Berta Sándor

Vita a rejtett kiegészítőtelepítésekről

A Mozilla Alapítvány kommunikációs igazgatója komoly bírálatot fogalmazott meg a Google, az Apple és a Microsoft gyakorlatával szemben. A három óriáscég ugyanis a felhasználók megkérdezése és tudta nélkül telepít a számítógépekre programokat.

Asa Dotzler hosszú évek óta tölti be a Mozilla kommunikációs igazgatói posztját és mindig meglehetősen markánsan fogalmazza meg véleményét. Ezúttal blogbejegyzésében a Google, az Apple és a Microsoft gyakorlatát támadta amiatt, hogy ezek a cégek rendszeresen engedély nélkül telepítik fel az emberek számítógépeire a Firefox-kiegészítőket. "Miért hiszik azt a Microsoft, a Google, az Apple és más cégek, hogy egy kiegészítő szoftvermodulnak a Firefoxhoz való rejtett telepítése teljesen rendben van?" - tette fel a kérdést Dotzler. A szakember elsősorban azt kifogásolta, hogy egyre több olyan alkalmazás jelenik meg, amelyek ezt a gyakorlatot követik. Ide sorolható például az iTunes, a Windows Live Photo, az Office Live és a Virtual Earth, de az új piaci szereplők közül a RockMelt is.

A Mozilla kommunikációs igazgatója hozzátette: a felhasználók aligha egyeztek bele a folyamatba, sőt az emberek többségének fogalma sincs a háttérben zajló, rejtett telepítésekről, vagy hogy ezek a kiegészítő modulok milyen funkciókat és tevékenységeket kezdeményeznek. "Ez az eljárás a trójai szoftverek telepítéséhez hasonlítható" - szögezte le Dotzler. A szervezet munkatársa az eljárást alapvető okokból bírálta. "Először kérdezzenek, utána telepítsenek" - tanácsolta a konszernek fejlesztőinek.

A legtöbb kifogásolt plugin egyébként a háttérben fut és teljesen ártalmatlan, a feladatuk általában az asztali gépen lévő programok és az internet közötti kommunikáció leegyszerűsítése. Amennyiben például valaki egy a weben megjelenő iTunes-hivatkozásra kattint, akkor a kiegészítő automatikusan elindítja az iTunes-programot. A Microsoft Virtual Earth szolgáltatásához kapcsolódó plugin pedig arról gondoskodik, hogy a 3D-s térképszolgáltatás bármikor a böngészőből is elérhető legyen.

A blogbejegyzés vitát váltott ki a Mozilla berkein belül is. Számos felhasználó megjegyezte, hogy a Firefox sem tökéletes ilyen szempontból, hiszen megerősítő kérdés nélkül engedélyezi a kiegészítők telepítését, ami szerintük elfogadhatatlan. Emellett Benjamin Smedberg, a Mozilla egyik fejlesztője szintén egy blogbejegyzésben reagált Dotzler felvetésére és közölte: a kifogásolt módszert szoftverintegrációnak nevezik és egy nagyon jó dolog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h143570 #27
    Pontsabban csak azok amik nekem is megvoltak.
    * Adobe Acrobat Plug-in
    * Java Platform SE 6 U7 (
    * Windows Media Player Plug-in DLL
    * Windows Presentation Foundation
  • h143570 #26
    @vatuszi:

    Megneztem, nehany bongeszo eseten van lehetoseg megtudni, hogy honnet toltodnek be a pluginok. Fx eseten paszolom, de meglepo hianyossag lenne.

    Az altalad felsoltak eggyike sem a bongeszobe volt bemasolva, hanem az alapertelmezett plugin telepitesi helyekrol lett automatikusan megtalalva es betoltve a bongeszo altal. Az eggyik ilyen a regsitry alabbi kulcsa
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\MozillaPlugins

    Szoval egy jelentos resze igenis a bongeszo hibaja, mivel valogatas nelkul betolti az alapertelmezett plugin keresesi helyeken szereploket. Tekintve, hogy minden mai bongeszo NPAPI (Netscape Plugin API) kompatibilis, igy emiat a kulonbozo bongeszok pluginjei meg keveredhetnek is.

    Pl a Nokia Ovi Suitja az mar direktbe belenyul az Fxnek fentartott regisztracios bejegyzesekbe, ami valoban nem sport szeru.
    Visszont amig csak az alapertelmezett NPAPI keresesi helyekre jeloli be magat addig koveti a szabvanyban megkovetelt viselkededst.
  • wikktor #25
    Az még elfelejtettem hozzátenni, hogy a 80%-a kártékony rovar
  • wikktor #24
    undorító
    ha én feltelepítek egy programot milyen jogon jönnek ahoz hogy még minden fajta "fos" bocsánat a kifejezésért keresők, toolbarok meg még ki tudja mi települjön a gépemre...
    erre is egy törvény kellene ami öket is beszabályozza mint a szerencsétlen felhasználót
  • vatuszi #23
    @HENCIG: futtasd virtuális gépben a Yahoo Messengert, a virtuálist könnyebb újraindítani. (Ez csak tipp, nem tuti. A YM-t nem ismerem.)

