Berta Sándor

A Firefox kárára bővül a Chrome

Az elmúlt egy hónapban újabb mérföldkőhöz érkezett a Google böngészője, amely nem csak folyamatosan fejlődik, de egyre több felhasználót állít maga mögé.

A Net Applications legfrissebb statisztikái szerint a Chrome piaci részesedése 9,98 százalék volt tavaly decemberben és ez azt jelenti, hogy a programot gyakorlatilag kétszer annyian használják, mint a 2010-es év elején. Szintén az elmúlt hónap nyertesei közé tartozik a Safari, amelynek a piaci részesedése 4,5 százalékról 5,9 százalékra emelkedett. A két legnagyobb vesztes az Internet Explorer és a Firefox. Előbbi piaci részesedése 61,1-ről 57,1 százalékra, míg utóbbié 24,4-ről 22,8 százalékra csökkent. Az Opera felhasználói tábora csak kis mértékben bővült. A norvég szoftvert a tavalyi esztendő elején csak az internetezők 2 százaléka, a múlt év végén pedig 2,2 százaléka használta.


A piaci szereplők közül a Firefox csak azzal vigasztalódhat, hogy Európában végérvényesen sikerült megelőznie az Internet Explorert, piaci részesedése 38,11 százalék, szemben az IE 37,52 százalékával. Mindez persze a korábbi statisztikai adatok tükrében nem meglepő, hiszen a Mozilla böngészőjének fő felhasználói bázisa Európában van. Redmondban az Internet Explorer 9-es verziójára összpontosítanak, de alighanem felkapták a szakemberek a fejüket a hírre, ugyanis az IE piaci részesedése két éve nem csökkent ilyen rövid idő alatt ekkora mértékben, mint tavaly decemberben.

A StatCounter által megjelentetett adatok még beszédesebbek. Az Internet Explorer piaci részesedése szerintük már csak 46,86 százalék, a Firefoxé 30,79 százalék, míg a Chrome neve mellett a 14,88 százalék olvasható. A Safari 4,81, míg az Opera 2,02 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. A Google alkalmazásának sikere elsősorban az automatikus verziófrissítéseknek köszönhető, mivel így a felhasználók azonnal válthatnak a megjelenő új változatokra. Az Internet Explorert és a Firefoxot használó internetezők ugyanakkor gyakran kivárnak, vagy ódzkodnak a frissítésektől.


A legnehezebb helyzetben érdekes módon nem a folyamatosan csökkenő népszerűséggel szembenéző IE, hanem a Firefox van. A Mozilla fejlesztőinek egyrészt a hamarosan érkező Internet Explorer 9-re és a Chromera is figyelniük kell, így gyakorlatilag két tűz közé kerültek. Persze nem kell és nem is szabad temetni a Tűzrókát, a szintén a közeljövőben bemutatkozó Firefox 4 alighanem javíthat a helyzetén.

A Microsoft legnagyobb problémája, hogy nem tudja váltásra ösztönözni az IE 6 és 7 használókat. Előbbi programot még mindig az emberek 13,06, utóbbit pedig 8,76 százaléka használja. Kérdés, hogy miként sikerül majd ezt a kérdést megoldani az Internet Explorer 9 megjelenése után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Penge4 #65
    Ez főleg állami szférában vagy kisvállalkozások esetében van, ahol Pistike, az xy dolgozó rokona, aki mellesleg "ért a gépekhez, mer' wowozik" lesz a rendszergazda.

    Máshol már nem jellemző. IE8 igen, de IE6 már nem. A Firefox központi menedzselése tényleg szar, de például Operánál GPO nélkül is egész korrekt.

