Berta Sándor

Szélerőművek építését támogatja a Google

A webes cég mindig új területeken veti meg a lábát. Ezúttal az energiaszektort nézte ki magának és az USA keleti partjainál kiépítendő szélerőmű-beruházásokba fekteti be pénze egy részét.

Rick Needham, a Google zöld üzleti műveletekért felelős igazgatójának blogbejegyzése szerint - másokkal együttműködve - megépítik a tiszta energia víz alatti autópályáját. A terv szerint lefektetnek egy 560 kilométer hosszú gerincvezetéket az USA keleti partjai előtt a tengerfenékre, amelyekkel összekapcsolhatják az itt telepítendő szélerőműparkokat. Az ötmilliárd dolláros befektetés eredményeként megkerülhetik az amúgy túlterhelt szárazföldi elektromos vezetékhálózatot és megkönnyítik a szélturbinák telepítőinek dolgát, hiszen nem kell egyenként külön kiépíteniük saját vezetékrendszerüket.

A tervezett rendszer az Egyesült Államok keleti partjai mentén, New Jerseytől egészen Virginiáig húzódna, mintegy 350 mérföldön keresztül. Bob Mitchell, a projektet vezető Trans-Elect vállalat vezérigazgatója szerint az így kiépülő hálózat kapacitása 6000 megawatt lesz (ez megfelel három paksi atomerőműének), ami 1,9 millió háztartás áramellátását biztosíthatja. A Google a Good Energies és a Marubeni cégekkel közösen jogosultságot szerzett az Atlantic Wind Connection (AWC) projektben való részvételre. A Google a gerincvezeték kiépítési költségeinek 37,5 százalékát adja - nyilatkozta a cég szóvivője.


Az egyes szélkerekeket a tengerparttól 10-15 mérföldre szerelik fel. A gerincvezeték további előnye, hogy mindig azok a szélkerekek táplálhatják, amelyek környezetében éppen fúj a szél. Szakértők az USA keleti partját különösen alkalmasnak tartják a szélenergia kihasználására, hiszen 15-25 kilométerre a parttól még mindig viszonylag sekély a víz, ám ez már elég nagy távolság ahhoz, hogy a szárazföldről ne nagyon látszanak az ipari berendezések. Az üzlet kockázata, hogy egyes partszakaszokon a környezetvédők támadják a szélturbinák telepítését, máshol pedig az illetékes állami bürokrácia lassítja a szükséges engedélyek kiadását. A Google ezt kalkulálható rizikónak tartja, amelyet érdemes vállalni azért, hogy részesei lehessenek egy ígéretes gazdasági ág - a zöldenergia-ipar - fejlődésének.

Rick Needham szerint befektetésükkel jelentős mértékben felgyorsíthatják az offshore szélerőműparkok fejlesztését és kiépítését. A projekt nem csak jó üzletet jelent, de egyben több ezer munkahelyet is teremthet, elősegítheti a tiszta energiaforrások elterjedését és növelheti az USA közép-atlanti régiójának meglévő energiarendszerének a megbízhatóságát. Az új szélerőműpark képezheti majd a később kiépítendő rendszer alapját. A hálózat kiépítését várhatóan 2013-ra fejezik be, az első szélerőművek azonban csak 2016-ban kezdik majd termelni az áramot. A rendszer teljesen 2021-re készülhet el. A program költségeit a nemzetközi szakértők kereken 5 milliárd dollárra becsülték.

A Google-nek nem ez az első ilyen jellegű beruházása, hiszen májusban két kisebb észak-dakotai szélerőműparkba is jelentős összegeket fektetett be. A vállalat a hatalmas számítógépes központjai miatt komoly energiaszámlával rendelkezik, éppen ezért mindent elkövet az áramfogyasztás, valamint a széndioxid-kibocsátás csökkentésére. A konszern több szerverközpontját a 150 megawattos teljesítményű iowai Story County II szélkerékparkban termelt árammal látják el és 3 éve van egy saját napenergiás erőművük is. Emellett számos módon támogatják az alternatív energiatermelést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hangulati #29
    igaz. ejjel altalaban csokken a szel. :) (poen probalt lenni. tovabbiakban "ppl". amerikanizalodunk.)
  • hangulati #28
    azt kellet volna irnom: telepites utan minimalis koltsegbol fenntarthato. hiba volt, hogy az "ingyen" szot hasznaltam. megkovetlek. de ez szamomra azt jelenti, hogy ingyen. nem csak szamomra.
  • hangulati #27
    pont ezt probaltam mondani, es meg annyian. kis leptekben (szolo epuletek,kisebb telepulesek) nap- szel- es vizenergia, nagy mertekben pedig (varosok, ipari letesitmenyek, stb.), nuklearis. mi nem tiszta? a legjobb az egeszben, hogy tudom, mert tapasztaltam, hogy mukodik. es nincs ingyen. csak tiszta, biztonsagos, es akkor jarhatnank autoval meg nagyon sokaig, mert pont nem erdekelne senkit az a l.f.nyi emisszio, amit a vilag osszes autoja kibocsajt. ennyi.
  • marosiviki #26
    Nem csalódtam a google-ben mindig előáll egy kreatív ötlettel. Allítólag az egyik legjobb munkahely a világon :) és még szélmalmokat is építenek. :)
  • Molnibalage #25
    Csak nem azok a fő fogysztók. Ergo nem leszarják őket, de a légkondikat nyáron leszámítva nem a lakossági áramfogyasztás adja a dötnő fogyasztást...
  • halgatyó #24
    A szomszéd ágyon! Nem ismersz meg?
    Jaaaa tudom, a kötelékeid miatt nem tudsz ide fordulni
  • sanyicks #23
    Hát szerintem az ipart pont leszarja mindenki, a háztartásokat meg el lehet látni, nappal széllel. Itthon inkább nappal.
  • USAMEN POWER #22
    Viszont valamilyen szinten képben vagy a zsidó nagytőkével kapcsolatban.
  • USAMEN POWER #21
    És mi az a gyakorlati probléma, amiről nekik hallgatniuk kell ? :D Hogy az óceán közepén nem fúj a szél, vagy csak elenyészően fúj a szél ? Hagyjukmár.. mellesleg jó kis képleteket gugliztál, csak az a baj hogy itt nem sokan értik, én se.
  • Molnibalage #20
    Ingyen? Bárkit? A világ lakosságának nagy része aki megengedheti ezeket nem éppen napsütésben gazdas helyen lakik. A szél és nap - ahogy már írtam - szerintem ott jó, hol nincs hálózat. Ipari léptékben vicc az egész...