Berta Sándor

A Firefox 4 csak a felhasználóra hallgat majd

Tristan Nitot, a Mozilla európai elnöke úgy vélte, hogy a böngészőháború még közel sem dőlt el. A Firefoxnak az Internet Explorer mellett már a Chrome és az Safari böngészőkkel is meg kell küzdenie.

"Azóta, hogy a Firefox hat évvel ezelőtt megjelent a böngészőpiacon sok minden megváltozott. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy mi vagyunk az egyetlenek, akiket nem kereskedelmi célú háttérgondolatok vezérelnek. Az összes konkurensünk részt vesz az online reklámüzletben, a Firefox viszont csak a felhasználóé. Ez megmarad a jövőben is, hiszen az új 4-es verzióban bemutatkozik az a funkció, amely megakadályozza, hogy harmadik fél a szörfölési szokások kiértékelésével kínálhassa a hirdetéseit." - hangsúlyozta Tristan Nitot.

"Az embereknek vissza kell kapniuk az adataik ellenőrzésével kapcsolatos jogokat és lehetőségeket. Mindez a keresési profil létrehozásával kezdődik és a személyes adatok szinkronizásánál végződik. Általában az előbbit szokták kielemezni a reklámügynökségek és érthető, hogy a reklámipar tiltakozik e funkció integrálása és használata ellen. Azonban fontos, hogy ez csak egy lehetőség. Biztosítani kell az embereknek a választás szabadságát. Végeredményben mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy továbbadja-e a személyes információit egy olyan böngészőfejlesztőnek, amelynek az üzleti modellje az adatkereskedelmen alapul."

"Az új verzió gyorsabb lesz az elődjénél, az oldalak négyszer-hatszor gyorsabban töltődnek majd be. A jövőben szeretnénk tovább javítani a böngésző betöltődési idején, miközben fontos megemlíteni, hogy a sok kiegészítő használata jelentős mértékben lelassíthatja a szoftvert. Ezen a területen is fejlődnünk kell."

A szakember az Internet Explorer 9 kapcsán megjegyezte: a Microsoft egyértelműen felébredt. Az amerikai cég egy komoly előnnyel mindenképpen rendelkezik a riválisaival szemben: a Windowsnak köszönhetően könnyen elterjesztheti az új böngészőverziót. Szerinte miközben a Mozilla igyekszik minőségi termékkel előrukkolni, addig az óriáscég csupán egy olyan elfogadható programot akar bemutatni, amelynek köszönhetően megállíthatja felhasználói tábora csökkenését. A Google böngészőjével szemben ugyanakkor az segíthet a Mozillának, hogy ha felgyorsítja a fejlesztési és hibajavítási munkát. Ennek a stratégiának köszönhető, hogy idén már négy böngészőverzió fog megjelenni.

"Korábban senki, még a Mozilla munkatársai sem tartották lehetségesnek, hogy a Firefox megtörheti az Internet Explorer egyeduralmát. Most évekkel később ugyanez a helyzet, csak a Microsoft helyett most a Google-lel és az Apple-lel kell szembenéznünk. Még az Opera is háromszor annyi fejlesztőt foglalkoztat, mint mi. A Firefoxnak viszont kitűnő híre van, a célunk, hogy ez meg is maradjon" - tette hozzá a Mozilla európai elnöke.

