mondja "AZ EGÉSZ LINUX SZAR!" mivel ez a kedves bf azt hiszi, hogy a linux az csakis az ubuntu lehet"

    Javíts ki ha tévedek, de az Ubuntu az egyik legfelhasználóbarátabb Linux disztró. Ha azt kakinak találja valaki, akkor a többit mégannyira.

    "Viszont használja az Android-ot, aminek nem az a neve, hogy Linux - Android hanem csak simán android. Ez tetszik is neki, és ha valaki azt meri neki mondani, hogy ez linux öcsém"

    Hát az Androidnak Linux a kernele, ennyiből Linux, de mi más azonos vele? Szinte minden másban különbözik. Legfőképp a felfogásában. Ha az Android Linux, akkor az Android az egyetlen Linux operációs rendszer, az összes többi disztró félkész sz*r.
  • B0nFire
    #150
    Egyszerűen le kellett volna túrni a WMP-t a vérbe, és probléma megoldva. Soha senki nem használja semmire az égadta világon. De azért alapértelmezetten települ, akárcsak a Média Center nevű szörnyeteg.
  • Balumann
    #149
    Azért azt tisztázzuk, hogyha asztali rendszereken (átlag felhasználók legalábbis, nem kiszolgáló funkciókra) legnagyobb százalékban Ubuntut használnak, mivel ez a legfelhasználóbarátabb GNU/Linux rendszer, ennek van a legnagyobb támogatása, ezt a legegyszerűbb beállítani, stb.. (persze a Debian is közelít efelé, annak köszönhetően, a fejlesztők egy része is közös, és jópár dolog átkerült arra is, de azért az is macerásabb sokkal).
    Igen, vannak olyan "buta" emberek, akik nem tudják, hogy az Android is linux alapú rendszer a mobilokon, nem tudom elképzelni, hogyan élhetnek ez nélkül. Pláne nem értem, hogy hogyan függ össze azzal amit mi állítunk, hogy a linuxoknak (első sorban Ubuntura gondolok) asztali, laptop, tablet környezetben még sok hiányossága és hibája van ahhoz, hogy az esetek nagyrészében kompromisszummentes alternatívát nyújtson a Windows helyett.
    Dehát ennek nyilván az az oka, hogy nem tudjuk más linuxok is léteznek, pl. az Android is... XDDD . Nincs értelme egyszerűen az érvelésednek.

    Én mint írtam használom rendszeresen, tesztelgetem, állítottam is már be embereknek, segítettem hibákat megoldani másoknak, és optimista vagyok-e téren, hogy tovább fog fejlődni, felismeri azokat a hátráltató irányvonalakat, amikkel szakítani kell, ha szeretne előretörni (mégha ez a többi fejlesztőnek nem is tetszik) - ahogy az Android is tette.
  • Mardel
    #148
    Az is egy szép álom. Elég sok dolog van, amihez a hozzáadott CD-vel nem működik a dolog.
  • Rotyoka
    #147
    Ő arra értette, hogyha jár hozzá akkor kompatibilis vele.
  • Mardel
    #146
    És igen windowst ajánlottam neki.
    Mivel azt a dolgot kell megérteni, hogy nem mindenkinek való a linux.
    Vegye meg a windowst és hívja fel a supportot ha gondja van, erre van.
    Igaz rámegy majd a gatyája is a telefonálgatásokra. De ha ő rest megtanulni alapdolgokat, akkor én meg rest vagyok segíteni.
    Nekem nem célom mindenkit megtéríteni, hogy maradj meg a linuxnál ha nemtetszik, nem vagyok magam ellensége, mivel ha működő képes is lesza rendszere akkor továbbra is engem fog zargatni minden apró-cseprő dolgokkal.
    Az én homlokomra meg nem az van írva, hogy hülye userek supportja.
  • Mardel
    #145
    Ó megannyi poweruser van aki bubuntut ismeri.

    n+1

    És az egyik power user válasz:

    Az ilyen (szerintem gyakori) estek miatt is érdemes lenne a "kirakatba" kitenni egy figyelmeztetés, kérdezzék meg a boltban hogy jár-e hozzá Ubuntu CD!
    Az enyémhez volt!


    Mert ami hozzá jár, az nem ugyanaz mint amit le lehet tölteni, és ami hozzá jár az rá van szabva. Persze!
  • Rotyoka
    #144
    Éreztem hogy beleköthető lesz amit leírok :D

    Na akkor leírom szebben csak neked ! :D

    Valaki felrakja az ubuntut mondjuk rls után 2 nappal majd összeomlik neki vagy akármi és ő erre azt mondja "AZ EGÉSZ LINUX SZAR!" mivel ez a kedves bf azt hiszi, hogy a linux az csakis az ubuntu lehet, maximum annyival van képbe, hogy van kubuntu meg xubuntu meg esetleg gentoo de ezekről azt hiszi ez olyan mint a Windows Xp, Vista, Win7 stb.

