Berta Sándor

Japán-kínai határvitába csöppent a Google Maps

Japán azt követeli a szolgáltatótól, hogy haladéktalanul módosítsa egy Tajvantól északkeletre található szigetcsoport nevét és törölje a térképéről azok kínai megfelelőit. Nyersanyag-lelőhelyekről szól a vita.

A vitatott hovatartozású, lakatlan szigetcsoport az észak-kínai tengerben, Tajvantól északkeletre található. Kínai neve Diaoyu, míg a japán Senkaku. A japán parlamentben Seiji Maehara külügyminiszter szólalt fel és azt követelte a Google-től, hogy azonnali hatállyal törölje a Google Maps térképéről a Diaoyu szigetcsoport elnevezést és helyette a Senkaku-szigetek nevet tüntesse fel. Maehara hozzátette, hogy az ügyben hamarosan hivatalosan is megkeresik az amerikai céget. A konfliktus azután robbant ki, hogy az ellenzéki japán liberális demokraták egy tiltakozó levelet küldtek a cégóriás helyi kirendeltségének, amelyben szintén a Diaoyu - Senkaku névcserét követelték.


A japánok szerint övék a szigetcsoport

A lakatlan szigetekre jelenleg mind Japán, mind pedig Kína hivatalosan is igényt tart, mivel mindkét állam azt gyanítja, hogy azok nyersanyagokban bővelkednek. Az ügy szeptemberben szabályos diplomáciai krízishelyzetet okozott Tokió és Pking között, lévén egyik fél sem hajlandó engedni. A feszültség tapintható és ezt jól bizonyítja, hogy már voltak összetűzések is, és csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt vérontás. A japán haditengerészet ugyanis nemrég feltartóztatott a szigeteknél egy kínai halászhajót, majd őrizetbe vette annak kapitányát.


A kínaiak szerint övék a szigetcsoport

A Google Maps szerkesztői nem először kénytelenek szembenézni hasonló konfliktussal, hiszen tavaly októberben India nyújtott be panaszt amiatt, hogy Arunachal Pradesh tartomány több városának kínai nyelven tüntették fel a nevét. A régió régóta feszültségforrás India és Kína között, mivel utóbbi Tibet részének tartja a tartományt. A Google Maps végül engedett a kérésnek és módosította a neveket.


A Senkaku-szigetek (japán) vagy Diaoyu-szigetek (kínai) lakatlanok. Háttérben a legnagyobb sziget, Uotsuri Jima vagy Diaoyu Dao, balra lent a Minami Kojima vagy Nan Xiaodao, jobbra lent pedig a Kita Kojima vagy Bei Xiaodao

Szintén vita volt amiatt is, hogy átneveztek egy Kambodzsa és Thaiföld számára egyaránt szimbolikus jelentőségűnek számító templomot. A Preah Vilhear a két ország határán található és mindkét államba nyílik egy-egy kapuja. A Google Earth vezetőinek idén februárban a kambodzsai miniszterelnök írt levelet és tiltakozott a társaság hibás határjelölése ellen. A vállalat válaszul megígérte a kérdés felülvizsgálatát, de azóta sem változtattak a térképen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csirkenátha #12
    Mindenkinek van atomja!!! Az oroszoktól veszik!!!
  • Tetsuo #11
    1kutya.
  • Sir Ny #10
    A japóknak is van atomjuk, ebben biztos lehetsz.
  • vasziszdasz #9
    Az arabokra.
  • vasziszdasz #8
    Addig amíg a kínaiak vannak 10x annyian mint a japók, valamint ők rendelkeznek atommal, a japók meg nem, el lehet gondolkozni mit hova lehet dobálni...
  • vasziszdasz #7
    Milyen Szlovákia? Felvidék!
  • NEXUS6 #6
    Nagyeszű, egy lakatlan sziget, szerinted milyen kultúrájú lakossággal rendelkezik, amire hivatkozva bármelyik felet is igazolni lehet, aztán a másikra meg atomot dobni!?
    Amúgy az atom kb 30 millió olyan embert pusztítana el, akiknek az egészhez semmi közük gyakorlatilag.

    De kösz a tippet, csak ne csodálkozz, ha ugyan ezt valami erdélyes fórumon olvasod egy román kollégától.
  • Tetsuo #5
    Tel Avivra nem?
  • AranyKéz #4
    Kéne egy-két atomot dobni pár kisebb falucskájukra úgy mint Peking vagy Shanghai, csak hogy tudják mit is gondolunk az esztelen területi követeléseikről úgy általában.
  • Palinko #3
    majd megoldják hogy kínai IP vel a kínai név japánnal meg az a név jelenjen meg :D

    A szerbek koszovó miatt még nem szóltak? :D