Berta Sándor

Marko Rakar - a horvát online úttörő

Horvátország legismertebb bloggere 1990 óta aktív a weben és általában igyekszik a társadalmat leginkább érdeklő kérdésekkel foglalkozni. Kitartása miatt legalább annyian gyűlölik, mint ahányan elismerik.

Marko Rakar lesz a World Blogging Forum egyik fő vendége, és ő általában nem hazudtolja meg önmagát. Gyakran tesz komoly vitákat kiváltó kijelentéseket, például nemrégi a Twittert a felnőttek napközis gondozójának nevezte. Szarkasztikus stílusa miatt legalább annyi követője akad, mint ahány bírálója és az élete közel sem nevezhető könnyűnek.

A 38 éves zágrábi blogger két horvátországi politikai eseményekkel foglalkozó oldalon is blogot üzemeltet, az egyik a Mrak.org, míg a másik a Pollitika.com. Blogja a Wordpressre épül. A meggyőződéses demokrata az elfogadás és a nyitottság mellett száll síkra, legyen szó bármilyen témáról. Az egyik legnagyobb vitát kiváltó lépése az volt, amikor idén tavasszal nyilvánosságra hozta az 1991 és 1995 közt lezajlott balkáni háború veteránjainak addig titokban tartott listáját.

Rávilágított arra, hogy körülbelül 20 000 olyan személyt neveznek háborús veteránnak, akik a valóságban csak 15, vagy még annál is kevesebb napot voltak katonák. Ennek ellenére profitálnak a különböző kedvezményekből, állami juttatásokból, legyen szó vámmentes autóbehozatalról vagy az átlagosnál magasabb szinvonalú egészségügyi ellátásáról. Az ezeknek az embereknek nyújtott kedvezmények évente 1 milliárd eurójába kerülnek a horvát adófizetőknek.


Érthető, hogy Rakar lépése nem váltott ki osztatlan sikert, de a felhasználók többsége mellé állt. Az anyagokat megjelentető oldalt rövid időn belül 12 millióan keresték fel, így nem is bírta a rohamot és gyakran összeomlott. A blogger emiatt börtönbe került, a hatóságok lefoglalták a számítógépét. Miután kiszabadult és visszakapta a készüléket, észrevette, hogy arra kémszoftvereket telepítettek.

A zágrábi férfi 1972-ben született és jelenleg a MRAK Services cég vezetője. Ő volt az első horvát internetezők egyike és hazájában a legismertebb bloggernek számít. Ivo Josipovic jelenlegi államfő választási tanácsadójaként is dolgozott, a Vjetrenjaca (Szélmalom) projektben azért szállt síkra, hogy egyre több állami és gazdasági információról szerezhessenek az állampolgárok tudomást. Emellett egy olyan honlapot készít, amelyen bárki modellezheti a horvát költségvetést, hátha így kapnak hasznos tanácsokat az emberektől a döntéshozók.

"Ha ma Horvátországban nem használod az internetet, akkor senki sem fog komolyan venni" - vallja Rakar, aki megszervezte Josipovic kampányát. A YouTube-ra feltett videókat 100 000-szer, a Flickr-fotókat 6000-szer tekintették meg, az államfőjelölt 30 000 támogatót gyűjtött a Facebookon. A számok miatt elkeseredett, de később látta, hogy Gordon Brown brit miniszterelnök is csak 47 000 Facebook-támogatót talált. Nem véletlenül lett Josipovic beceneve e-elnök. A blogolás egyébként Horvátországban rendkívül népszerű, Rakar szerint napjainkban 40 000 - 50 000 aktív blogger van. Az egyetlen problémát csak az jelenti, hogy mindenki névtelenül ír, csak nagyon kevesen vállalják a valódi nevüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • messen #10
    Valószínűleg a bbs-ekre gondolt, ami anno nagyon népszerű volt.

    Azok az ANSI grafikák :D
  • messen #9
    Amilyen beteg világban élünk, először azt hittem, hogy beállított egy webkamerát, ami online mutatja, hogy légkalapáccsal töri az utat...
  • Ferrer #8
    Nem volt ilyen lakossági net. Magyarországon is csak olyan 96 táján.
  • Mcsiv #7
    miért? mert akkor még nem volt net?:D
  • bakvarnyu #6
    Ezt a szar hírt, kit érdekel már
  • bzs32 #5
    jó csávó a Marko
  • Ferrer #4
    "1990 óta aktív a weben"

    Ez lehetetlen..
  • Zocsi #3
  • Pocok256 #2
    Igen ilyen emberek MO.-ról kimennek külföldre :)
  • Hegi90 #1
    Ilyen emberek kellenének mo-ra is...