Berta Sándor

Kínából hajthatták végre a WordPress elleni DDoS-támadást

A múlt héten ismeretlenek egy botnet segítségével hackerakciót intéztek a világ legismertebb blogszolgáltatójának számítógépes rendszere ellen. A WordPress blogjai immár újra elérhetők, az elkövetőket azonban még keresik.

Matt Mullenweg, a WordPress alapítója a PCWorld IT-portálnak úgy nyilatkozott: nem tartja valószínűnek, hogy a Distributed Denial-of-Service (DDoS) támadás politikai indíttatású volt. Először ugyan erre gondoltak, mivel azt gyanították, hogy az akció egy kínai, közép-keleti vagy észak-afrikai blog ellen irányult. Ezt a feltevést azonban annak ellenére elvetették, hogy meg vannak győződve arról, hogy a DDoS-támadást Kínából vezérelték. A szakember ugyanakkor az aktuális fejleményekről nem akart beszámolni.

Az esemény egyaránt érintette a WordPress három számítógépes központját, amelyek Chicagóban, San Antonióban és Dallasban találhatók. A rendszert akkora túlterhelés érte, hogy a beérkező adatcsomagok száma elérte a másodpercenkénti több tízmilliót, az adatok mennyisége pedig a másodpercenkénti több gigabájtot! Ez volt a szolgáltatás ellen indított legnagyobb támadás. Az akcióra még március 3-án került sor. Az elkövetők túlterhelték a szervereket és emiatt a WordPress segítségével üzemeltetett blogok egy része órákon keresztül elérhetetlenné vált.


A rendszerben jelenleg kereken 25 millió blog található, Mullenweg azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy mennyit érinthetett a fennakadás. Az oldalak csak 6 óra múlva váltak hozzáférhetővé és azóta is rendben működnek. Az akciót még egyetlen hackercsoport sem vállalta magára, így a szakértők csak találgatják a kiváltó okokat.

A támadásról a Sophos számítástechnikai biztonsági cég blogbejegyzésben, míg a WordPress Twitter-üzenetben számolt be. Mullenweg később a TechCrunch nevű IT-portálnak azt mondta: politikai indokokat sejt az akció hátterében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)