Berta Sándor

Merre tovább Firefox?

A böngésző 4-es verziójának fejlesztése a végéhez közeledik. Az új programnak jóval keményebb vetélytársakkal kell megküzdenie, mint elődjeinek. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy a Firefox 4 kapcsán milyen stratégiát választ a Mozilla Alapítvány.

A szervezet alelnöke Jay Sullivan, ő felel többek között a termékstratégiákért és -menedzsmentért. A szakember korábban az Oracle, az Information Resources és a Firefly Network fejlesztője is volt, majd társalapítója lett a mobil alkalmazásokra specializálódott PocketThis vállalatnak. Innen került a Mozillához, ahol első feladata a Weave szinkronizációs projekt felügyelete volt, 2008 óta pedig már az asztali és a mobil Firefox-verziók fejlesztéséért is felel.

"Az online életünk gazdagabb és összetettebb lett. Az emberek nem csak számítógépekről, hanem számtalan más eszközökről is elérik a webet, különböző napszakokban más és más oldalakat látogatnak meg, illetve eltérő alkalmazásokat töltenek le és használnak. Emellett azt várják, hogy jóval több lehetőségük legyen, mint korábban. A Firefox 4 beleillik ebbe a folyamatba. A cél az, hogy még könnyebben használhatóvá tegye a világhálót és egyúttal a fejlesztők számára lehetővé tegye a több funkciót kínáló oldalak létrehozását. Ezenkívül gyorsnak és biztonságosnak is kell lennie, s védenie kell a felhasználók magánéletét." - nyilatkozta Jay Sullivan.

"A munka során arra összpontosítottunk, hogy a kezelőfelületet még barátságosabbá és egyszerűbbé tegyük, mert ezáltal még nagyobb felület maradhat a böngészéshez és a tartalmak megmutatására. Fontos volt továbbá, hogy az internetezők még könnyebben személyre szabhassák a Firefoxot és könnyebben megtalálhassák, illetve telepíthessék a kiegészítőket. Jelenleg már több mint 100 000 kiegészítő érhető el a programhoz és a Firefox 4 újdonság lesz abból a szempontból is, hogy e plusz modulok telepítése után nem kell majd újraindítani a szoftvert."

"Szintén az újdonságok közé tartozik, hogy az emberek a megszokott böngészőkörnyezetüket több platformon is használhatják. Az előzményeket, a jelszavaikat, a könyvjelzőiket egy titkosított kapcsolat segítségével megoszthatják, szinkronizálhatják más számítógépekkel és iPhone, illetve más mobil készülékekkel. Természetesen nem feledkezhetünk meg a belső változásokról sem, mindenképpen kiemelendő, hogy a Firefox 4 támogatni fogja a WebM szabad videoszabványt és a HTML5-öt." - ismertette a legfontosabb újdonságokat Sullivan.

A Mozilla alelnöke elmondta, hogy már készül az Androidhoz szánt Firefox, amely az asztali változat motorját használja majd, nemrég pedig megjelent az iPhone-kompatibilis Firefox Home, amellyel a PC és az Apple készüléke között megoszthatók a könyvjelzők és az előzmények. A szakember ugyanakkor leszögezte, hogy egyelőre nem tervezik a Firefox iPhone-verziójának kiadását.

Sullivan szerint a nyílt forráskódú szoftverfejlesztés még soha nem volt ennyire népszerű, mint napjainkban. Folyamatosan nő a Mozilla projektjeiben részt vevő személyek száma. Egyre többen érdeklődnek ugyanakkor az App-modellek iránt. A fejlesztők szeretnének pénzt kapni a munkájukért, de ezzel párhuzamosan nem szívesen adnák fel a webes fejlesztéseket. A Mozilla igyekszik támogatni ebben a szakembereket, hiszen a cél az, hogy a honlapok és az alkalmazások ne csak egy meghatározott böngészővel, hanem minden rendszeren működjenek. Éppen ezért jelenleg is vizsgálják egy nyílt forráskódú online szoftverbolt létrehozásának lehetőségét, hogy így biztosítsák a jövőbeli webes innovációkat.

