Berta Sándor

Államtitkár lett az üldözött tunéziai bloggerből

Alig néhány hét alatt komoly változások történtek Slim Amamou tunéziai blogger és aktivista életében. A férfi az új esztendő első napjaiban még börtönben volt, most viszont már az átmeneti kormány tagja.

Amamout január elején tartóztatták le, de a bekövetkezett események miatt új fordulatot vett az élete. Hétfőn már a Twitteren tudatta mindenkivel, hogy az új átmeneti tunéziai kabinet tagja lett, államtitkárként az ifjúsági és a sportügyekért felel. Az információt az AFP hírügynökség is megerősítette. Mivel Amamou tagja a Tunéziai Kalózpártnak és a Nemzetközi Kalózpártok Szövetségének, így az elismerés mindenképpen óriási.

A Torrentfreak.com arról számolt be, hogy Amamou miniszter lett, de ez téves, ugyanis egy nyilvánosságra hozott listán, csak mint államtitkár (Secrétaire d'état chargé de la Jeunesse) szerepel. A 33 éves férfi úgy nyilatkozott, hogy kötelességének tartja a pozíció elfogadását és betöltését.

A TF1 francia televízióadó a hír kiszivárgása után néhány perccel már telefoninterjút készített a bloggerrel, amelyben elmondta, hogy a kabinetből valaki 30 perccel a hivatalos bejelentés előtt felhívta őt, majd felajánlották neki a posztot, ő pedig elfogadta. Ez egy egyszerű és egyben az egyetlen jó döntés volt, mivel így részt vehet az országa újra felépítésében. Feladata az lesz, hogy tanácsokkal lássa el az elnököt és az illetékes minisztert minden a sporttal és az ifjúságot érintő kérdéssel kapcsolatban. Magát úgy mutatta be, mint egy olyan embert, akinek a blogját és a Twitter-oldalát a közelmúltig cenzúrázták. Jelenleg egy kis tanácsadócég vezetőjeként dolgozik és webes alkalmazásokat készítenek más vállalatok számára.

"A múlt héten még börtönben voltam, egyrészt a blogger tevékenységem, másrészt a tunéziai kormány honlapjait érő támadások miatt. Tavaly májusban szintén őrizetbe vettek, mert megpróbáltam tüntetést szervezni az online cenzúra ellen. Nem tudom, hogy az elmúlt napok eseményei internetforradalomnak nevezhetők-e, ez ugyanis csak az érem egyik oldala. Az emberek mentek ki az utcára és volt egy online elem is. De ez azzal is összefügg, hogy az embereket kommunikáció és információ nélkül nem lehet mozgósítani. A világháló tehát biztosan nagy szerepet játszott az eseményekben, de a dolgok végül az utcán dőltek el. A kinevezésem utáni első kérdésem mindenesetre az volt, hogy egyáltalán ki a főnököm" - idézte fel a történteket Slim Amamou.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    A francia eredeti ifjúsági államtitkárt jelent.

    Egyébként itthon sincs simán olyan, hogy államtitkár, meg kell mondani hogy melyik minisztériumi tárca milyen felelősségi körü (politikai vagy szak-) államtitkára.
  • nlght #1
    "mint államtitkár (Secrétaire d'état chargé de la Jeunesse)"

    ezen jót nevettem, eddig is megvolt a véleményem a francia nyelvről és a törvényeikről, de ez betette a kaput, 6 szóval fejeznek ki egyet :D