Berta Sándor

100 millióan töltötték le a Firefox reklámblokkolóját

Nem mindennapi sikert könyvelhetett el a Firefoxhoz elérhető kiegészítő. Az Adblock Plusz nevű reklámblokkolót 2006. január közepe eddig több mint 100 millióan töltötték le.

A program ezzel a legnépszerűbb Firefox-kiegészítőnek számít és az első olyan plugin, amely átlépte a 100 millió letöltéses álomhatárt. A Mozilla statisztikáiból kiderült, hogy az Adblock Plust naponta körülbelül 12 millióan használják és átlagosan naponta közel 81 000-en töltik le. "A telepítések száma jelenleg 20 millió körül lehet" - jelentette ki Till Faida, aki önkéntesként részt vesz az Adblock Plus fejlesztésében. A férfi a Groningeni Nemzetközi Üzleti Iskola hallgatójaként kutatja a reklámblokkoló elterjedtségét.


A Firefox egyik legnagyobb sikere pont abban rejlik, hogy különböző kiegészítő modulok segítségével jelentős mértékben személyre szabható. A felhasználók eddig 2,2 milliárd ilyen plugint töltöttek le a böngészőhöz, de az Adblock Plus mind közül a legsikeresebb. A nem mindennapi rekord eléréséhez a Mozilla Alapítvány is gratulált Vlagyimir Palantnak, a projekt fő fejlesztőjének, aki 2006 januárja óta készíti az Adblock Plust. A letöltési oldalon található ismertető alapján a reklámblokkoló lehetővé teszi, hogy a honlapokat mindenki saját elképzelései szerint jelenítse meg. A program számos nyelven, köztük magyarul érhető el és több mint negyven szűrő segítségével automatikusan szűri az ismert weboldalak tartalmán levő reklámokat, vagy akár a Flash- és a Java-objektumokat.

Palant ugyan elégedett, de továbbra is folytatni akarja a munkát Az Adblock Plus azonban most már kinőtte a hobbiprojekt státuszt. "Palant a fejlesztést immár főállásban végzi és munkáját egy szponzor segíti, aki egyben a jobb internet megvalósítását célzó ötlet támogatója" - közölte Faida. A célok között szerepel, hogy az Adblock Plust még többen használják világszerte és ezáltal egy olyan pozícióba kerüljön, hogy valóban befolyásolhassa a világháló és az online reklámipar fejlődését. Emellett felmerült annak a lehetősége is, hogy a reklámblokkolót más böngészőkbe is integrálják és így még több felhasználó számára elérhetővé tegyék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Airbus A380 #75
  adthwart ennél jobb.
 • bakagaijin #74
  A Chrome adblock-ja az ennek a kiterjesztésnek egy változata. Ugyanazokat a listafile-okat használja, mint az AdBlockPlus. Mármint ha erre gondolsz.

 • Airbus A380 #73
  Elképzelhető hogy ennek ellenére 100 millióan használnák, és nem az nm igaz hogy 2 naponta foltozgatnák. jó ha havonta jön új verzió, az meg nem árt.
 • psishock #72
  létezik, Internetnek hívják.

  Ott te választod meg hogy milyen időben milyen tartalom jut el hozzád. A TV-n ők határozzák meg az összes ilyesmit, a pontos időpontokkal együtt. Ha tegyük fel nem is látnál reklámokat, akkor 20 perces feketeséget kellene bámulnod, mert pontosan meghatározott idő után folytassák a megkezdett film sugárzását. Az egész rendszer egész szerencsétlen ebből a részből, és egyre jobban ideje múlt is. Dobni kell minél hamarabb és átállni.
 • Ender Wiggin #71
  Bárcsak a TV műsorokra is kitalálna valaki egy reklámblokkolót.
 • birdo #70
  Nem feloldani ??
  Tényleg yó ? Letöltsem ??
 • Darth Dave #69
  Én is használom, egyedül a freemail-en kellett letiltani, hogy mennyen az a szar... freemail
 • MsUser #68
  "100 millióan töltötték le a Firefox reklámblokkolóját"
  100 milliószor töltötték le a Firefox reklámblokkolóját hangzana helyesen a megtévesztő cím!
  A végén nagyobb és bug-osabb lesz mint maga az OP. amin fut, vagy is már az de szinte minden másnap foltozzák, aztán a foltozást is foltozzák!
  FF-et mindenkinek
 • passatgt #67
  energiatakarékos mód:)
 • duke #66
  Az semmi nekem igy jelenik meg az sg oldala:


  De van amikor meg ennyi sem. :)