MTI

Már Szíriában is szervezkednek a közösségi oldalakon

Az internetes közösségi oldalakon megjelentek az első felhívások a szíriai hatalom elleni tüntetésekre.

Az as-Sark al-Auszat című arab lap azt írta, hogy a Facebookon és a Twitteren megjelent felhívások szerzői arra szólították a szíriaiakat, hogy pénteken és szombaton is tartsák meg a "harag napját" szerte az országban. Az újság szerint azonban egyesek már pénteken készek tiltakozni a parlament damaszkuszi épülete előtt.

Bassár el-Aszád szíriai elnök azonban elébe ment a dolgoknak, s a minap a The Wall Street Journalnak adott interjúban arról beszélt, hogy fontos politikai és gazdasági reformokat szándékozik bevezetni az idén. Azt ígérte egyebek között, hogy helyhatósági választásokat tartanak az országban nem kormányzati szervezetek bevonásával, és módosítják a sajtótörvényt is.

A szíriai sajtó bőségesen tudósított az Egyiptomban zajló forrongásokról, nyíltan rokonszenvezve a tüntetőkkel és az ellenzékkel. Maga az elnök azt mondta a térségbeli országokban zajló eseményekről, hogy "új korszak" jelei mutatkoznak a Közel-Keleten. Azt tanácsolta az arab vezetőknek, hogy tegyenek eleget a tömegek politikai követeléseinek, és sürgősen javítsanak országuk gazdasági helyzetén.

A Facebookon és a Twitteren közétett üzenetekben azt áll, hogy a tüntetésekre készülő "szabadságharcosoknak" nem Bassár el-Aszád ellen van kifogásuk, tisztelik az elnököt, de elutasítják "az autoriter országvezetési stílust, a korrupciót és a vagyon nem igazságos elosztását". El-Aszad 2000-ben örökölte meg a hatalmat az apjától, s azóta óvatos piaci reformokat vezetett be, de politikaiakat nem. A rendszer belső ellenfeleit rutinszerűen lecsukják. Sok arab szemében azonban más vezetőkénél nagyobb tekintélyt vívott ki azzal, hogy szilárdan kiáll Izraellel szemben, a palesztinok oldalán, és ellenezte az Egyesült Államok iraki invázióját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • netperformer #1
    Facebook központ, 2011
    -Mark, küldünk mégegy fake üzenetet szíriába is?
    -Á nem, tudod mi volt egyiptomban is...