Berta Sándor

Akár 6 hetente új Firefox-verzió jelenhet meg

Rob Sayre, a Mozilla egyik fejlesztője által nyilvánosságra hozott fejlesztési dokumentum szerint a felhasználók akár másfél havonta találkozhatnak majd az új kiadásokkal.

Tristan Nitot, a Mozilla európai elnöke februárban rámutatott: a Google böngészőjével szemben az segíthet a Mozillának, ha felgyorsítja a fejlesztési és hibajavítási munkát. Ennek a stratégiának köszönhető, hogy idén már négy böngészőverzió (Firefox 4, 5, 6 és 7) fog megjelenni. Nos, a Roy Sayre által bemutatott háttérinformációknak köszönhetően a felhasználók most bepillantást nyerhetnek a tervekbe.

A Mozillánál gyakorlatilag lemásolták a Chrome fejlesztői által alkalmazott gyakorlatot. A Google-hez hasonlóan az alapítvány is úgynevezett fejlesztési csatornákat hoz létre és ezekben lesznek elérhetők a különböző szakaszban lévő verziók. Négy ilyen fejlesztési csatorna (programtároló) lesz: a mozilla-central, a firefox-experimental, a firefox-beta és a végleges kiadásoknak fenntartott Firefox. Az egyes új funkciókat a négy csatornától függetlenül fejlesztik ki és csak a stabil változataikat helyezik el a mozilla-centralban. Ugyanakkor ez tartalmazza a legkevésbé stabilabb Firefox-verziókat. Az újdonságok idővel átkerülnek a firefox-experimental tárolóba, ahol még mindig lehetőség van az egyes funkciók kipróbálására, blokkolására, ha a szakemberek úgy ítélik meg, hogy azok nem elég stabilak. A bétatárolóba már csak azok a funkciók kerülnek, amiket a böngésző végleges kiadásaiba is integrálnak.

A szervezet abból indul ki, hogy a felhasználók száma minden egyes lépéssel a tízszeresére nő. Ha 100 000-en dolgoznak a kezdetleges változatokon, akkor a kísérleti verziókon már egymillióan, míg a bétakiadásokon már tízmillióan fognak, miközben a végleges Firefoxokat több százmillióan használják majd. Első lépésként a Mozilla 500 000 embert akar bevonni a firefox-experimental szakaszba és 1,5 milliót a firefox-beta szakaszba.


A teljes négy lépcsős folyamat várhatóan kereken 18 hetet vesz majd igénybe és számos párhuzamos fejlesztési szakasz lesz. Az újdonságok 6 hetenként lépnek egy lépcsőfokkal feljebb, de az egyes szakaszoknál lehetnek átfedések. Így egy végleges Firefox-verzió akár 6 hét alatt elkészülhet. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a Mozilla böngészője ezentúl ilyen ütemterv szerint is fog készülni.

Az új fejlesztési modell alapvetően különbözik a régitől. A Firefox 4 fejlesztése például több mint egy éven át tartott. A Firefox 5-tel kapcsolatos munkákra azonban a szakemberek alig néhány hetet szánnak, az új funkciókat már 3 héten belül el akarják helyezni a mozilla-central tárolóba. Változás, hogy a biztonsági frissítések kimaradnak a fejlesztési folyamatból. A Mozillánál ugyanis úgy gondolják, hogy ilyen ütemterv mellett felesleges kiadni frissítéseket, azokat az új verzióba integrálják. Az esetleges frissítések a háttérben zajlanak majd és ezekről a felhasználók elvileg nem is fognak tudni. Ugyanakkor az internetezőknek lehetőségük lesz az automatikus frissítési funkció kikapcsolására. A Firefox 3.6x és a 4.x változatokhoz azonban továbbra is lesznek hibajavítások.

Az új folyamatban a legnagyobb kihívást a böngészőkiegészítők jelentik, mivel ezeket sokkal gyakrabban kell majd a fejlesztőknek az új kiadásokhoz igazítaniuk. Azonban a Mozilla minden végleges verziónál 12 hetes türelmi időszakot ad a kiegészítőfejlesztőknek arra, hogy kiszűrjék az esetleges kompatibilitási problémákat. Emellett a Jetpack néven fejlesztett kiegészítőmenedzselő rendszer szintén segíthet a programozóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Penge4 #7
  És a GMail Notifier még népszerűnek mondható. Én még többet szívtam olyanokkal, mint Fast Forward, Extended Statusbar, Add'N Edit Cookies, Snap Links Plus, stb.