A szakember a Firefox 4 újdonságai közül a böngészőszinkronizálási funkciót emelte ki, mondván az adatok, beállítások és könyvjelzők biztonságos szinkronizálása abszolút jövőbe mutató dolog. Szerinte ez különösen azért fontos, mert az emberek az asztali számítógépeiken, a notebookjaikon, a tábla PC-iken és az okostelefonjaikon ugyanazt a megszokott környezetet szeretnék viszontlátni. Az adatok szinkronizálását jelentős mértékben megkönnyítették, de eközben a felhasználóknak nem kell kompromisszumokat kötniük a biztonság és az adatvédelem területén sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hanta #96
    Persze, a felhasználóra hallgat...aha... Testreszabásban beállítom, hogy milyen gombok legyenek kint és hogyan helyezkedjenek el meg az elválasztókat is, erre következő indításnál teljesen elfelejti. Kezd már nagyon idegesíteni. Valaki tud erre megoldást?
  • Ármány #95
    Halihó! Éppen most töltöttem le a 4-et. Hát mit ne mondjak... furcsa, jobban nézett ki az előző verzió.
    Hogyan tudom a házikót, akarom írni a főoldalgombot áthelyezni? Hol a manóba tűnt a frissítés gomb... ez nem tetszik.
    Bocsi a hülye kérdésért.
  • [HUN]FaTaL #93
    A 3 alkalmazásos korlát tudtommal nem került bele a starter verzióba a végén, mégis miről hadováltok? Arról nem beszélve, hogy egy fejlődő országoknak szánt OSről vitatkoztok éppen.

    Azért hihetetlen, hogy egy FF4 topicból sikerült linwin flamet csinálnotok.
  • Penge4 #92
    "Anyuka gépéről volt eddig szó. De úgy látom csak előjönnek a spec igények!"

    Anyuka elindít egy böngészőt, egy zenelejátszót és egy Skype-ot vagy MSN-t és betelt a korlát. Valamit be kell zárnia, hogy meg tudja nyitni az e-mailben kapott vicces PPS-t.

    Tényleg speciális igény...
  • dyra #90
    Persze, az ember spórolni akar és ezt felismeri a piac és kielégíti az igényeimet én pedig valóban spóroltam! Akkor most én egy Luser vagyok?

    "Ha a milliomosok nem világítanák ki a saját kertjükben a jakuzzit meg a szökőkutat (ahol van ám szivattyú is), akkor nem kéne álszenteskedni a szemrongáló energiatakarékos izzókkal."

    Mi van??? Ennek mi köze ahhoz, hogy én spórolni akarok a villannyal?

    "Aztán csodálkozz, amikor 3-nál több programot akarsz elindítani rajta és nem engedi, mert lekorlátoz."

    Anyuka gépéről volt eddig szó. De úgy látom csak előjönnek a spec igények!

    "ps: Egyébként tök vicces, hogy miközben lefikázod azokat az embereket, akik nem dobják ki a szeméttelepre a régi gépet, hanem hasznosítják valamire (ha másra nem, az EDO RAM-okat karácsonyfa dísznek. :D), olyan "extra" igényeid vannak, hogy egyszerre használj egy CRT-t és egy TFT-t."

    Itt azért van egy erős minőségi differencia! Sok USER -nek megfelel a TN+film panel soknak meg nem. A jobb minőségű panelek meg pepet drágábbak. Ettől függetlenül itt tényleg van némi ellentmondás. Igazad van.

  • dyra #89
    Alapból mák vagy! Akkor mivel hasonlítsam össze? Egyébként nekem így sosem működött Samaba megosztás ubi alatt. Ellenben smb.conf kézzel megszerkeszt és pöc röff ment megy. Nautilusban vagy megy vagy nem de nekem inkább eddig nem ment. Windowsban meg megy, mindig.

    A Windows 7 kapcsolatban igazad van! Nem gondoltam, hogy ti 10 - 15 éves PC -ről beszéltek! Azokra tényleg nem jó! Azokra tegyetek Ubuntu! :XD

    "Hát olvasd el a starter korlátozásait. Van rajta alapon office? Egy gimp tudású fotószerkesztő? távelérés host és kliens? levelezőprogram? több monitor támogatás? Titkosított fájlrendszer? Stb."

    Te jó ég! Ezekre nincs ezer meg alternatív szabadon felhasználaható megoldás W
    indowsra! Amúgy titkosított fájlrendszert te hány gépre toltál eddig?
    Én inkább kérek egy csupasz OS -t és majd én telepítek mint egy karácsonyfát amit aztán bonthatok lefelé.

