Berta Sándor

Blogolásra és twitterezésre ösztönzik a londoni olimpikonokat

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) kész bizonyos engedményeket tenni a 2012-es londoni olimpiai játékokon szereplő sportolók számára. A résztvevőket bátorítanák a közösségi média használatára.

A vancouveri olimpián alkalmazott irányelvekhez képest némileg más álláspontot képvisel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A testület úgy határozott, hogy a jövő évi londoni ötkarikás játékokon a sportolók szabadon használhatják majd a Twittert vagy éppen a Facebookot, de blogot is írhatnak. A cél az, hogy nagyobb figyelem forduljon az olimpia felé és az olimpikonok reklámozhassák az eseményt. Bár az IOC korábbi álláspontjához képest nagyon kis mértékben engedett, de változatlanul szigorú szabályok közé szorítja a különböző platformok használatát.

Az úgynevezett Internetes Irányelvek mindössze négy oldalt tartalmaz, de rendkívül részletesen szabályozza, hogy mit szabad egy sportolónak tennie a világhálón a londoni olimpia időtartama alatt és mit nem. A bevezető kihangsúlyozza, hogy alapvetően mindent szabad, így például engedélyezett a személyes blogbejegyzések és a tweetek írása, egészen addig, amíg azok nem szolgálnak reklámcélokat vagy az illető nem keres velük pénzt.

Emellett külön szabályok vonatkoznak a viselkedésre. Természetesen szigorúan tilos a vulgáris vagy obszcén beszéd és írás, és minden online bejegyzésnek az olimpia és az olimpiai alapelvek szellemiséget kell visszatükröznie. Ide tartozik az is, hogy egy teniszjátékos nem kezdheti el utólag blogbejegyzésben vagy a Twitteren szidni a mérkőzésvezetőt. Egyetlen olimpikon és akkreditált csapattag sem írhat tudósításokat, nem írhat újságírói kommentárt a vetélytársairól. Minden anyagot csak egyes szám első személyben lehet megfogalmazni és minden írásnak olyannak kell lennie, mint egy naplóbejegyzésnek. Szigorúan tilos a belső információk és a félreértéseket lehetővé tévő információk kiadása.

Hasonlóan szigorúan szabályozták a fotók megjelentetését is. Minden felvételt kizárólag személyes használatra lehet megjelentetni és felhasználni, de azért megengedik, hogy a blogot képekkel egészítsék ki. Ebben az esetben is érvényes, hogy a sportolók az általuk készített felvételekkel nem kereshetnek pénzt és a blogjaikban nem jelenhetnek meg reklámok. Viszont szigorúan tilos a videók és a hangfelvételek rögzítése. Emellett szintén tilos a videók és az audioanyagok világhálóra való feltöltése, terjesztése és a megjegyzésekbe való befűzésük is. Annak is szankciókra kell számítania, aki a naplójába vagy más oldalra olimpiai szimbólumokat tölt fel. Egy olimpikon blogjának URL-jében még az "olympia" szó sem bukkanhat fel.

Az IOC az iránjyelvekkel nyilvánvalóan saját üzleti érdekeit védi, hiszen a közvetítési jogokért dollárszázmilliókat fizet a sajtó. A szervezet éppen ezért minden elektronikus formában terjesztett tartalmat ellenőrizni fog és az irányelvek megsértése esetén azonnal intézkednek. Az egyetlen szankció minden esetben az olimpiáról történő kizárás, akár előzetes figyelmeztetés nélkül. Emellett a vétkes sportolónak azzal is számolnia kell, hogy a testület kezdeményezni fogja az adott tartalom törlését és kártérítést is követelhet az érintett olimpikontól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    Na ja, csak egy olimpiai sportolo nem olyan zsido, hogy meg a versenyek kozben is a sajat marketingjere gondoljon, akkor nem sportolo lenne. ;)
    Szerintem a tobbseg csupan meg akarja osztani a pozitiv elmenyeit a barataival es a rajongoival.
  • Cat #2
    Sztm pont fordítva. Csomó embernek tök természetes, hogy blogot ír/tumblrezik/használja a twittert, aztán kikerül az olimpiára, ahol azt hallja hogy ne írj semmit, ne közölj semmit magadról.

    A sportolók a nagy pénzeket nem az olmpiai arannyal szerzik, hanem a reklámszerződésekkel, szponzorációkkal. És akkor értékes egy sportoló, akkor jó vele reklámozni, ha sokan ismerik, sokan figyelnek rá, nagy a rajongótábora. Namost ennek építésére, a figyelem fenntartására tökéletesen a webkettes alkalmazások, és egy saját, bulvármentes, a média torzításait elkerülő csatornát manapság hiba nem használni.
  • Mp3Pintyo #1
    Úgy érzem ezen sorok hallatán mindegyik olimpikon rohanni fog blogbejegyzéseket írni. Csak mert szeretné, hogy kizárják egy szó miatt.