"Korábban a böngészőpiacot egyetlen szereplő határozta meg, ma azonban egy innovációs játéktér, ahol verseny van. Ez közvetlenül a Mozilla és a Firefox munkájára vezethető vissza. A webbel együtt növekedünk, tele vagyunk energiával és innovációkkal. Amennyiben a jövőben is jó terméket tudunk kínálni az embereknek és a világhálót egy jobb fejlesztői környezetté tudjuk tenni, akkor nem lesznek nehézségeink. Ez független a Google-lel kötött és 2011-ben lejáró szerződéstől is, hiszen igyekeztünk a termékeinket nyílt eljárások keretében kifejleszteni." "Természetesen idővel foglalkozni fogunk a bevételek kérdésével is. Nagyszerű programokat fogunk létrehozni és a felhasználók segíthetnek abban, hogy ezek segítségével gazdagítsuk az internetet. Bízunk abban, hogy ennek alapján meg fogjuk találni a finanszírozásunkhoz szükséges forrásokat" - hangsúlyozta végül Jay Sullivan.

A Mozilla a Firefox 4 funkciót külön anyagban foglalta össze. A Mozilla Europe szővivóje közölte: a a Firefox 4 végleges verziója még az idén megjelenik. A bétaváltozat immár magyar nyelven is letölthető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Airbus A380 #271
    Szerintem nem ez a legégetőbb gondjuk. Tekintve hogy valszeg a többség ezt nem is igényli. Használd a maxthon2-t abba van ilyen lehetőség.
  • Zoliz #270
    Most azonnal követelem, hogy oldják meg a homokos programozók, hogy szélesvásznú monitoron két böngészőablakon tudjunk egyszerre böngészni. Most hogy nézem az Indexen a gyurcsány videot, a másikban kényelmesen olvashatnám az sg.hu-t. Nekem nem elég egy böngésző, párhuzamosításra van szükség vazze.
  • Airbus A380 #269
    Ha nem használom én is bezárom, igaz én csak akkor ha épp télleg nem használom.
  • Penge4 #268
    A becsukást az átlagfelhasználói szokásokra értettem. Rengetegen vannak, akik fogják és kilépnek naponta 10+ alkalommal a böngészőből, majd újranyitják, betöltenek két oldalt, majd megint kilépnek.
  • Airbus A380 #267
    Neked ezért fizet az opera amiket művelsz????

  • Airbus A380 #266
    Mégis elég hamar lenyomta a kompakt cuccodat, talán okkal. Nem kell minden weboldal után becsukni a Chrome-t... ezt azért már te se gondolhatod komolyan ...
  • Airbus A380 #265
    bizonyíték...
  • Airbus A380 #264
    Penge jó lenne ha nem másokat vádolnál trollkodással, főleg azután amit a techline 1ik cikk fórumába műveltél..... (ott is megjegyezték hogy ti bárhová betörtök népszerűsíteni az operát.... nincs böngészős topik ahol Penge vezér vagy 1-2 beosztottja ne rohanna le mindenkit éls nézne hülyének mindenkit aki nem operát használ. ) Bocs de nem én trollkodom.... azért picit elgondolkodtató,
  • Penge4 #263
    "tudom hogy előtte volt másmien néven de tudomásom szerint ekkor robbant be"

    Akkor illene tájékozódnod. A Firefoxnak kapásból volt annyi előnye, hogy a Netscape alapjaira építkezett (mármint a Mozilla, ami akkor szűnt meg, aztán kettévált Thunderbird-re és Firefox-ra, a Mozillát pedig a Seamonkey csapat viszi tovább a mai napig kimutathatatlan piaci részesedéssel), tehát nagyon sokat számított, hogy némileg Netscape kompatibilis volt, ami bár elvesztette annak idején a csatát az IE-vel szemben, de sok oldal azért gondolt rá, mivel a 90-es években azért még más volt a web és mások voltak a webfejlesztők.

    "az oper már akkor sem volt népszerű tekintve a problémás kezelését."

    Akadj már le erről a témáról. Mondj egy életszerű (nem viszonyított) példát, hogy hol problémás.

