Berta Sándor

Ismét határvitába csöppent a Google Maps

Egy hete egy határvita tartja lázban Latin-Amerikát. Egy nicaraguai katonai egység - tévedésből - bemasírozott Costa Ricába. Utólag derült ki, hogy online térképeket használtak. A hibát azóta ugyan kijavították, de számos hasonló időzített bomba ketyeghet még.

A nicaraguai katonai egység nem a jól bevált papírtérképekre hagyatkozott, hanem a Google Maps rendszerében található feljegyzésekre, így keveredtek át Costa Ricába, ahol a helyiek igen csak elcsodálkoztak a látogatókon. Az esetről elsőként Costa Rica legnagyobb napilapja, a La Nacion számolt be. Azt nem lehet tudni, hogy kik lepődtek meg jobban: a helyiek vagy a nicaraguaiak, de utóbbiak, ha már ott voltak, gyorsan leszedték Costa Rica zászlóját és a helyébe felhúzták a nicaraguai nemzeti lobogót. Ezután letáboroztak és elkezdték kikotorni a San Juan határfolyó medrét. A kikotort üledéket a parton halmozták fel.

Mivel Costa Ricának nincs hadserege és a határt rendőrök őrzik, így a helyiek joggal hihették, hogy invázió van. Holott csupán annyi történt, hogy az egység parancsnoka a Google Maps adataira támaszkodott, amelyek tévesek voltak. Ezt a vállalat is elismerte. Az információk az Egyesült Államok külügyminisztériumától származtak.


Mindenki azt hihetné, hogy a két fél egy jót nevetett és túllépett a dolgon, de nem, a térségben azóta áll a bál. Az üggyel már az Amerikai Államok Szervezete (OAS) is kénytelen volt foglalkozni. José Miguel Insulza főtitkár közleményében tudatta, hogy megpróbálják a konfliktust békés úton megoldani. Ám mindezt egyszerűbb kijelenteni, mint megvalósítani, Laura Chinchilla, Costa Rica elnöke ugyanis a La Nacionnak kijelentette, hogy Nicaragua a nyilvánvaló hiba ellenére sem vonta ki csapatait azonnal a határterületről. Erre válaszul Samuel Santos nicaraguai külügyminiszter megkérte a Google-t, hogy a számukra megfelelő határvonalat még véletlenül se javítsák ki.

Costa Rica reakciója erre az volt, hogy 150 határőrt küldött a zónába és Chinchilla elnök világossá tette: amennyiben José Miguel Insulza törekvése nem jár sikerrel, akkor a helyzet tisztázására az ENSZ Biztonsági tanácsát kérik fel. A helyzet megértéséhez nem árt tudni, hogy a két ország körülbelül 200 éve vitatkozik a határain, pontosabban a San Juan folyót érintő határvonalakon. Már számos megállapodást, szerződést aláírtak, de a konfliktust azóta sem sikerült eredményesen lezárni. Az üggyel már a hágai nemzetközi bíróság is kénytelen volt foglalkozni, ám a meghozott döntés sem oldotta meg a problémát.

Nicaragua most úgy döntött, hogy ha nem megy szép szóval, erővel oldja meg a helyzetet. Katonák helyett azonban kotrógépeket küldtek a térségbe, hogy így tereljék más mederbe a folyót. A Google Maps szerkesztőinek mindenesetre bőven lesz dolguk a jövőben is. Amint egy korábbi blogbejegyzésből ismertté vált, akadtak hasonló konfliktusok Tádzsikisztán és Kirgizisztán, Etiópia és Szomália, Brazília, Uruguay és Argentína, valamint Kambodzsa és Thaiföld, illetve Japán és Kína között is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garfield #14
    Milyen unalmas is lenne az élet nacionalisták nélkül: mindenki ülnek nyugodtan a seggén és csinálná a dolgát...
  • Julius Caesar #13
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Helyesen: az ateisták tudják, hogy nincs isten.
  • Julius Caesar #12
    Szerintem inkább a Balcsin kéne atom-tengeralattjárókat meg szupernehéz cirkálókat építeni. Ja meg anyahajókat.

    De hogy tisztelegjünk a doni hősök előtt, újra bevezetni a biciklis hadosztályt. Sőt, az analógiának megfelelően létrehozni vízibiciklis flottát is.
  • Tetsuo #11
    Eleg csak Izraelt kijavitani Palesztinara...
  • darkhill #10
    Igy fog kitorni a 3. vilaghaboru... Vki feltori a Google maps adatbazisat es osszekeveri az orszag neveket! A sok szerencsetlen meg egymasnak megy
    De azert jo tudni h jol levedett hatarvonalak vannak arra :))
  • opeca #9
    Neeeee, na ez azért már durva...

    Hogy a fenébe hagyatkozhat egy katonai egység egy publlikus, free, netes térképre???

    Ez nem a google hibája hanem az egység parancsnokáé. Nem hiába, a katonia térképek rendszerint centiméteres pontosággal vannak megszerkesztve.
  • cateran #8
    " He? "Csak annyi történt"?? Mit gondoltak, hogy mit keres ott a szomszéd ország zászlaja? "

    Az meg hagyjan,de a foldrajzi viszonyokkal sem voltak tisztaban? Nem jartak iskolaba,nem tudtak,hogy CR nem tartozik hozzajuk? Ez olyan suket duma magyarazatnak tunik..olyan mint a Rejto konyvekben,amikor el akarnak foglalni vmi orszagot afrikaban es odakuldenek par civil hulyet,akiket ha jol lemeszarolnak,akkor rajuk hivatkozva le lehet rohanni a teruletet...itt meg rafogjak a google-re..Buuuuzlik
  • remark #7
    "ha már ott voltak, gyorsan leszedték Costa Rica zászlóját és a helyébe felhúzták a nicaraguai nemzeti lobogót" ... "a helyiek joggal hihették, hogy invázió van. Holott csupán annyi történt, hogy az egység parancsnoka a Google Maps adataira támaszkodott"

    He? "Csak annyi történt"?? Mit gondoltak, hogy mit keres ott a szomszéd ország zászlaja?
  • Teppik Amon #6
    Természetesen a Dunáról indulnának a hajók hogy a Dunát mint határfolyót elterelve (akárcsak a cikkben) megoldjuk a problémát. Erre utaltam az első hozzászólásomban is, csak nem esett le ezekszerint.
  • Teppik Amon #5
    "A Kárpátok Pozsonynál (a külső vonulata Bécsnél) kezdődik, hatalmas félkörben körbeveszi a Kárpát-medencét és Erdélyt, majd délnyugat felé haladva a Dunánál ér véget Orsova (Románia) közelében."
    Nem elég? :)