Berta Sándor

A PC utáni korszakról vízionál Ray Ozzie

Nem mondhatni, hogy nagyon sokat pihent volna a Microsofttól való távozásának bejelentése óta Ray Ozzie, a redmondi cég szoftverfejlesztésekért felelős főtervezője.

A szakember a távozásáról szóló hír bejelentése után alig egy héttel máris friss blogbejegyzéssel jelentkezett: egy olyan jövőképet festett le, amelyben már nem lesznek PC-k. Előtte azonban kitért a Microsoftnál szerzett tapasztalataira. Ozzie közölte: az elmúlt öt esztendőben nagyon sok minden megváltozott és számos területen a konkurencia jobb volt a szoftveróriásnál. Vetélytársaik egyes termékei, valamint az új helyzetekhez való alkalmazkodási képességük elismerésre méltó. Annak ellenére, hogy világos víziójuk volt a mobil területről, voltak olyan cégek, amelyek sokkal jobban megvalósították és ötvözték a hardvereket, a szoftvereket és a szolgáltatásokat. Emellett jobbak voltak a Microsoftnál a közösségi hálózatok és más internethasználati megoldások területén is.

Az elmúlt öt év sok változásához képest azonban a következő öt esztendő szintén tartogat egy komoly fordulópontot és számos ismeretlen esélyt a redmondiak és a teljes IT-ágazat számára. A közeljövőben főszerep jut majd az alkalmazások és az infrastruktúra kihelyezésének, ez a folyamat ugyanis elkerülhetetlen. Ozzie szerint a tendencia már most jól megfigyelhető, hiszen napjainkban a felhasználók többsége alig tudja megkülönböztetni a böngészőt és az internetet, mindez pedig a PC utáni korszakot vetít előre.


A kliens PC-k és szerverek világa tehát hamarosan leáldozik, mivel egyrészt túlzottan bonyolult és összetett, másrészt jelentős megnehezíti a termékek tervezését, gyártását és használatát. Ráadásul komoly biztonsági kihívásokat jelent. A szakember mindenkit óva intett attól, hogy azt higgye: egy rendszer örökké működhet. Nem lehetséges mindig új funkciókat és új rétegeket beépíteni egy komplex rendszermagba, ugyanis az előbb vagy utóbb eléri határait.

Ozzie éppen ezért azt szorgalmazta, hogy kollégái csukják be a szemüket egy rövid időre és próbálják elképzelni a konkurenseik és a felhasználók által már megálmodott világot, amelyben már nem létezik a PC. Fel kell tenni maguknak a kérdést, hogy miként tennének bizonyos dolgokat az embereket és milyen formában lenne az a világ jobb, rosszabb vagy másabb a mainál? Az első lépés a jövőbe vezető úton mindenképpen az álmodás.

Jelenleg egyre nagyobb szerep jut a számítási felhő (Cloud Computing) technológián alapuló szolgáltatásoknak és programoknak, valamint az úgynevezett beágyazott rendszereknek. A különböző megoldásoknak azonban van közös előnyük: rendkívül könnyen konfigurálhatók, cserélhetők és pótolhatók. A cél az, hogy meg kell találni azokat a készülékeket és szolgáltatásokat, amelyek képesek több felhasználói igényt kielégíteni. Ozzie hozzátette: a jövő világa nem eszközökhöz fog kötődni és a használt megoldások jelentősen különböznek majd a mostani legsikeresebb alkalmazásoktól. A középpontban a közösségi hálózatok lesznek, így teljesen új interakciós modellek jönnek létre mind az emberek, mind a vállalatok szempontjából.

Ozzie végül leszögezte: rendkívül fontos, hogy a jövőben nagyobb szerepet kapjon az interakció, az adatvédelem, az innováció, a felhasználói tapasztalat, a személyes adatok, a programozás és az alkalmazásmodellezés. A mai PC-k, telefonok és tabletek csak a kezdetet jelentik, nagyon hosszú út vezet még odáig, hogy egyáltalán csak megközelítsük azt az állapotot, amely már napjainkban is lehetséges lenne. A jövő megoldásai túlmutatnak a kijelzőkön, billentyűzeteken és egereken. Sokkal inkább képesek lesznek valamire, valakire figyelni, hallani, látni, érzéseket és mozdulatokat rögzíteni, illetve azokra reagálni, a jelenlétünket, a magasságot, a mélységet, a hőmérsékletet, a szívverésünket és az egészségi állapotunkat érzékelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • boond #15
    Vagyis nem kell(nem szükséges) programozónak lenni ahhoz, hogy hasznos, új dolgokat alkothassunk.
  • boond #14
    "Csak a sok barom el akarja hitetni velunk, hogy vegyunk ujat, mert mar mindenkinek van PC-je, es nem cserlik az emberek, mert nincs akkora fejlodes mint regen."

