Berta Sándor

Három év börtönre ítéltek egy egyiptomi bloggert

Egy egyiptomi katonai bíróság három év letöltendő börtönbüntetésre szabott ki Maikel Nabil Sanad online aktivistára, mivel több ellene felhozott vádpontban is bűnösnek találta.


Maikel Nabil Sanad
A testület úgy ítélte meg, hogy a férfi bűnös a fegyveres erők megsértésére, a hamis információk megjelentetésére és a közrend megzavarására vonatkozó vádpontokban. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szakmai szervezetet sokkolta a blogger elítélése, ráadásul komoly felháborodást váltott ki, hogy a bíróság az ítéletet Sanad védőinek távollétében hirdette ki.

Az aktivistát március 28-án tartóztatták le, azután, hogy egy rendkívül kritikus hangvételű jelentést hozott nyilvánosságra az egyiptomi fegyveres erőknek a tavaszi forradalom alatt betöltött szerepéről. Sanad szempontjából súlyosbító tényezőnek számított, hogy megtagadta a fegyveres szolgálatot. Az RSF felszólította az egyiptomi hatóságokat, hogy haladéktalanul helyezzék szabadlábra a férfit és vizsgálják felül az ellene lefolytatott eljárást. A nemzetközi szervezet azzal érvelt, hogy Sanad az ország érdekében hozta nyilvánosságra a dokumentumot, ami a hadsereg által elkövetett hibákra és jogsértésekre hívta fel a figyelmet. Ugyanakkor a jelentés kiemelte, hogy a fegyveres erők tagjai az események alatt semlegesek voltak, igaz számos katonát vádol meg a tüntetők letartóztatásával és kínzásával.

Az RSF emellett kifogásolta az eljárás lefolytatásának módját is. Egy polgári személyt ugyanis nem ítélhet el egy katonai bíróság, ez ellentmond egy demokratikus társadalom elveinek és szabályainak. Az emberi jogi szakemberek végül az eljárási hibákra hívták fel a figyelmet. Sanad ügyvédje nem volt jelen az ítélethirdetéskor és a bloggernek, illetve ügyvédjének nincs lehetősége az ítélet ellen fellebbezést benyújtani.

"A blogger letartóztatásának körülményei, valamint az eljárás lefolytatásának formája azt mutatja, hogy az egyiptomi fegyveres erők semmibe veszik a nemzetközi jog alapelveit" - bírálta a döntést Jean-Francois Julliard, az RSF főtitkára. A szervezet vezetője hozzátette: úgy tűnik, hogy a forradalom ellenére sem változtak meg az egyiptomi hadsereg módszerei. Az eset világosan megmutatja, hogy a fegyveres erők mennyire összezárnak kritikák esetén. "A demokratizálódási folyamatot elkezdő Egyiptomban biztosítani kellene, hogy - ahogy más állami intézményeket és szerveket úgy - a hadsereget is lehessen bírálni. Csak így mutathatja meg az átmeneti kormány, hogy egy demokratikus társadalom létrehozására törekszik" - közölte Julliard.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #5
    Ezek az emberjogi szervezetek miert nem szolitjak fel USAt ugy, mint Egyiptomot?!
  • Amergin #4
    Tetszik az idézőjel, mert a 'közvetett', meg a 'képviseleti' demokrácia nem demokrácia, mert a hatalom nem a nép kezében van. Csak egy példa: ha a nép szava dönthetne, akkor azonnal bevezetnék a halálbüntetést. Nem vezetik be, mert a nép véleménye a 4 évenkénti bohózatok közben k*****a nem érdekli a parlamenti fizetett hazudozókat.
  • Rotyoka #3
    A "demokrácia" és a diktatúra között annyi a különbség, hogy a "demokráciában" ha olyat csinálsz ami nem tetszik a nagyoknak, akkor rádfogják hogy pedofil vagy, majd elvisznek a börtönbe, míg a diktatúrában simán elvisznek indok nélkül börtönbe.
  • bigjoe #2
    Ennyit Egyiptomról (A k* anyjukat gyáva a kutyáknak).. De sajnos abban igazad van, hogy a "fejlett" nyugati társadalmakban is sokszor sérül a szólás/vélemény szabadság...
  • Amergin #1
    Győzött az igazság. Nagyon helyes, hogy elítélték a véleményéért! Ezzel Egyiptom bizonyítja, hogy jó úton jár hogy felzárkózzon a fejlett Nyugathoz.
    Nálunk is nagyon szépen börtönbe lehet kerülni ha nem a "megfelelő" véleményt írja le az ember. Például nem hisz a holodogmatikában, vagy más "felforgató" írásokat közöl a neten.
    Budaházy két éve ül börtönben, mert az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására készülődött!
    Hála az égnek, hogy az ilyen két lábon járó terrorista időzített bombákat a rendszer kivonja a forgalomból!
    Hajrá Egyiptom, hajrá egyiptomiak!