    Viszont használja az Android-ot, aminek nem az a neve, hogy Linux - Android hanem csak simán android. Ez tetszik is neki, és ha valaki azt meri neki mondani, hogy ez linux öcsém, akkor nem hiszi el és azt sikoltozza ez nem linux ez külön oprendszer amit a google csinál (márha tudja hogy a google csinálja).

    Én már hallotam olyat is, aki azt mondta: "Hogy lenne már linux? Annak több száz mega hely kell"


    Ha ebbe is belekötsz, kickellek, bannollak, töröllek amit csak kell :D
  • Alfa Of NS
    #143
    "azt hiszik a linux az az ubuntu szinonímája"

    Itt az a bajod, hogy egybemossák a linuxos dolgokat.

    " ill. az android az egy külön oprendszer"

    Itt az a bajod, hogy nem mossák egybe a linuxos dolgokat.

    Most tulajdonképpen egy fél mondaton belül ellentmondtál önmagadnak
  • Rotyoka
    #142
    de csak sokan olyan szinten nincsenek képben, hogy azt hiszik a linux az az ubuntu szinonímája ill. az android az egy külön oprendszer.

    Na és ezek az emberek tartják a legnagyobb linux gurunak magukat miközben szidják.
  • MutenRoshi
    #141
    A cikket attól tartok senki sem olvasta a hozzászólások alapján. Torvalds nem a GNU/Linux rendszerről mondta, hogy bonyolult, hanem a Linux nevű kernelről. Nem arról beszélt, hogy bonyolult-e használni az Ubuntu vagy egyéb operációs rendszereket. Arról van szó, hogy a kernel forráskódja, amit ők fejlesztenek annyira bonyolult, hogy nehéz karbantartani és ha valamilyen nagy hibát vétenek, akkor nem fogják tudni javítani mivel nagyon sok kódot kell hozzá átnézni és átírni vagy újraírni az egészet, ahogy van. 15 millió soros kódnál ez nem könnyű.

  • sh0x
    #140
    nem védem a windowst, mert egyáltalán nem csúcsszuper, mert attól még nagyon messze van.
  • Balumann
    #139
    Inkább úgy mondható, hogy javasolt érteni hozzá, mert ehhez nem kell nagy szaktudás. Nem értem a trollkodásod célját, ennyi erővel a számítógép bekapcsolásához is kell "érteni", ettől még nem fog tudni egy linuxon hibákat elhárítani, meg beállítani. Windows alatt ez leggyakrabban kimerül abban, hogy leszedni a megfelelő drivert, szoftvert - ahogy írtam, amiben ráadásul rengetegen tudnak segíteni.

    "Egyébként meg nem úgy volt, hogy sohasem fog elterjedni? Akkor miről beszélünk?"

    Azt nem én írtam, hogy nem fog elterjedni, én optimista vagyok, mert szépen fejlődik, és látom, hogy már felismerték ezeket a fontosabb hiányosságokat.
  • Rotyoka
    #138
    add fel sh0x egy windows power user, aki az msn + fb + 2 hírpoltl kombót nyomja egész nap ill. ha megunja codozik 6-10 órát, majd amikor le tud futtatni egyedül egy töredezettség mentesítést veri a mellét, hogy ő bizony rendszergizda
  • Mardel
    #137
    Van azonban egy probléma. A legtöbb ember egyszerű munkaeszközként tekint a számítógépére, el akarja végezni a segítségével a feladatait és ennyi. Torvalds viszont egy olyan játékként tekint a számítógépre, amit folyamatosan módosítani akar.

    Ebben a részben van nem kevés ferdítés, hisz Linus olyan 1 bites felhasználóknak szánt linuxot használt eddig mint openSuse, Fedora, mikor power pc-je volt akkor Yellow Dog.