    A Linux problémás? Nem.
    A Linux bonyolult? Nem.
    A Windows egyszerűbb? Nem.
    A Linux más, mint a Windows? Igen.

    Az Opera problémás? Nem.
    Az Opera bonyolult? Nem.
    A Firefox egyszerűbb? Nem.
    Az Opera más, mint a Firefox/IE/Chrome/Safari? Igen.

    "És persze azt hogy akkor igencsak még több oldallal szenvedett."

    Bizony. Kb kétszer ennyi volt a problémás oldal, mint most, a kirekesztő meg ötvenszer ennyi. Ezért is volt benne legelőször globális maszkolás.

    "iwiw 3 éve még képtelenség volt operával használni"

    Ha a képtelenség alatt azt érted, hogy az összetett keresőben ország és lakcím választásnál nem volt szabad Enterre nyomni, hanem egérrel kellett kiválasztani a legördülőből és ha újra akartál keresni, akkor újra kellett tölteni a részletes kereső oldalát, akkor igen, ettől már nyilván használhatatlan volt az egész.

    Ja, meg 9.5-ig az üzenetek oldalán picit lassú volt.

    Ennyi volt az össz probléma vele.

    Sanyix: A partners.googleadservices.com hiányzik a listádról.
  • Penge4 #262
    "mert aki ismer más böngészőket, ha operára nem is, de chrome-ra már váltott az ff-ről, ugyan is az is jobb."

    Ezt kifejtenéd bővebben?

    Oké, a biztonság terén már csak a piaci részesedéséből adódóan is a Chrome jobb, de ez a jelenlegi ütemet nézve nem lesz sokáig így.

    A Chrome-os addonok vicc kategória a FF-féle addonokhoz képest.

    A Chrome teljesen konfigurálhatatlan böngésző. Annak jó, aki weblapokat akar nézegetni benne és minden weblap után bezárja a böngészőt, majd 2 perc után újraindítja, mert gyorsan indul, de ezen kívül egy kategória a Safarival sajnos.

    Akinek nem kellenek fícsörök, annak az IE9 lesz a legjobb választás, mert alapból ott van a Windows-ban és legalább szabványkövető lesz.

    Akinek meg kellenek az meg eldönti, hogy neki inkább kávét is főzzön a böngésző és nem zavarja a működési sebesség annyira, annak ott a FF, akinek meg egy gyors, kompakt böngésző kell, amiben egy csomó fícsör benne van és még tudja is bővíteni, ha hiányzik neki valami, annak Opera.

    A Chrome és a Safari vicc mind a kettő. Az IE8-tól szabványkövetés és sebesség és biztonság terén jobbak csak. Utóbbi főként a piaci részesedés függvénye, előbbi kettő meg teljesülni fog majd a 9-ben.

    Persze ezzel nem lefikázom, csak számomra a böngésző azt jelenti, hogy kényelmesen(!) lehet vele böngészni és ha több kell, akkor van lehetőség advanced használatra is.

    A Chrome-ban egyik sem teljesül. A kényelemhez kell minimum 5 addon (hogy csak a legalapabbakat említsem) és lehetőséged sincs advanced használatra. Minden a just works filozófián alapszik.

    Mintha nem is ugyanaz a cég fejlesztette volna, akinek a világ legprofibb mailszolgáltatása van az ingyenesek között, RegExp szűrőkkel, belső dokumentumnézővel, billentyűparancsokkal, IMAP, POP3 hozzáféréssel, átirányítással, stb.-vel.

    Ha csak a keresőjét nézem, még az is funkciódúsabb, mert ott is lehet különböző speciális karakterekkel akár HTTP-n keresztül letölthető bármilyen fájlokat keresni, ahol a szerver gyökerébe bele lehet menni és ki lehet listázni a fájlokat.

    A Chrome ehhez képest parasztvakítás néhány hasznos fícsörrel, ami a Taskmanager kivételével pótolható Operában és Firefoxban is.

    Pontosabban Operában van is opera:memdebug, bár kilövöldözni nem lehet benne, de threadeket és handler-eket ki lehet lövöldözni a Process Explorer-ből is (például így szerkesztettem újraindítás nélkül a gyári Opera skint is).