    "Nincs. Nem is kell persze, csak hát te úgy akartad beállítani a dolgot hogy a kedvencednek megfelelő eredmény jöjjön ki. Egy ubi desktopot win7 ULTIMATE-el hasonlítunk össze. Startert inkább egy xubuntu, lubuntu, vagy ubuntu netbook editionhoz hasonló light rendszerrel hasonlítanál össze, HA nem csak az ócsárlás lenne a célod..."

    Miért? Ezt te sem gondolod komolyan :XD "Itten" netezésről egyszerü szövegszerkesztésről, videózgatásról és képnézegetésről volt szó! Melyiket nem lehet megcsinálni Windows 7 starterrel?

    "Ennyi marhaságot honnan szedsz össze? Megnézted ma mennyit fogyaszt egy modern videokártya és átültetted egy régi videokártyára? Megsúgom, hogy egy régi mainstream videokártya töredékét fogyasztja egy mainak, úgyhogy a 100-150wattos képzelgésed most elszállt, jó lesz az 60-70 wattnak is külön videokártyával."

    Zsenikém! Tegyél olyan VGA -t egy egyszerű nettes gépbe! Inkább maradj csöndben járatod itt lefelé magad, nézz már utána mennyit fogyaszt egy mai integrált VGA amivel te lazán nézel akár HD videót is. Aztán gyere vissza.

    "Kár hogy a gépről még lefelejtetted a kis tápegység árát is... ugyanis nem a levegőbül veszi ki a záramot. 6000-7k-s itx házakba meg el tudom képzelni milyen tápokat adnak :D lcpower meg hasonló "csodák", olyan bármikor kigyulladós, vagy túlfeszültséggel mindent szétégetős tápok :)"

    Enache tápos ITX házat vettem 10 rugó volt 120W 75% körüli hatásfok. Csak van olyan jó mint az általatok istenített átlag 10 éves gépek kodegány és társai tápok. Amúgy kiszámoltam 2 év alatt megtérűl (nekem). De én nem csak kiszámoltam ennél többet is tettem, ugyanis van itthon szerverecském már jó pár éve, mióta átálltam ATOM -ra pepet vissza esett a fogyasztásunk. Havi 1500 FT spórolok csak ezen. Az egy évben 18 000, 2 év alatt 36 000, P3700 -t cseréltem Atomra. De úgye én nem 2 éveben gondolkodok hanem 5 évben, akkor ezt is cserélni fogom olyanra ami még kevesebbet fogyaszt. Úgy 90 000 spóroltam ha akkori árakon számolok de mivel az árak csak emelkednek ezért ugye a valós spórolás ennél jóval több.

    beszerzésre javaslom neked a különböző aprókat, nem kell mindent újban megvenni. Pár hónapos garos cuccok rogyásig vannak jelentősen olcsóbban mint a boltban újonnan!

    Na mind1. Értelmetlen vita. Tőlem használj régi gépeket.

  • mousee #88
    Bocsánat, a finn példa csak OOO-ra való migrálásról szól, nem linuxról, FAIL :)

    Akkor egyelőre csak a saját kis példáimat tudom felhozni. Mondjuk szerintem ez nem gáz, legalább csak olyan infót tudok mondani amit személyesen tapasztaltam, nem pedig neten olvastam :)

    ps: thx a linket :)
  • mousee #87
    Ez jó, tetszik :)

    Szépen körbejártuk a témát, akkor ismét vegyük sorra a dolgokat:
    HardCore mancikák mindig is voltak/vannak/lesznek. Viszont saját tapasztalat az, hogy őket is meg lehet puhítani, ha kedves vagy velük. Szépen megmutatsz nekik mindent, és rájönnek hogy jéé, csak megszokásból fikáztam, mint minden mást, ami új. Ugyanígy fikázta volna az office új felületét, de szerintem még azt is, hogy lecserélték a hátterét.