    Ebből nem azt szűrném le, hogy annyira módosítgatott volna a rendszerén, főleg, hogy azok a linuxok amiben "faragni" is lehet kimaradtak az életéből mint pl. Gentoo, Debian, Slackware, stb.
  • Mardel
    #136
    Azt ismerte el, hogy a kernel kódját ma már nehezebb átlánni mint amikor 10 ezer sor volt, a mostani 15 millióhoz képest.
    (Kernel) fejlesztő szempontjából írta azt, hogy bonyolult, és nem a felhasználói oldalról.
    De tényleg, miért írogatsz ide, ha egy cikk megértése sem megy első, második olvasásra?
  • gothmog
    #135
    Egyébként meg nem úgy volt, hogy sohasem fog elterjedni? Akkor miről beszélünk?
  • gothmog
    #134
    Most akkor kell hozzá érteni vagy nem kell hozzá érteni?
  • Balumann
    #133
    Gothmog -nak ment #130-ra.
  • Balumann
    #132
    Most ezt hiába trollkodod ide, ez a probléma ugyanúgy meglesz nagy valószínűséggel linuxon is, ha elterjedtebb lesz, sokkal több alkalmazás lesz. Az oprendszer nem fogja helyetted eldönteni, hogy mi az ami elinduljon automatikusan, ha túl sok indul akkor persze fogy az erőforrás.
    Nem nehéz ezt megtanulni karbantartani, segítséget kérni (akár forumon, távolról), vannak segédprogramok is rá Windows alatt.
  • WeAreMany
    #131
    Nem szétcseszés van , csak figyelmeztetnék mindenkit hogy annyira nem állunk jól, hogy ennyire elkényelmesedjen mindenki, hogy csak a felhasználjon. Gyógyszertárak sem kellenek? Hiszen mindenki gyerekkorától kap gyógyszert. Gondoljátok a számítógép nem veszélyes? Lsd stuxnet, lsd duqu,(más, de lsd Anonymous a LOIC-val). Ez mind mind az ostoba userek miatt van. Kb annyi hogy a töltött fegyvert otthagyod a kerti padon. Értemén hogy a vevőnek van igaza.
    De amikor kihal az utolsó szakember is, mert manapság már nem menő a szakértelem akkor nagy szarban leszünk.
  • gothmog
    #130
    „vagy megnézi valaki aki ért hozzá,”
    link
  • Balumann
    #129
    Ilyenkor jön be az, hogy letöltesz egy ingyenes CCleanert (de millió más progi is található rá), amit időnként elindítasz rányomsz hogy scan, és problem solved. Nagyon power usernek kell ám ehhez lenni :D
    Automatikusan induló szoftvereket sem nehéz kikapcsolgatni, erre is található egyébként sok program, olyan is ami pl. kiírja, hogy melyik az ami szinte biztos nem kell a usernek, és lassítja az indulást meg zabálja az erőforrást. Bár sajnos ezt sem teszik meg sokan, de akkor megkérdezi, kap egy gyors választ és megoldja, vagy megnézi valaki aki ért hozzá, és fél perc alatt kiszedegeti a cuccokat (személyes tapasztalat, elég sokszor volt ilyen).
  • gothmog
    #128
    Menjünk inkább csesszük szét a win8/nokiás hírt is, hamár így benne vagyunk. Szerintem.
    Ott még csak 11 komment van. Nézzük, mit szóltok egy kis linux trollkodáshoz ott.
  • WeAreMany
    #127
    Azért bonyolult mert az olyan ostoba emberek vannak többségben mint te.
    Ha szaporodsz a bányászok is feladják b*szki mert túl bonyolult lesz a kő!
    :-)
    Csacsi kis sh0x...
  • sh0x
    #126
    ha linus elismerte hogy túl bonyolult, akkor ti mit pattogtok? Tök jó, hogy MOn mindenki, informatikus, politikus, jogász, orvos, tudós, atomfizikus, és stb egy személyben!
    menjetek inkább labdázni!
  • gothmog
    #125
    Példa: win7 néhány hét alatt a duplájára hízott, nem profi használat közben. (csak netezgettek, játszogattak, töltögettek vele). Illetve nem a windows, hanem az %APPDATA%/Temp lett megtöltve ~14GB szeméttel.
  • WeAreMany
    #124
    Jézusom :-)

    sh0x te mennyire vagy ostoba?
    "írkáljátok a kilométeres commandokat, az a vagány ugye?:D "
    3 klikkel cserélek háttérképet :-)