    @h143570: de igen, ezek kéretlen telepítések. Mindig alaposan megválogatom, mit engedek fel a gépemre. Íme, ezeket a szarokat nyomták fel nekem a rohadékok (Firefox, 8-ból 7 add-on fölösleges):
    * Adobe Acrobat Plug-in (nyilván az Acrobat Reader volt a tettes)
    * Google Update (gondolom a Google Chrome a bűnös, nem is értem, minek kell neki a Firefoxban?!?)
    * Java Platform SE 6 U7 (ez jogos volt, de kikapcsoltam, majd ha megint kell, bekapcsolom)
    * Microsoft DRM Store plugin (anyád, nem nézek videókat böngészőben, nem kell DRM)
    * Microsoft DRM Network Object (mint az előbb)
    * Windows Media Player Plug-in DLL (harmadszor is anyád!)
    * Windows Presentation Foundation (WPF) plug-in (negyedszer is)

    A Microsoft szarai nem kértek engedélyt, és nem lehetett kiválogatni őket telepítéskor. Szerintem rendszerfrissítésekkel kerültek fel, de azokat is mindig átfésülöm (az IE8-at például nem engedtem fel, mert nagyon ritkán használom az IE-t és ahhoz pont jó az IE7).

    Egyébként a cikkben felsoroltak egyikét sem telepítettem soha (iTunes, Windows Live Photo, Office Live, Virtual Earth, RockMelt).
  • h143570 #22
    A vicc, hogy ezek nem keretlen telepitesek, csak szemelyreszabott modban kellene futatni a telepitoket es lenne opcio kikapcsolni.

    Abbol mekkora anyazas lenne, hogy feltelepitettem az iTunes/QT-t, de mivel a bongeszo plugin nem resze, igy nem tudok QT videot nezni a bongeszobol. Igy telepithetek meg1 programot.

    Van ra megoldas, hogy ezeket a "nem kivant telepiteseket" erzekelni lehesen. Van is ra hiba jelentes.
    https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=476430

    Egyebkent a kerdeses kiegeszitok NPAPI-t hasznalnak, igy minden NPAPI kepes bongeszo-be bele fognak kerulni. Mar ha a plugin keresesi helyek egyikre telepulnek.
  • HENCIG #21
    Felháborító!
    Vásásrolsz egy kiló kenyeret és csak később veszed észre, hogy a pék ott szöszöl a kéródban merts szerinte kiflit is akartál venni, hogy reggelire azt ehess? Szerintem nem megengedhető, hogy a privát szférában valaki akármilyen indokkal behatoljon!
    Majd én azt tudom, hogy mikor mi kell nekem!!!!!!
    Egyébként ha tud valaki segíteni!
    Plz help mee!
    Egy ismerősöm Egyiptomban van!
    Elmondása szerint csak a Yahoo Messengert nem blokkolják. Ezért feltettem és azonnal észleltem, hogy irtózatosan megfogja a netes forgalmat!
    A normál 10 ms ping helyett 1000-2000 ms -re ugrik a ping.
    Tovább megyek, ha leállítom a YM-ert akkor is ugyanez a jelenség amíg nem indítom újra a gépet!!!!!!
    Mi lehet ez?
  • psishock #20
  • bracsek #19
    A google desktopban nem tudom mi van, de minden indexelést kikapcsoltam mégis 15-20% on tartja a procit ha én nem használom a gépet ha használom akkor nem csinál semmit, 0-2% között jól elvan.
  • psishock #18
    De az se hülyeség, hogy a böngészőbe indításkor be kelljen loginolni, hiszen lassan már úgyis oprendszer lesz az oprendszeren belül.

    én úgy fogom fel, hogy egy külön platform. Az oprendszer a hardware-t kell hogy kezelje és az alatta futó programokat. Az internetnek és a böngészésnek ehhez a fogalomhoz azért nincs sok köze, de mint egy független platform létezhet, akárcsak a közeljövőben pl az onlive. A Chrome OS sem csupán egy feltupírozott böngészőből áll slussz, hanem dettó jelen van a köré felépített oprendszer is (linux).

    Az egy tény hogy a böngészés átvette a mindennapjainkban a legtöbbet használt funkció szerepét, de ettől függetlenül még nem létezhet magában az alap rendszerfelépítéshez szükséges hw és szoftver elemek nélkül.