Berta Sándor

A kiadók is a tábla PC-k sikerében bíznak

A tábla PC-k egyre komolyabb szerepet töltenek be a számítógép-piacon. Nem véletlen, hogy már a könyvkiadók is felfigyeltek ezekre a készülékekre, mint új tartalomterjesztési lehetőségekre.

A lap- és könyvkiadók mottója a következő években a multiplatform lesz. A lényeg az, hogy minden kiadvány minél több rendszeren és eszközön legyen elérhető. A kiadók a kezdetektől nagy reményeket tápláltak az új eszközök iránt, így nem lehet csodálkozni azon, hogy szeretnék a tartalmaikat ezekre is hozzáférhetővé tenni.

"Jelenleg minden a tábla PC-k, e-könyvolvasók és más hasonló termékek körül forog. Napjainkban arra a stratégiára építünk, hogy ezeket az eszközöket és a megfelelő szolgáltatásokat ötvözzük. A digitális publikálás egyáltalán nem új keletű dolog, már 2006-ban bemerészkedtünk erre a területre. Akkor még azzal voltunk elfoglalva, hogy lehetőleg csökkentsük a tartalmak számát azért, hogy ne terheljük le a digitális platformok képességeit. Ma viszont ez pont ellentétesen van: megpróbáljuk a tábla PC-ken elérhető tartalmakat kibővíteni és az olvasóknak további anyagokat biztosítani" - jelentette ki Pierre Geslot, a France Telecom nyomtatott tartalmak digitalizálásért és e-papírokért felelős vezetője.


Juan Lopez-Valcarcel, a Pearson digitális termékekért felelős igazgatója azt hangsúlyozta, hogy ugyanazokat a tartalmakat kell hozzáférhetővé tenniük az összes készüléken. A jövőt a multiplatformok jelentik. A felhasználók napjainkban pont azt becsülik, ha az anyagok folyamatosan elérhetők és az egyes fájlokhoz az alkalmazott eszközöktől függetlenül hozzáférhetnek. "Mindenesetre azt látjuk, hogy az új platformokon összességében nő az olvasók száma. Ennek oka, hogy az emberek mindig magukkal viszik a mobil készülékeiket és szeretnék a kiadványokat mindenhol elolvasni" - emelte ki Juan Lopez-Valcarcel.

Amint azt Nate Simmons, a Time Inc. marketing alelnöke elmondta, ők szintén a multiplatform-stratégiát követik. Már számos tábla PC-n jelen vannak és a jövőben szeretnék megvetni a lábukat az iPaden is. A Time Magazine kiadója és az Apple közötti tárgyalások már folyamatban vannak, Simmons ugyanakkor részleteket nem akart elárulni.

A jövőben az újságok digitális kiadásainak a hagyományos változatokhoz képest több értéket kell kínálniuk, vagyis nem az a legjobb megoldás, ha a napilapokat egyszerűen lemásolják és megjelenítik a mobil eszközökön. "Lesznek beágyazott szolgáltatások, vegyes modellek, amelyek nem kizárólag a szöveget viszik át digitális formába" - jegyezte meg Geslot, aki kitért még egy fontos dologra: a különböző formátumoktól való függetlenségre. Már ma is elterjedt az EPUB és a PDF, de ezek a jövőben már nem lesznek elegendőek. "Az emberek nem akarják magukat egyetlen készülék mellett elkötelezni, hanem szeretnének a tartalmakhoz attól függetlenül hozzáférni. Ezért az anyagokat a jövőben a számítási felhőben fogják tárolni, így ott a felhasználók mindenféle korlátozás nélkül és bármikor elérhetik majd őket" - szögezte le Geslot.

Fontos, hogy a kiadók az olvasókat még inkább bevonják a folyamatokba, hiszen a közösségi portálokon bárki elújságolhatja az ismerőseinek, hogy megjelent egy új kiadvány vagy könyv. A tábla PC-k segítségével a felhasználók számára egyre értékesebbek lesznek a tartalmak, mivel ezek egyre több kiegészítő ajánlatot fognak tartalmazni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • paraszgyerek #2
    Szerintem egyáltalán nem gond ha van a kütyün valamilyen tárolóeszköz, a felhő inkább a szerzői jogvédelemhez kell - hasonlóan mint steam megoldása a játékokra.

    Mivel egy két gigás kártyára hagyományos szövegből már egy kisebb házikönytvárra való könyv felmegy, emiatt azonban nem fogok én se vágyni arra hogy a könyvolvasóm rajta legyen a felhőn.

    De ha megjelennek színvonalas multimédiás ismeretterjesztő cuccok, tankönyvek, interaktív könyvek stb táblapc-re, ez már piacot nyithat kiadóknak a táblák felé. Reméljük.
  • miszterjoe #1
    Trend. A tábla jön és szépen megtalálja a helyét a piacon. Semmit sem fog leváltani, sem helyettesíteni. Én semmiképp sem cserélnék le egy laptopot egy táblára. Szóval kérdés: sikeres lesz? Igen, egy adott rétegben.
    Egyébként igazuk van, hogy a jövő a multiplatformé. De a tárolást, ne cloud-only alapon oldják meg, hanem az adott eszközre le lehessen szinkronizálni a cuccokat.