Berta Sándor

Elhagyja a Microsoftot Bob Muglia

Rövid időn belül újabb meghatározó vezető távozik a szoftveróriástól: Ray Ozzie után a szerver üzletágért felelős Bob Muglia is elhagyja Redmondot. Nem volt elég jó a felhőszolgáltatások bevezetésére.

Ozzie esetéhez hasonlóan ezúttal is Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója tájékoztatta nyílt levélben a vállalat összes dolgozóját. A céget várhatóan nyáron elhagyó szakember alelnöki pozícióban dolgozott és a szerver üzletágért felelt. A 2010-es üzleti évben ez a részleg kereken 15 milliárd dolláros forgalmat könyvelhetett el. Az üzletághoz való csatlakozásakor, 2006-ban ez az összeg még csak 9,7 milliárd dollár volt. A távozásának pontos időpontja azért nem ismert, mert Muglia csak akkor veszi a kalapját, ha sikerül megtalálni az utódját.

Ballmer levelében méltatta kollégája munkáját és érdemeit, kiemelve fogyasztóközpontúságát, műszaki tudását és vezetői képességeit. Azonban arra is kitért, hogy még gyorsabb növekedést várna el ezen a területen, ezért döntése szerint új vezetőre van szükség. Leváltásával erősíteni fogják a szerverrészleg innovációs képességeit. A távozó alelnök helyére olyan utódot keresnek, aki minden tekintetben képes pótolni őt és kvalitásait.

Bob Muglia kereken 23 éven át dolgozott a redmondi vállalatnak, ez idő alatt vezette többek között a társaság fejlesztői szoftverrészlegét, valamint az Office és a mobil eszközökért felelős üzletágát. Ezenkívül részben ő felelt a Windows NT-ért és az online üzletekért. Jelenleg az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy Muglia utódja Amitabh Srivastava, az Azure számítási felhő-technológián alapuló szolgáltatás fejlesztéséért felelős szakember lehet. Az ugyanakkor még egyelőre nem lehet tudni, hogy vajon Muglia is követi-e Ray Ozzie példáját, aki blogbejegyzésében kitért a Microsoftnál szerzett tapasztalataira, majd a PC utáni korszakról vizionált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lmisi #10
    A felhő dokumentum írásra nem minden esetben jó, táblázatkezelésre sem biztos, Inkáb nagy adatbázisokhoz való hozzáféréshez igazi. Ilyen szempontból már benne is vagyunk.
    Google kereső, Zenefelismerő - Shazan, Térkép alkalmazások csatolt friss helyi információkkal, Facebook és társai, maga az Egész internet. Ha biztonságra vágysz tényleg nem jó a google doc és barátai. Ha meg akarod osztani vagy nyilvánosságra akarod hozni a dokumentumodat akkor viszont jó.
    Adat és szolgáltatás biztonság szempontjából persze az lenne a jó ha a felhőben futó alkalmazások baj esetén akár egyetlen megfelelően önnáló komponensen (Telefon, netbook) is tovább tudjon futni, mondjuk korlátozott képességekkel (Csak személyes adatok)és amint a felhőt ismét el tudja érni reintegrálódhasson.
    Ez vállalati alkalmazások esetén szép kihívás. Mondjuk kirendeltség leszakadna a vállalati rendszerről, de tovább tudna rögzíteni helyi adatokat. Visszakapcs esetén összeszinkronizálódnának az adatok. No ehhez újra kellene írni mindent...
    Na eszembe jutott, az internethez hasonlóan kellene működni a felhőnek, ha részeire szakad akkor is működőképes maradjon. Mondjuk az internet sincs senki tulajdonában konkrétan így a tuti felhő sem lehetne. A felhő(t)ket is az internet módjára kellene üzemeltetni. Így az üzemeltetésért lehetne díjat szedni ahogy az internet esetébe, de senki nem diszponálna egy kézben az összes adat fölött.
  • Jonah #9
    barátom, te nagy cloudban vagy. A cloud alapú számítástechnika csak arra jó, hogy a cégek házukon belül tudják a know-how-t, semmi többre. A hírszerző cégek, hivatalok meg térdüket csapdossák majd örömükben, hogy ha bevezetik :)

    Apropó: kíváncsi lennék, hogy mondjuk a sziklás hegység mélyebb völgyeiben (ahol 70km-re van a legközelebbi falu is!) mit ér a cloud technológia... Kicsit olyan lenne mint a Szomszédokban a konnektorban feltölthető elemlámpa. Ott fel is lett téve az ajándékozónak a kérdés: és ha áramszünet van, akkor hova dugjam ? Nos, visszatérve a sziklás hegyég mélyére... Mit fog ott érni egy cloud alapú office akkor, ha épp dokumentálni kellene a szarvasok vonulását, szaporulatát? Esetleg barlangban a denevérek számát ??? kb semmit.

    de éljen a cloud... Csak ne az én gépemen, mert első körben új rendszert húzok rá (vagy írok egyet)! Ha neked meg jó a cloud, ám legyen, töltsd le az internetről az internettel együtt :D

  • RecoPhile #8
  • e57 #7
    "Így nem afelé tendálunk, hogy az ember megszabadul a láncaitól, hanem afelé, hogy más anyagból készítenek neki újakat."

    Egyetértek.
  • Justil #6
    Meg azok, akik mondjuk aggódnak az internet kvázi-szabadsága miatt.
  • okosan gyerekek #5
    Az adatokat, ha titkosítod, hogy fogja a felhő dekódolni, hogy dolgozni tudjon vele? Ha dolgozni tud vele, akkor egy másik számítógépeden máris hozzáférhető, amit csinálsz. Lehet, hogy drága, de a kormánynak megéri. Neked, meg szintén nem lesz olcsó, mert előre fogadok, hogy ezzel akarják elérni, hogy a számítógép olyan legyen, mint a TV, előfizetést köttetnek veled pusztán azért, hogy szoftvereket használjál, ezek feltörhetetlenek lesznek, és úgy lesznek optimalizálva, hogy egy asztali gép ne is tudja futtatni őket. Így nem afelé tendálunk, hogy az ember megszabadul a láncaitól, hanem afelé, hogy más anyagból készítenek neki újakat. Ha neked ez tetszik, akkor hülyë vagy.
  • Narxis #4
    Dehogy szar, a jog mindig a technológia után járt egy lépéssel, majd kidolgozzák a szabályozását. Adatvédelmi okok meg nincsenek, lévén az adatokat lehet titkosítani és azt is meg lehet oldani, hogy más ne férjen hozzá. Kurva drága? Kinek? MS-nek? Az kit érdekel, kliens oldalon egyszeri usernek biztos nem drága, sőt, ők inkább spórolnak vele. Csak begyöpösödött agyú internetes nyuggerek félnek a cloud-tól.
  • bigjoe #3
    A számítási felhő szar (jogi és biztossági illetve adatvédelmi okok miatt) és kurva drága.
    Volt egy "előadó" az egyetemen az MS-tol és próbálta elhitetni, hogy király a dolog, de nem volt meggyőző.
  • Justil #2
    mert mugli
  • Gascan #1
    miért?