Berta Sándor

Közösen tervez processzorokat az ARM és a Microsoft

Egyre konkrétabb formát ölt a brit fejlesztőcég és az amerikai konszern közötti együttműködés, s ez hamarosan a közösen CPU-tervezésben nyilvánulhat meg.

A DigiTimes birtokába került információk alapján a Microsoft immár nem csak abban akar segíteni az ARM-nek, hogy a Windows 8-ra optimalizálja a processzorait, hanem maga is részt venne a chipek fejlesztésében. Philip Lu, az ARM Tajvan vezetője egy tajpeji sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az ARM és a Microsoft a jövőben közösen fejlesztenek ki új "processzorarchitektúrákat". A szakember hozzátette, hogy 2010-ben világszerte 6,1 milliárd ARM-licencű chipet szállítottak ki, ezek 62 százalékát internetezésre alkalmas mobil készülékekbe, 19 százalékát beágyazott rendszerekbe, 14 százalékát üzleti célú eszközökbe, míg 5 százalékát otthoni berendezésekbe szerelték be.

Az ARM számos piaci szereplőnek eladta a Cortex A15 licencét, köztük volt a Samsung, a Texas Instruments és az ST-Ericsson. E gyártók Cortex A15-re épülő termékei várhatóan még az idén, vagy legkésőbb jövőre jelenhetnek meg. A brit cég számára mindez azonban csak a kezdet, hiszen Lu előrejelzése szerint 2020-ban 100 milliárd ARM-chipet fognak kiszállítani világszerte. A mostani bejelentés hallatán a tajvani hardvergyártók azonnal arra következtettek, hogy a két cég között egyre szorosabbá váló együttműködés eredményeként Windows operációs rendszereket futtató tábla PC-k és okostelefonok jelenhetnek meg a közeljövőben a piacon. Ez a kooperáció jóval túlmutat a Windows Phone 7-ben rejlő lehetőségeken és már a következő generációs Windowsokról szólhat.


Az amerikai óriásvállalat már januárban, a Consumer Electronics Show kiállításon bemutatott egy ARM processzorral szerelt gépet amin a Windows 8 előzetes verziója futott és amire feltelepítették az Internet Explorer 9-et, valamint az Office irodai szoftvercsomagot is. Ezzel párhuzamosan pedig a társaság bejelentette, hogy a Windows 8-at teljes mértékben optimalizálni fogják az ARM chipjeire és egyéb gyártók (Nvidia, Qualcomm, Samsung, Texas Intruments) SoC-megoldásaira.

A Microsoft régóta együttműködik a különböző processzorgyártókkal, elég csak az Intellel való kooperációra gondolni, amelynek az eredményeként létrejött az SMT Parking mechanizmus, ami a számítási teljesítmény több processzormagra való elosztásában nyújt hatékony segítségét. A mostani bejelentés az ARM egyértelmű elismerését jelzi és azt, hogy a redmondi konszern már azokra az időkre készül, amikor az ARM megoldásai már nem csak a mobil készülékekben kapnak majd szerepet. A két piaci szereplő egyébként már tavaly júliusban új licencmegállapodást kötött egymással.

Az ARM számára egyértelműen az idei Consumer Electronics Show hozta meg a régóta várt áttörést. A cég vezetői optimisták, tele vannak önbizalommal. Warren East, a vállalat vezetője ennek ellenére igyekszik két lábbal a Földön maradni és pontosan tudja, hogy mire kell ügyelniük: "A legnagyobb fenyegetést jelenleg ránk az önelégültség jelentheti, ezt sulykolom bele minden egyes munkatársamba."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • philcsy #9
    Nem ők fogják tervezni, hanem együttműködnek a tervezés során.
    Az ARM-nak megvan a tervezési jártassága. A windows pedig tudja hogy melyek azok a gyakran használt, nem túl összetett kódrészek, amelyek utasításként bekerülhetnének az architektúrába. Az ARM ezek közül majd szemezget.
  • vato loco #8
    Miért, miben legyen írva, lyukkártya kódban? Még most is a 3.1-es alfa verziónál tartanának.

    "valszeg nem sok hw tudás van náluk"
    Látom nagyon értesz hozzá... Anno az MS megmondta hogy a legtöbb lassúság, kifagyás a hardvergyártók drivereinek trógersága miatt van. Mindenki kiröhögte őket hogy persze, persze... Aztán jött a Lenovo és átírta a ThinkPadek Windows 7 drivereit a gyártók helyett, és 2 perc helyett 15-20 sec alatt bebootol a Win, mindenki csak keresgette az állát a padlón. Pedig az MS előre megmondta, csak a sok "hozzáértő" mindenféle szakmai tudás nélkül mindent jobban tud.
  • sanyicks #7
    És igen az xbox az aminek a tervezésében is részt vett az m$, látszik is :D
  • sanyicks #6
    Kár hogy arra csak a nevet írja az m$, köze nincs a termékhez. Kiválaszt egyet, azt saját néven árulja. Kb úgy mint a tápoknál csinálják sokan.
  • MrImy #5
    A termékük népszerűsítése végett ingyen fogják adni a bluetooth-os Ctrl-Alt-Del billentyűzetet minden WP/WM termékhez. :)
  • NEXUS6 #4
    Ja, én is most akarok venni egy M$ billt, mert 5-6 ezer Ft-os kategóriában gyak nincs párja.
    Vettem valami dizájnos kínai szutykot, de azóta is xopok vele, mert eccerűen ragadnak a gombok és annyira nem is volt olcsó. Bár már kezd bejáratódni. Sokat segít monnyuk, hogy a macskáim mászkálnak rajta.:D

    De viccet félretéve, azért egy bill/egér nem egészen ugyan az a műfaj, mint a proci. Nem mindegy, hogy egy cég dizájnos üléshuzatot, meg illatosítót, vagy motort gyárt az autókhoz, ugye.
  • Cat #3
    Én ami MS hardvert ismerek, mind kiváló minőségű. (Nem, nem az xboxról van szó, hanem billentyűzetről, egérről, játékvezérlőkről stb. Nem kell szégyenkezniük a perifériáik miatt. Igaz, nagyon drágák.)
  • NEXUS6 #2
    Nemtom, hogy a M$-nél milyen hatalmas hw tudás van, amikor a Windóz kb teljes egészében c-ben van írva.

    Nem épp egy MenuetOS, ami a grafikus felülettel, mindennel együtt elfér egy floppy-n.

    Az ARM úgy gondolja valszeg, hogy ez egy jó áttörés neki. Pár éve, amikor még agresszívebb volt az M$ üzletpolitikája, már valszeg rég fevásárolták volna őket.

    Inkább úgy tűnik, hogy ezzel a lépéssel a M$ megcélozta, hogy a PC után az azon kívüli egész világot is megszerezze. ARM proci van majdnem minden telóban, kézikonzolban akármiben. Azt tudod, hogy mikor vettél intel x86 kompatibilis procival ellátott gépet, de azt nem, hogy ARM procis eszközt mikor. Pedig vettél!:)

    Azt ugyan nem tudja elérni az M$, hogy az ő OS-e jobban fusson, mint akármi más, ezen a platformon, hiszen valszeg nem sok hw tudás van náluk. De azt igen, hogy bármi más rosszabbul fusson, valamilyen nem szembetűnő, de lényeges szempontból.
  • sanyicks #1
    ób+ akkor az armnak is annyi... mint a gpu-knak, ahol szintén a m$ füttyentésére tesznek mindent.