    El tudom kppzelni milyen dolgokat oldottál meg magadtól ezekszerint ami nem lehet bonyolultabb 3 klikktől illetve 30 karakter begépelésétől :-)
    Te minek szólsz hozzá egy infós ciukkhez?
  • Balumann
    #123
    Az szép, nekem a Win7 is csak másfél évig bírta, aztán már csinálta a hülyeségeket. Bár igaz, én felraktam rá párszáz kisebb/nagyobb alkalmazást, mivel rendszergazda képzésen voltam, szinte minden alkalmazást kipróbáltam amit tudtam. (fejlesztőkörnyezetek, videó és képszerkesztő progik, virtuálisgépek, meg így rengeteg). Mostmár nem rakok annyi dolgot, és ahogy tudom, itt villamosmérnöki karon linux alatt fogunk szinte mindig dolgozni, programozni, úgyhogy kíváncsi leszek így meddig bírja :P
  • gothmog
    #122
    Nade a „kipucolás” az már nem olyan művelet, amit az átlagfelhasználó a „csak bekapcsolom és megy” tudásával meg tudna csinálni.
    Vagy most egyszerre nem érvényes a szabály, hogy ne kelljen érteni a géphez?
  • Mardel
    #121
    Mert PowerShellben nem lehet parancsokat írogatni igaz?
    A microsoft is azért csinálta meg mert nem volt egy rendes karakteres felület hozzá, mint linuxnál a bash vagy egyéb shell. A parancssor meg elég vicc kategória.
  • sh0x
    #120
    anyád a senkiházi esetleg, nem én. Képzeld el már voltak elég szopó dolgaim windows alatt, amiket magamtól oldottam meg, nem kellett hozzá senki sem.
    írkáljátok a kilométeres commandokat, az a vagány ugye?:D
  • Mardel
    #119
    A Windowsal elkerülhetetlen, hogy idő után újra kelljen telepíteni, instabillá válik, teli szemeteli magát..

    Windows mappám létrehozva: 2009. július 3., 11:39:36

    3 éve ugyanaz a telepítés, lassulás, meg a sok rendszerrel induló programnak tudható be induláskor, amit kipucolni sem tart sokáig. Ez idő alatt meg nem akadt olyan dolog ami miatt a nem értek hozzá, telepítsük újra módszert kellett volna alkalmazni.
  • Rotyoka
    #118
    Meg lehet csinálni másképp is, de pont a te fogyatékos fajtádnak találták ki a windows-t ahol NEM KELL GONDOLKODNI SEMMIT. Ezt mondom úgy hogy jelenleg is win van csak fenn.

    De ha valami elromlik neked sír a legjobban a pofád, egy olyan ember után aki érti a dolgát.

    Senkiházi, hülyegyerek.
  • Balumann
    #117
    Az Ubuntu célja szerintem egyértelműen az, hogy minél jobb alternatívát nyújtson a Windows mellett, ingyenesen(!), szabad szoftverként, és e téren rengeteget fejlődött az elmúlt pár évben. Már részben elszakadtak a gnu/linux "mentalitástól", szoftverközpontba betették a fizetős szoftverek vásárlását (zárt forráskód és nem ingyenes szoftverek támogatása, ami azért már jobban megéri a fejlesztőknek, ráadásul így olcsóbban is közzétehetők!), és azért a grafikus felületek is fejlődnek erőteljesen.

    Egyébként vannak Linux által nagyon jól támogatott (ajánlott) konfigok, amiken gyakorlatilag tényleg nem is kellenek extrák, hogy jól használható legyen minden.

    Olyan felhasználó egyébknét nincs, akinek semmi baja nincs az oprendszerével. A Windowsal elkerülhetetlen, hogy idő után újra kelljen telepíteni, instabillá válik, teli szemeteli magát, míg Linux alatt semmi lassulást nem tapasztaltam. Rokonomnak egy bazirégi asztali gépére raktam fel Debiant, amit rendszeresen használnak netezésre, alapvető dolgokra (hozzáteszem, hogy van egy laptopjuk is amin Win7 van, csak többen vannak, és így mindkettő kell), 1 éve raktam fel és tökéletesen ugyan olyan stabil, mint első alkalommal (XP meg tudjuk mennyire szeret működni 256 MB memóriával, nem is használták addig a gépet).

    Nagyon jó lenne, ha az Ubuntu (de akár másik linux) tökéletes alternatívát nyújtana a Windows helyett, erre meg van minden lehetősége, mert nagyon jó alaprendszer, sok szempontból jobb is mint a Windows (ha valaki ért hozzá, akkor stabilitás, megbízhatóság, biztonság egyértelműen, de simán meg lehetne oldani, hogy ne kelljen annyira érteni hozzá, szóval értitek... :D ). De a legfontosabb, hogy ingyenes.
  • senki687
    #116
    Speciál én felraktam magamnak 3 oprendszert és a feladattól függően mikor melyiket indítom, de mindet rendszeresen használom és jól megférnek egymás mellett. Ha az egyik bekrepál és nincs időm vele foglalkozni, akkor sincs gond, addig is nyugodtan tudom tovább használni a gépet valamelyik másik rendszerrel. Nem csak a megszokásról van itt szó. Például a rövidesen érkező Skyrim tuti nem fog futni Linux-on, pedig az még csak nem is DirectX 11-es. A Linux-nak nem leváltania kell a Windows-t, hanem együtt élni vele. És erre már most is képes.