Berta Sándor

Skype-fóbia az orosz hivatalokban is

Könnyen lehet, hogy a jövőben az orosz hivatalok munkatársainak el kell tekinteniük a VoIP-szolgáltatás használatától. Az ország szövetségi belbiztonsági hivatala biztonsági kockázatnak tartja a technológiát.

A Skype legnagyobb előnye, hogy lehetővé teszi a valós idejű kapcsolattartást és ennek Oroszországban nagy hasznát veszik a hivatalnokok. Az FSB nevű orosz szövetségi belbiztonsági hivatal vezetői azonban attól tartanak, hogy a VoIP-szolgáltatás segítségével fontos információk és államtitkok szivároghatnak ki, így inkább tiltólistára tennék a Skype-ot.

Az FSB álláspontja szerint a Skype segítségével bármelyik intézmény alkalmazottjai akár kiemelkedő fontosságú adatfájlokat is megoszthatnak a beszélgető- vagy chatpartnereikkel, ez pedig jelentős biztonsági kockázatot jelent. A hivatal egyik elemzése rámutatott, hogy a Skype növekvő kockázatokat hordoz az állami szervezetek IT-rendszerei számára.

A Nyezaviszimaja Gazeta nevű moszkvai napilap cikkében a szverdlovszki területen kiadott egyik belső dokumentumból idézett, amelyben a területi kormány többek között azt szorgalmazta, hogy az állami hivatalnokok számára ne csak a Skype, hanem az ingyenes elektronikus levelezőszolgáltatások (Gmail stb.) használatát is tiltsák be. A biztonsági érdekekre hivatkozva pedig Szverdlovszk területén megtiltották, hogy a kormányzati épületekben bárki WLAN-hálózatot létesítsen.

Oroszországban nagyon magas a korrupció aránya, és gyakori, hogy a fontos dokumentumokat az informátorok kiszivárogtatják. Így derült fény többek között egy négymilliárd dolláros korrupciós ügyre, amelyben a Transneft állami energiavezeték-működtető konszern volt az érintett. Az orosz állami számvevőszék titokban tartott anyagait Alekszej Navalnyij gazdasági ügyekre szakosodott ügyvéd és blogger hozta nyilvánosságra.

Más államokhoz, például Kínához képest Oroszország eddig meglehetősen liberális internetpolitikát folytatott az elmúlt években. Ugyan a Kreml és vele szövetséges oligarchák irányítják a legnagyobb televíziós csatornákat s a legjelentősebb napilapokat, de a blogok működését eddig nem korlátozták. A Skype jövőbeli betiltása ugyanakkor azt jelzi, hogy ez a helyzet hamarosan könnyen megváltozhat. Oleg Kosirev, az egyik legismertebb blogger úgy vélte: a Skype nem az információ-kiszivárogtatások miatt lett szálka az FSB szemében, hanem azért, mert nagyon nehezen hallgatható le.

Az FSB egyébként már régóta szeretné elérni, hogy az internetszolgáltatók bezárják az államnak nem szimpatikus portálokat. Egy már hatályban lévő törvény arra kötelezi a szolgáltatókat, hogy a saját költségükön olyan hardvereket szerezzenek be és üzemeltessenek, amelyek segítségével a hivatal nyomon követheti, hogy ki milyen oldalra látogat el vagy milyen e-maileket ír. Ezek a törekvések éles kontrasztban állnak Dmitrij Medvegyev nyilatkozataival és magatartásával. Az orosz elnök köztudottan nagy rajongója az internetnek, saját blogja és YouTube-csatornája van. A 45 éves államfő emellett a Twittert is rendszeresen látogatja, de a világhálót felhasználná a miniszterei ellenőrzésére is. A politikus úgy nyilatkozott, hogy az IT ágazat kulcsfontosságú tényező a demokrácia fejlődéséhez és minden területen nyitottságot vár el a kormányától, illetve az orosz hivataloktól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #1
    És nem is véletlenül