  Még a Greasemonkeyra is hónapokat kellett várni. A hivatalos oldalon azóta sincs fent kompatibilis változat, csak nightlyk.

  Ráadásul egy csomó script, ami 3.6-ban működött megdöglött. A 4-es most kb. egy szinten van az Operával és a Chrome-mal kompatibilitásban. Ez pozitív olyan szempontból, hogy talán ha átírják a scriptet, akkor több böngészőben is fog működni, negatív, hogy valószínűleg 2005-ben és 2006-ban frissített scripteket már nem írnak át.
 • B0nFire #6
  Én pl sokáig használtam nagy megelégedéssel a Gmail Notifiert, ami egyszer csak nem volt hajlandó működni egy frissítés után. Aztán egy alak kitett a fórumra egy privateBuild-et, amivel lehetett downgrade-elni, és újra működött egy darabig. A legközelebbi automata frissítéskor már azt hittem, javították a hibát, és engedtem telepedni. Nem működött. Kerestem újra azt a régebbi privateBuildet, de már letörölték. Így hát megszabadultam a Gmail Notifiertől, és helyette most a WebMail Notifiert használom. Minden ugyanúgy működik benne, csak másmilyen az ikonja.

  Sajnos az addonokkal olykor szívás van. Az itcafén már szerteszét panaszkodták a topicot, hogy így meg úgy, ez sem megy, meg az sem jó. Így aztán én el is halasztom a 4-es frissítését az első bugfix kijöveteléig.
 • rivalcomp #5
  Egy évnyi töketlenkedésével a Firefox elérte, hogy Chrome-ra váltsak. Nagyon hosszú ideig FF-ot használtam, de addig-addig húzta a 4-es megjelenését, mire Chrome alatt is meglett minden kiegészítő, amit FF alatt használtam. Fájó szívvel, de megváltam tőle. Fontos érv, hogy a kezeim közt átmenő sok gép általában nem a gyorsaságáról híres, lassúbb gépeken pedig teljesen más a felhasználói élmény Chrome alatt már ha csak a sebességet is nézzük. Persze próbál a FF pedálozni olyan funkciókkal, amely a versenytársaknál már megvan (Opera, Chrome). Jelenleg még fontos szempont az XP támogatása is (Firefox ok, de pl. IE9 már nem). Én személy szerint nehezen váltok, ha valamit megszoktam, ragaszkodom hozzá. Későn kaptak észbe, hogy hoppá, elszalad felettünk az idő... :(
 • miszterjoe #4
  Kösz az infót.
 • Szefmester #3
  Mi történik azokkal a kiegészítőkkel amiket nem frissít az emberke mert gyakorlatilag teljesen kész van és minden amit tud az úgy jó, és esetleg a készítő már nem tudja folytatni a frissítést, miközben a róka használók nagy része aktívan használja?

  Nem hiszem el hogy annyira nehéz lenne megoldani hogy a kiegészítőket ne baszkurálják szét minden frissítésnél. Nehezen hiszem hogy attól lenne majd jobb meg szebb és gyorsabb az FF mert szívatják a plug-inek íróit, és használóit.
 • Lowosan #2
  Az újraindítás nélküli plugin-telepítés/frissítés meg van oldva, csak plugin-t is úgy kell megírni. Firefox Plugin Gyik-ból másolva:

  Hogyan lehet telepíteni a kiegészítőket a Firefox újraindítása nélkül?
  A Firefox 4-ben, a "Nem szükséges újraindítás" felirattal ellátott kiegészítők a böngésző úraindítása nélkül telepíthetők. Ezek a kiegészítők a Add-on SDK-val, vagy abootstrapping használatával készültek. A többi kiegészítő telepítéséhez továbbra is a böngésző újraindítása szükséges.
 • miszterjoe #1
  Helyes, legalább felveszik a gyorsabb fejlesztési tempót, amit eddig is hiányoltam. Ellenben kezdi értelmét veszteni a verziószámozás a böngészőknél, pont emiatt.
  A biztonsági frissítés elhagyása szerintem kockázatos lépés; mindenképp kell ilyen, ha valami égbe kiáltó bugot találnak benne. 6 hetet várni kritikus foltozásra elég ciki lenne. Vagy rosszul értem?
  Továbbá azt nem tudom, hogy végül megoldották e, de a restartless addon-ok kezelése baromi jó lenne. Egyelőre még újra kell indítanom tiltásnál is.

  @Berta Sándor: "firfox-beta" - második bekezdés.