    Szerintem is még jó ideig lesznek pc-k...
    A másik amit ír a Felhő -alkalmazások, ha jól tudom az hasonló a google -egyes szolgáltatásaihoz, mint pl a szövegszerkesztő, stb. Na már most én ezeket a saját gépemen szeretném tudni nem egy "idegen" cég kezében. A közösségi oldalakról meg nem is beszélve.
  • boond #13
    "Sokkal inkább képesek lesznek valamire, valakire figyelni, hallani, látni, érzéseket és mozdulatokat rögzíteni, illetve azokra reagálni, a jelenlétünket, a magasságot, a mélységet, a hőmérsékletet, a szívverésünket és az egészségi állapotunkat érzékelni."

    Egy hologramos rendszer klassz lenne, mint pl Atlantisz könyvtára. (SG:A)
  • keysersoze #12
    Naja. Ma már az angol szótár használata helyett mindig az az 1. kérdés: "vammá magyarosítás?"
  • keysersoze #11
    Az első lépés a jövőbe vezető úton mindenképpen az álmodás.
    Ez Orsos Viktortól lopta a "merjünk nagyot álmodni" szlogent! ^^
  • halgatyó #10
    Valaki nagyon szeretné, ha az autonóm, és általam birtokolt, használt és ellenőrzött PC helyett valami általam befolyásolhatatlan, mások által kézbentartott eszközt használnék.
    Hát erre csak azt mondom: LÓF****T!!!!!!!!
    Ha rajtam múlik, akkor nem lesz PC utáni világ.
    Ray Ozzie nélküli világot viszont gond nélkül el tudok képzelni.
    Menjen el programmozni, vagy lapátolni, vagy amit akar
  • halgatyó #9
    Egyre gyakrabban olvasok erről a PC nélküli világról, de ez egyre reklámszagúbb!
    Mintha valami más, a PC-nél sokkal ócskább, de valaki által DIVATbahozott szart akarnának rám erőltetni.

    Én csak azt látom, hogy amire szükségem van, azt a PC tudja, és nem a mikroszkópikus gombokkal és képernyővel felszerelt, mobiltelefon-szerű ócska szar!
  • kpbendi #8
    "Szerintem minél jobban leegyszerűsítik az IT eszközök használatát, a felhasználók is annál statikusabbak lesznek, mivel nem lesz érdekükben a gondolkozás, problémamegoldás."

    Tévedés. Minél jobban egyszerűsödik egy IT eszköz használata, annál jobban tud a felhasználója a megoldandó feladatra koncentrálni (ami ugyebár a lényeg) ahelyett, hogy az eszközzel kűzdene. Lásd pl. számítógépgrafika: minél fejlettebb egy grafikai szoftver, annál egyszerűbb és intuitívabb a használata. Az elmúlt két évtizedben jól érzékelhető a CG-ben a szinvonal növekedés, mert olyan alkotók is képesek ma már számítógéppel alkotni, akik a húsz évvel ezelőtti technikával képtelenek lettek volna. Ezek az emberek ma nyugodtan koncentrálhatnak az alkotásra és nem kell matematikai algoritmusokban gondolkodniuk, mert a szoftver kellően fejlett ahhoz, hogy elrejtse előlük.
  • Wittgen #7
    "A kliens PC-k és szerverek világa tehát hamarosan leáldozik, mivel egyrészt túlzottan bonyolult és összetett,"

    Vagy csak a fiatalabb generációk egyre butábbak és nem értik az összefüggéseket.

    Szerintem minél jobban leegyszerűsítik az IT eszközök használatát, a felhasználók is annál statikusabbak lesznek, mivel nem lesz érdekükben a gondolkozás, problémamegoldás.
  • opeca #6
    Ja, tehát platformfüggetlen lesz...

    Aha, ehhez előbb meg kell szüntetni a világgazdaságot, vagy pedig egyetlen egy cég monopóliumát kell kikiáltani az összes informatikai, kommunikációs eszközre.