    A kérdés, hogy a kritikus oldalak (intranet, router, stb.) mennyire mennek vele. Ha azok igen, akkor a Google működik, a lényeg működik, a többi meg leszarva. Az, hogy Gizike utál, amiért nem tudja elérni a Faccsét már részletkérdés, a főnök meg van elégedve veled. Egy alkalmazottnak pedig rugalmasnak kell lennie, nincs ilyen kifogás, mint "Office 2007+" vagy "alternatív böngésző". Ha nem tudja használni átveszi a helyét olyan, aki tudja. Ilyen az élet...
  • Darth Dave #64
    Nem az emberek, hanem a CÉGEK használják még mindig a ratyi IE6-ot. Egy csomó alkalmazás csak IE6-on fut el, mert nem veszik meg a frissített alkalmazást, vagy nem is lesz belőle frissebb. Ennyi.
  • sanyicks #63
    nem lenne kvára sokkal egyszerűbb meg multiplatformabb, egyszerűen tartalomszűrő PROXY-t használni grúpoliszi helyett?
    Egyébként meg semmit sem érnek, én melómban mind2 volt, azt még is nyomtam az itthoni gépemet távelérve a 80-as porton https kapcsolaton :DD
  • balee66 #62
    "A cégnél böngészőt mondott a főnök..."

    És éppen ezért általában csak az IE jöhet szóba, mivel rengeteg pluszt tartalmaz, amit más böngésző nem támogat (pl. GPO támogatás, stb.).
    IE6, nem érdekli őket, hogy elavult. Migrációra nincs keret, alternatív böngésző nem jöhet szóba, így sok helyen marad az IE6...
  • Lowosan #61
    O RLY?
    Legközelebb nézz utána annak amiről írsz.

    Igen, a króm a legjobb az eredmény szerint, de ha azt mondod hogy FF lemaradt 4.1-nél akkor kurvára tévedsz.
  • sanyicks #60
    nem... tökmindegy milyen jó, úgy sem fog terjedni ha nem kap elég hájpolt.
    ezerszer előfordult már sztechben hogy a szarabb terjed el, mert több reklámot kap (lásd win, directx, ipad, msn messenger, stb)
  • Penge4 #59
    "de egy informatikus legyen innovatív, tekintsen
    előre mi várható reálisan!.."


    A cégnél böngészőt mondott a főnök, nem pedig renderelőmotort címsorral, szóval... inkább valami böngészőre szavaznék, amiben vannak ilyen hihetetlenül luxus fícsörök, mint:

    - Egyéni proxy beállítás
    - Temporary downloads mappa
    - Smooth scroll
    - ...stb.

    valamint az is meghatározható, hogy melyik mappába milyen jogosultságokkal települjön.

    Tehát olyanok jöhetnek szóba, mint Opera, Firefox, IE8, IE7 és IE6
    Utóbbi kettő már elavult, szóval marad a maradék három.
  • Georgexy #58
    Nem értem, hogy miért hagyják ki az összes ilyen cikkből az Operát.
    Most jelent meg a 11-es verzió és Minden eddigi Operánál jobb.
    Jól és könnyen kezelhető és már kiegészítők is elérhetők hozzá.
    Szerintem igenis számolni kell az Opera térnyerésével is most már.
  • paraszgyerek #57
    Nem tudom mi a baj a guglival - az a helyzet hogy én örülök a guglinak, gmail-nek is, a gFöld/maps is nagyon jó szolgálatot tett eddig is útvonaltervezésnél, a picasa is jó a fényképalbumokra, és a chrome-ot is szívesen használom böngészésre.

    Persze ha valakinek a szíve más böngésző felé húz azzal semmi baj, viszont a gugli legalább nem blokkolja a cuccait azok elől akik egyéb os-t vagy böngészőt használnak, ami azért nem mondható el minden böngésző alkotójára... Aztán hogy egyk kicsit nagytesóskodik, az nekem bőven megéri, ha nem kell fizetnem.
  • pulykakakas #56
    Sajnos ebben a Firefox rovására nő a Chrome statisztikában én is benne vagyok. Viszont így két független profilú Chrome kell fusson a gépemen, ami nem egy nagy ügy, de nekem túrnom kellett kicsit utána. Ha valaki mást is érdekel a hogyan, akkor itt megtalálja:
    www.pulykakakas.hu/b/ket-chrome-egy-gepen