Berta Sándor

A Nokia és a Facebook a Skype felvásárlásának nyertesei

A Microsoft még sosem költött ennyi pénzt felvásárlásra, mint a Skype esetében. Az üzletnek azonban nem a két cég lehet az igazi nyertese, hanem a világ legnépszerűbb közösségi oldala és a finn mobiltelefon-gyártó.

A Skype folyamatosan halogatta a tőzsdén való megjelenését, majd ezután olyan hír bukkant fel, hogy a Facebook vagy a Google veheti meg a vállalatot. Ehhez képest alighanem a felhasználók többségét nagyon meglepte, hogy az igazi befutó a Microsoft lett. Emellett a másik meglepetés a vételár volt, ami aránytalanul magas, 8,5 milliárd dollárt tett ki. A Facebook és a Google ennek felét, 3-4 milliárd dollárt ajánlott a VoIP-szolgáltatóért, a redmondi konkurens azonban az összeg több mint duplájával nyert. Mindez azt jelenti, hogy Marc Andreessen és az eBay jó üzletet csinált, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a Skype jelenleg bármennyire népszerű is, de veszteséges.

A tranzakció hírének alighanem Mark Zuckerberg és kollégái örültek a legjobban, az ő alapvető céljuk ugyanis az volt, hogy vagy ők vásárolhassák meg a Skype-ot, de ha ez nem történik meg, akkor a Google semmiképpen se szerezhesse meg a VoIP-szolgáltatót. Nos, ez bejött, hiszen a Microsoft, mint Facebook-részvényes és az általuk egyedüli keresőként támogatott Bing birtokosa fontos partnerüknek számít. A Google már rendelkezik hasonló szolgáltatással (Google Talk és Google Voice), így ha a Skype-ot is megszerezte volna, semmiképpen sem lett volna jó a piac többi szereplőjének és a felhasználóknak. A Microsoft esetében persze szintén felmerülnek kérdőjelek, például nem lehet tudni, hogy a Skype-ra önálló programként tekintenek-e majd, vagy beleolvad a Windows Live Messengerbe.


A Skype és a Facebook a mostani üzlet végeredményétől függetlenül együttműködik, a cél a VoIP-szolgáltatás jobb integrációja a közösségi platform rendszerébe. Mindez kifizetődő a Skype számára, hiszen így még több felhasználó számára lehet vonzó és akár további bevételekre is szeret tehet. A Microsoft, mint tulajdonos hatékony segítséget jelenthet a vállalatnak, mert így a szoftver felveheti a harcot a Google és a Cisco megoldásaival. Ráadásul van még egy nem igazán elhanyagolható szempon: a Microsofttal stratégiai együttműködési megállapodást kötő Nokia nemrég kihátrált a Symbian mögül és ezáltal vált elérhetővé számára a Windows Phone 7. A WP7-be integrált videotelefonálási funkcióból tehát a Nokia is profitálhat és egyúttal alternatívát kínálhat az Apple Facetime technológiájával szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kutanmiki #10
  pedig már azt hittem a Microsoft expert döntést hozott, de úgy látszik mégse annyira?
 • Szefmester #9
  Ez jó volt! XD
 • Newfronter #8
  Ősszel lesz.
 • MsUser #7
  Szomorú hír ez, ha ezt is tönkre vágják nem lesz normális VoIP telefon szolgáltató még egy ilyen.
  [/IMG]
  SkyNET legyűri a világot tényleg.
 • egynyári üröm #6
  hiányzott a windowsból egy expert telefonszolgáltatás, a legjobb az lenne, ha adnának az eredeti win-ekhez évi néhány óra telefonálást :)
 • gulyasandras #5
  Nézd csak meg Gates befektetéseit!
 • Yv@n #4
  "A WP7-be integrálás rész viszont nem világos skype biztos van rá"

  Nincs. WP7-en külső fejlesztő számára nincs socket elérés, ami nélkül bajos megvalósítani voip szolgáltatást, ezért skype nincs wp7-re.
 • Segal #3
  A Facebook-os részt még meg is értem hogy nyertes a dologba de a Nokia ha az android mellett voksolt volna akkor annak a 2.3.4.-es verziójába már bennevan ez a videótelefonálós rész de ha annyira erőltetni akarta volna a dolgot szerintem pár hét alatt össze tudták volna dobni symbian alatt hogy működjön de nem akarták... A WP7-be integrálás rész viszont nem világos skype biztos van rá (ugye mindenre van) tehát külső programmal tutira megoldható most hogy beleteszik alapból is nem forradlami változás... Viszont a mobilszolgáltatók fognak köpködni ha minden platformra megjelenik az ilyesmi mert ugye eddig is megoldható volt (pl fring) csak az emberek kb 9x%-a nem is tudott róla viszont ha felnyitják a szemüket hogy lehet ezt olcsóbban is vagy akár ingyen akkor nagyon gyorsan népszerű lehet a dolog.
 • FoodLFG #2
  http://webisztan.blog.hu/2011/05/12/elronthatja_e_a_microsoft_a_skype_ot
 • CybeRick #1
  Esetleg még a Coca-Cola-t kellene felvásárolnia MS-nak, és tuti mindent egybe integrálhatnának.
  Kérdés, hogy hosszú távon a Nokiára és Skype-ra partnerként, vagy beolvasztásra váró márkaként tekint a MS?