Berta Sándor

A Facebook és a Google célkeresztjébe került a Skype

A közösségi portál és a webes vállalat egyaránt szemet vetett a népszerű VoIP-szolgáltatóra. A háttérben már megkezdődtek az egyeztetések, amelyeken a Facebook részéről Mark Zuckerberg is részt vesz.

A Reuters két bennfentesre hivatkozva arról írt, hogy egymástól függetlenül mind a Facebook, mind pedig a Google szeretné megvásárolni a Skype-ot. A közösségi oldal vagy teljesen felvásárolná a VoIP-szolgáltatót, vagy egy közös céget hozna létre vele. Mark Zuckerberg annyira fontosnak tartja a tárgyalásokat, hogy azokon személyesen is részt vesz. A Google képviselői szintén megkeresték a Skype vezetőit, ugyanakkor az egyeztetések mind a két esetben még meglehetősen korai szakaszban vannak. A Skype jelenlegi többségi tulajdonosa a Silver Lake befektetési társaság, amely a cég tulajdonrészének 65 százalékát birtokolja. A fennmaradó 35 százalék a korábbi tulajdonos eBay birtokában van.

A Mashable amerikai IT-blog azzal egészítette ki a Reuters információit, hogy a Skype vételára 3-4 milliárd dollár között mozoghat. A Facebook érdeklődése egyáltalán nem nevezhető meglepetésnek, hiszen az internetes telefonszoftver legújabb verzióiban már a felhasználók közvetlenül felhívhatják facebookos ismerőseiket. A Google már kínál hasonló megoldásokat, elég csak a Google Talk és a Google Voice szolgáltatásokra gondolni, ám egyik sem igazán népszerű.

A Skype üzleti stratégiája miatt elvileg a Google lehet a befutó. A webes cég ugyanis régóta szeretné meghódítani a szolgáltatásaival az üzleti ügyfeleket is, míg a Facebook elsősorban a felhasználókra összpontosít. A Skype egyelőre nem jelent meg a tőzsdén és az elemzők szerint ez szintén megkönnyítheti a felvásárlását. Tavaly a Cisco akarta megszerezni a Skype-ot, ám az üzletből végül nem lett semmi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #24
    eBay-nek már megvolt, aztán jól eladták.
  • laziga #23
    A skype a kedvencem ne vegyem egyik sem mert akkor az is olyan ratyi lesz mint az msn vagy a google talk vagy facebook chat. Jó az így ahogy van.
  • Tiro2 #22
    Dehogynem... Ráadásul nem is egyszer találkoztam vele.
  • NullZ3r0 #21
    1000x inkább Google. Ők minőségi szoftvert csinálnak, míg a Facebook hát hogy is mondjam, elég csak ránézni a csevegőjükre, kb használhatatlan. Tiszta bug, nem működik, van aki nem látszik, nem megy el az üzenet, rosszul jelenik meg, stb. Amíg egy szöveges plaintext chat-et nem sikerül összehozni nekik, maradjanak távol a VOIP-tól.
    Facebook minősége (és a az ottani tartalmaké is) béka segge alatt van jelenleg, és nem úgy tűnik, hogy ezen szándékukban áll változtatni.
  • Mardel #20
    Ehehe kb. úgy hogy van olyan amit el se küld. :D
    Bár xmpp protokollt használ a gtalk is akár, a facebook chatje, de annál nemhiszem hogy vannak iylen gondok.
  • Retechegér #19
    Ha bármelyik is megveszi akkor vége a titkosításnak, egyik megy a kormánynak (g) a másik meg a reklámosoknak (f) aztán a kormánynak. Akkor shift+del lesz az accnak az biztos.
  • egynyári üröm #18
    remélem a facebook megveszi és olyan expert módon fog majd működni mint az fb saját chat-je... 8)
  • semmikozod #17
    Engem nem érdekel, a Skype nagyon gáz program.

    Rotyókával egyetértek, a G talk nagyon frankó, semmi hasznotalan faszság nincs benne. Amúgy a Facebook csetelője sem rossz, csak a fene se akar az összes facebook ismerőssel csetelni...
  • Solten #16
    Remelem a ketto kozul nem a F@szbuk veszi meg.
  • B0nFire #15
    Az oroszok már a spájzban vannak!