Berta Sándor

Zavarják Kínát a közösségi portálok

A pekingi kormány árgus szemekkel figyeli a Facebookot és társait, mert Egyiptom példája bebizonyította, hogy hatékony eszközök lehetnek a cenzúra kikerülésében és a véleményszabadság biztosításában.

A kínai felhasználóknak rendkívül türelmeseknek kell lenniük, ugyanis a kormány által használt cenzúrarendszer bizonyos napokon erősen lecsökkenti az internetezési sebességet. Éppen ezért gyakran sok online fórum elérhetetlenné válik vagy komoly problémát okoz a blogok és a bejegyzések frissítése. A Tibetről, a Tiananmen téri 1989-as vérengzésről vagy éppen Liu Xiaobo Nobel-békedíjas disszidensről szóló oldalak évek óta egyszerűen tiltólistán vannak. De a cenzúra más helyeken is jelen van: például a Twitteren, a Facebookon és a YouTube-on.

Peking számára a közösségi médiaajánlatok azért gyanúsak, mivel lehetővé teszik a szabad véleménycserét és gyakorlatilag ellenőrizhetetlenek. Az ázsiai ország vezetése kénytelen volt szembesülni azzal, hogy a Facebook és a Twitter bizony nagyon hatékony megoldás lehet a tüntetések szervezésében, vagy az üzenetek továbbításában. Éppen ezért a helyi hatóságok árgus szemmel figyelik ezeket a fórumokat és engedélyezik ugyanakkor a kínai közösségi oldalak működését. Utóbbiak azonban soha nem érik el azt a szabadságszintet, amit a Facebook és a Twitter biztosít a tagjainak.


Egy profil a Sina Weibo honlapján

A Twitterre hasonlító Sina Weibo szintén mikroblog, de cenzúrázzák és mindennemű tömegrendezvény szervezése tilos rajta. A meglévő kínai közösségi oldalak kénytelenek ügyesen lavírozni és a cenzúrának köszönhető, hogy a szerepük gyakran inkább csak online kereskedelmi tevékenységre korlátozódik. Így lesznek a közösségi platformokból online játékok chatszobái vagy internetes tőzsdék.

Külföldi internetes cégek már alig vannak jelen Kínában. Az AOL - követve az eBay példáját - két évvel ezelőtt hagyta el Pekinget. A Google kínai kirendeltsége Hongkongra települt át. A Facebook is Hongkongban rendezte be az új irodáját, bár Mark Zuckerberg korábban találkozott a Baidu, illetve a Sina Weibo vezetőivel. Úgy tűnik tehát, hogy Kína esetében érvényes a mondás: megszoksz vagy megszöksz.

A helyi szolgáltatások üzemeltetői nagyon jól profitálnak a külföldi vállalatok visszavonulásából. A legnagyobb kínai szociális hálózatok jelenleg a Renren.com, a Kaixin001 és a Qzone. Utóbbi a Tencent internetes konszern érdekeltségébe tartozik. A Tencent elsősorban a QQ azonnali üzenetküldő szolgáltatása miatt ismert, amelynek több mint 480 millió regisztrált tagja van. A Renren 160 millió, a Kaixin001-nek több mint 93 millió regisztrált taggal büszkélkedhet.

Kína az idei év elején a VoIP-szolgáltatókat akarta száműzni az országból és fennállt a veszélye annak, hogy betiltják a Skype-ot. Ez utóbbi azonban a hatályos kormánydöntés ellenére sem valósult meg, mivel az ázsiai állam nem szeretett volna nemzetközi konfliktusba keveredni és nem akarta újabb nyugati médiatámadásoknak kitenni magát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #23
    A demokrácia alapelve az pontosan ugyanaz mint a kommunizmusé.

    Mindenki EGYENLŐ. A kommonizmusnál jobb rendszer NEM létezne, ha meg lehetne valósítani, de ez ugyan olyan lehetetlen dolog mint a demokrácia. Csak a tudatban létezhez, de már papíron sem, nemhogy a gyakorlatban.

    Én még mindig azt vallom, és azt is fogom, hogy legyen diktatúra, de az úgy hogy JÓL csinálják. Mondják meg hogy nekem mi a jó, de az TÉNYLEG jó legyen. Legyen a politikai elitnek havi 50 milliós fizetése, de akkor JÓL csinálják azt amit csinálnak.
  • Tikal #22
    Azért nem hiszem hogy itt bárki is szivesen dolgozna inkább egy nike cipogyárban, mint itthon :) Szoval jo ez itt :)
  • Tikal #21
    "A demokrácia az, amikor két farkas és egy bárány szavaz arról, hogy mi legyen a vacsora"
    Benjamin Franklin
  • Amergin #20
    Melyik nép fiaként születtél volna meg szívesebben? Pl. kínaiként?
    A demokrácia pedig jó dolog. Már a demokrácia.
    Nem pedig az, ami ma annak van hazudva. Olyan, hogy képviseleti demokrácia, olyan NINCS! Mert az onnantól kezdve már nem az. A "demokrácia" az mai értelemben pártokrácia és moneykrácia. Te vissza tudod hívni az úgynevezett "képviselődet", ha csapnivalóan "képvisel"?
    Van egy rossz rendszerünk, amit mellesleg úgy neveznek, hogy "demokrácia" (megcsúfolva, kiforgatva a szó jelentését) és elvitatkozunk arról, hogy most az a jó rendszer, vagy a diktatúra az vajon "még ennél is" jobb-e.
    "A vadászat az a tevékenység, amelyet a Nép választott képviselői útján gyakorol".
    "Ha a szavazás bármit is megváltoztatna -betiltanák."
  • Zizou2 #19
    hát nem úgy tűnik :) hjajj ez a fránya globalizmus sikeresen rombolja a nemzeti öntudatot sajnos...
  • Rotyoka #18
    A válasz soha.

    Nehogy azt hidd hogy a demokrácia egy húde jó államforma. A diktatúra sokkal jobban tud működni, ha jól csinálják
  • Nethyrrea #17
    a kínai kommunizmus újabb eszköze hogy megpróbálja kordábantartani a népet. kíváncsi vagyok mikor lesz arrafelé is valami rendszerváltó forradalomféle
  • Rotyoka #16
    de sajnos az vagyok
  • Zizou2 #15
    csak mondd azt hogy nem vagy magyar és megértjük :)
  • Rotyoka #14
    Én például se nem tisztelem se nem szeretem Magyarországot, csak sajnos ide születtem, és amint tudok takarodok is ebből a gödörből.

    De kétlem, hogy akkor én most egy szarkazal senkiházi vagyok, maximum a debil jobbikosok szerint, de azokat ki nem szarja le?