Berta Sándor

Tőzsdére akar menni a Skype

Ma már majd' minden mobil eszközben van kamera, és ez egyre növeli a Skype potenciális piacát. A VoiP-szolgáltató a következő hónapokban előkészíti tőzsdére menetelét. A cég első lépésként reklámokat jelentet meg szoftverében.

A Skype egyike azoknak a vállalatoknak, amelyek képesek profitálni a folyamatos technikai fejlődésből. Minél több mobil készüléken található két kamera, annál több személy tud videotelefonálni. Nem meglepő, hogy Tony Bates, a társaság vezetője komoly lehetőségeket lát az egyre növekvő mobilpiacban és a bővülő mobil sávszélességekben. "A videokommunikáció egy nagy piac lesz, elsősorban a következő generációs LTE-hálózatoknak köszönhetően. Éppen emiatt fektetünk be mi is ezen a területen" - jelentette ki a vezető.

A videotelefonálás számára az igazán jövedelmező áttörés a következő években következhet be. A Skype minél nagyobb szeletet akar kihasítani e piacból, főként legnagyobb riválisukat, az Apple-t szorongatva. A Steve Jobs vezette cég Facetime nevű programja gyorsan népszerű lett. Bates minden mobil eszközre szeretné elérhetővé tenni a VoIP-alkalmazást és már tárgyalásokat folytat a mobil szolgáltatókkal. "A hozzájuk fűződő viszonyunk egyre jobb és jobb lesz. A videók elterjedése miatt a dolgok jó irányba változtak és a megjelenésük egyúttal esélyt jelent az együttműködésre" - közölte a szakember.

A Skype első embere hozzátette azonban, hogy a helyzet cseppet sem könnyű, mivel sok mobilszolgáltató még mindig elzárkózik a tárgyalások elől. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a mobilpiac szereplői konkurens termékekként tekintenek a Skype megoldásaira. A VoIP-programnak mindenesetre már elérhető mind az Androidos készülékeken, mind az iPhone-on futtatható verziója.


Bates tavaly októberben érkezett a Ciscótól és azonnal átvette a vállalat irányítását. Ez volt az első jele annak, hogy a Skype hamarosan a tőzsdén is megjelenhet. Feladata azonban nem csak ennek a folyamatnak az előkészítése, ő felel a bevételt hozó termékek fejlesztéséért is. Az egyik megoldás a reklámok alkalmazása. A luxemburgi társaság blogjában Doug Bewsher marketingvezető be is jelentette, hogy a Skype Windows operációs rendszerekre készült verzióiban a jövőben hirdetéseket láthatnak majd a felhasználók. A reklámok egyelőre csak az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Németországban telepített szoftvereken lesznek láthatók, egyelőre csak naponta egyszer.

Az első hirdetési partnerek között van a Volkswagen, a Universal Pictures, a Visa, a Nokia és a Groupon. "Meggyőződésünk, hogy a hirdetések egy kreatív hiányosságot fognak pótolni, mivel az elterjedtségünk miatt a nagy formátumú, a sokoldalú és az interaktív ajánlatokat is támogatni tudjuk" - hangsúlyozta Doug Bewsher.

Bates feladata lesz a HD minőségű videotelefonálás megvalósítása. Ez történhet önálló projekt keretében, de a Citrix nevű szolgáltatóval közösen is. A vezető ugyanakkor nem akarta kommentálni a Facebookkal való lehetséges együttműködés hírét. Egy ilyen kooperáció ingyenes videotelefonálási lehetőséget biztosítana a Facebook regisztrált tagjainak. "Nem vagyunk és nem is leszünk közösségi hálózat" - hűtötte le azonban a kedélyeket a Skype első embere. A Facebook rendszerébe integrált Skype-funkcióról szóló hír még tavaly szeptemberben röppent fel.

A luxemburgi VoIP-szolgáltató már tavaly augusztusban bejelentette, hogy a New York-i NASDAQ tőzsdére készül és e lépés keretében 100 millió dollár értékben részvényeket bocsát ki. A cég tőzsdei megjelenését a Goldman Sachs, a JP Morgan és a Morgan Stanley amerikai bankok készítik elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nyuny01 #11
    Ezer féle alternatíva?

    Mutass egyet ami tudja azt szolgáltatásban és hangminőségben mint a skype?
    Vagy ha nem éppen bonyolult dolog,ussél már össze valamit ami használható is!
  • Mat666 #10
    Rá tapintottál a lényegre nem kell mindenért sírni mint egy taknyos gyerek persze a reklámokat én se szeretem de valamiből nekik is meg kell élni.
  • sanyicks #9
    Biztos nem csak hát egy voip alkalmazás nem éppen egy hatalmas bonyolult dolog, kb most is ezer féle alternatíva van, csak hát ugyan az van mint az msn-nél. Rakás szar, de hát mindenki azt használja.
  • armageddon666 #8
    Akik fel vannak háborodva a reklámokon, azoktól megkérdezném: hajlandóak lennének-e fizetni adott programok jelenleg ingyenes funkcióikért?
  • hangulati #7
    noormalisak? nem. de.
  • hangulati #6
    pont a lenyeget felejtettem ki: miert is?
  • hangulati #5
    ez olyan, mintha egy kimeno-, vagy bejovo telefonhivas elott koteles lennek valami reklamot meghallgatni. ezekert ugyis fizetek. de vajon honnan jon az otlet, hogy igy tuti be lehet donteni a dolgot? igy mar tenyleg nem sok lehetoseg marad: messenger. az a messenger, ami majdnem elveszitette a felhasznaloit, de azert meg mindenkinek megvan a regisztracioja. belaim. aki nem latja, hogy ez mar evekkel ezelott le volt jatszva, az vak. vak bela.
  • Zoliz #4
    Jah SkyPe úgy indult, hogy örökké ingyenes. Hát úgy látszik mostmár kell a lóvé a Ferrarira.
  • fergusonpapa #3
    omg..csak ámulok és bámulok..fészen sok reklám?? ajaj egyszerüen nemn lehet látni töle semmit annyi van -.-' oldaldt egy kis sáv és nem is villog meg semmi.ehez képest a magyra honlapok kész müvészeti alkotások..
  • autóscsajszi #2
    Bár én is akkora koponya lennék, hogy írok egy sajátot De sajnos én csak használom ezeket a csodálatos programokat, de nem tom mi lesz, ha tele nyomják reklámokkal a skypot is. A facebookon is tele van már a hócipőm, hogy ennyi reklámot nézetnek velem. Lassan már észre sem veszi az ember, hogy reklámra kattint rá. Teljesen kifinomult lesz a technikájuk.
    De az tuti, hogy a skype előtt nagy jövő áll és a technika is eléggé aző malmára hajtja a vizet. Én csak abban reménykedek, hogy nem teszi fizetőssé a szolgáltatásait. De akkor biztosan drasztikusan csökkenne a felhasználók száma.