    Olyan, hogy nem vagyok elérhető, olyan nincs. Egyrészt SSH, ha komolyabb gond van, akkor meg le tudok lépni a melóhelyről, rugalmas a munkarendem. Tudok élni :D

    Németeknél elkövették azt a hibát (magánvélemény), hogy nem tervezték meg rendesen, hanem vérpistike módjára fejest ugrottak bele. Finneknél éveken át tartott a migrálás kezdve az outlook TB-re cserélésével, IE foxira cserélésével, MSO OOO-ra cserélésével. Amikor már minden megvolt, akkor jött az OS szintű migrálás. Nekik sikerült, azóta iszonyat pénzeket spórolnak vele. Idézet a HUPról:

    "Az eredmények: Kiderült, hogy az OpenOffice.org életképes alternatíva adott környezetben. 2006-ban, az migrációs alternatívák költségbecslése szerint a teljes MS Office-ra történő migráció költsége 6,7 millió euró volt, míg az OOo-ra való migrálás költsége 2,06 millió euró. Ez utóbbi költség nagyjából egyenletesen oszlik el a szükséges szoftverfejlesztések (0,7 M EUR), az átképzés (0,5 M EUR) és a konverziós-integrációs költségek (0,5 M EUR) között. A migráció gyakorlatilag 2007 során zajlott, és a migrációt követő tapasztalatgyűjtés 2011-ben zárul le."

    Az, hogy az office korai verziójiban hogy lett összehányva az anyag, az az MS saját hülyesége amivel sajnos együtt kell élni. A saját zárt formátumát annyi szeméttel tömi, amivel akarja, nyilvánvalóan nem segíteni akar a konkurenciának :). Ezeket szépen el kell archiválni, átkonvertálni a megfelelő formátumba, és akkor évek múlva is elérhető lesz. Persze ez 50 gigányi word doksinál (picit túlzok talán ;P) kicsit húzós lehet, de később behozza az árát. Amúgy meg nem kell stresszelni emiatt, a régi megvett office CD-ről bármikor visszarakod virtuálgépbe a régi win licenszeddel az offiszt, és megnézed. Ezeket csak azért kell megtartani, mert ezer évben egyszer kellenek, arra bőven elegendő ez a "workaround".

    Programok lopása: Hidd el, pontosan tudom hogy mi a difi másolás és áthelyezés között, de a lopás ugyanúgy lopás. Sőt, ha megtalálnak hivatalos ellenőrzéssel úgy, hogy te profitot termelő gépen warez winen warez fotosoppal és warez drímvéverrel játszol, miközben a warez premier pro renderel a háttérben, te meg épp egy warez winrarban lévő warez pornót nézel, közbe töltesz le egy warez aftereffects-et akkor ezért kb kétszer annyi büntit kapsz, mintha kimennél az utcára, és vascsővel halálra vernél egy nagymamát. Loptál? i/n :P

    Amúgy meg a szerinted ugyanennyien használnának PS-t ha nem lenne warez kérdésedre... szerintem mindenkinek jobb lenne. Ha nem lenne warez win, akkor nem tennék ki a spamek a mail forgalom 90%át (forrás: hasamra ütött érték ltdŸ), nem lenne ennyi vírusos gép. Igazság szerint én még a gép használatát is jogsihoz kötném :D Nem olyanra persze hogy aki nem tud kernelt fordítani az nem kaphat gépet, de legalább tudja mi az hogy futtatási jog, tisztában legyen úgy általában a géppel. Persze akkor nem lehetne tömeggyártani, milliókba kerülnének a gépek, stb. Az ideális világ nálam úgy nézne ki hogy a PC igenis legyen egy olyan dolog, amihez érteni kell, a hülye user aki netezni akar, annak ott a tablet (ami épp fellendülőben van), játszani meg ott a konzol.

    Írtad azt is, hogy nincs szükség külső szoftra ha ésszel használják a gépet. Na, a mondatodban benne volt a válasz is. Ilyen nincs. User = the person, who make problems. Ha van egy kevés tapasztalatod, akkor persze hogy tudod alacsony kockázattal használni a gépedet. Itt mezei userekről van szó, aki bóklászik minden szar weboldalon, és rákattint mindenre, hogy eltűnjön. Gondolom ismerős az alábbi dialógus:
    -fiam/lányom/SP-m: kiírt valamit a gép, és azóta lassú
    -mit?
    -nemtom, már leokéztam
    -fuuuuuuuuuuuuuuuu

    Alaplapcsere és aktiválás: Ebben nincs sok tapasztalatom, csak ha már feldobtad, gondoltam belekötök ;) Supportról sajna sok jót nem hallani. Én idáig megúsztam az ilyesmit, mindig tovább élt a HW mint ameddig a gari kitartott volna.

    Na akkor essünk neki a kínais példának. Írtam előző postban, hogy itt olyan userekről van szó, akik alig értenek a géphez, vagy vadi új nekik. Megmutatom nekik, elindítom őket az úton, hogy hogyan kell megtanulni használni.
    Kínaiba átültetve: Nem tudsz semmilyen nyelvet, vagy csak kicsit makogsz magyarul, és bevágnak kínába egy olyan emberkével, aki mutatja neked, hogy mit hogyan kell. Simán elsajátítod a nyelvet, megszokod, lediplomázol, estébé. Utána átjössz Magyarországra, és nagyon bután nézel, hogy ezek meg mi a francot makognak? Amúgy az oprendszer mindennek az alapja, ez így van. Ha a user tényleg dolgozik, használja a programokat, akkor észre se kéne vennie az OS-t.

    Mondjuk ez az iskolarendszer hibája szerintem.
    Miért abból állnak a számtech órák, hogy neteznek/flash játékokkal játszanak a gyerekek?
    Miért Word-öt tanítanak, miért nem szövegszerkesztést?
    Miért Excelt tanítanak, miért nem táblázatkezelést?
    A sort a végtelenségig lehetne folytatni.

    ""Az hogy szoftverekből kinek mi a kényelmes, az szintén megszokás kérdése."

    Mármint az átlagnak. Én egyéni preferencia alapján választok szoftvert."

    Te. Hol vagy te átlaguser? Megszoktad a wint, így az a természetes neked. Sanyicks szövegét már belinkeltem ezügyben :)

    Szkrínsotról:
    Tudtam hogy egy motorbiciklin futó AIX-re akartál VLC streamen át NVIDIA drivert telepíteni, de lebuktáááál!!4!44!4négy! :D

    Ha valamit kihagytam volna, akkor bocsánat, de félfüllel dolgozom :)
  • sanyicks #86
    Ezeket a gyöngyszemeket ha megengeditek beraknám a galériámba :DDD
  • sanyicks #85
    "Ebben az a szép, hogy például egy Office vagy Photoshop több száz megát pakol a C:\Program Files\Common Files alá, miközben te azt állítottad be, hogy a D-re települjön (és a program oda is települ, csak a többi része nem)."

    Sem ofict sem fotosoppot ne használok, hanem rendesen megírt free programokat (amik mivel multiplatformok is általában, nem támaszkodnak ilyen faszságokra hogy shared dll, így tesznek a formatc-re :)) Játékoknál is elég sok ilyen van, ha alapból nem is át kell irni egy config fájlt (lásd stalker).

    "Ez utóbbi mondjuk Linuxon megint csak problémás, mert ott mindennek meg van a saját helye."

    És azokat a helyeket meg lehet hagyni, miközben az os cserélődik alatta. Másrészt meg nem döglik meg a linux egy disztrib frissítéstől sőt nálam nem is lassult, sőt lehet is ilyet, merthogy winen újabban már nem lehet verziót frissíteni, és régen is orosz rulett volt, garantált lassulással.

    Nekem is van egy galériám a gyöngyszemekről :)