Berta Sándor

Zökkenőmentes online videózást biztosít az LTE

Ausztriában október közepe óta elérhető az A1 Telekom Austria Long Term Evolution technológiára épülő hálózata, amely a gyakorlatban rendkívül jól vizsgázott. Kár, hogy hazánkban még évekig várni kell az LTE bevezetésére.

Az osztrák távközlési szolgáltató most kezdte el árulni webshopjában az első LTE adatmodemeket, így mindenképpen érdekesek az első adatátviteli eredmények. Bár eddig még Bécsben is csak 50 LTE-bázisállomást szereltek fel, azért a technológia már megmutatta az oroszlánkörmeit és a benne rejlő lehetőségeket. Az A1 LTE-hálózata hivatalosan akár 150 Mbps-os letöltési sebességre is képes, ami több, mint 40-szerese a HSDPA 3,6 Mbps-os maximális adatátviteli sebességének. Böngészés közben ez a sebesség különbözet nem annyira feltűnő, csak a dinamikus és az interaktív tartalmakat felvonultató honlapok és a közösségi portálok esetében lehett érzékelni komoly eltérést. Utóbbiak esetén a felhasználó úgy érezhette, mintha egy DSL-vonala lenne és nem mobil kapcsolata.

A gyorsulás HD-videostreaming esetében mutatkozik meg igazán. Ha például valaki a YouTube-on szeretne nagy felbontású felvételeket megtekinteni, akkor ezt egy LTE-hálózatot használva akadozás nélkül, azonnal megteheti. A tartalmak megjelenítése ugyanis teljesen zökkenőmentes, a több perces videoklipek pufferelési ideje csupán néhány másodperc.

Ugyanakkor bebizonyosodott, hogy a technológia még igen csak kiforratlan és gyerekcipőben jár. Az első hálózatok relatív rossz jelerősséget biztosítanak az épületeken belül. A problémát csak jövőre tudják majd kiküszöbölni. Az A1 2013-ig szeretné befejezni LTE-hálózata kiépítését, addigra várhatóan 4000 bázisállomást szerelnek fel.

A Long Term Evolution technológia április végén már Budapesten is bemutatkozott. A következő generációs mobilhálózatot a T-Mobile és az Ericsson teszteli a fővárosban, azonban az csak néhány esztendő múlva lesz elérhető a hazai felhasználók számára. A Telenor nemrég, ősszel jelezte, hogy kormányzati támogatást vár az LTE bevezetéséhez, mivel szükség lenne egy korrekt szabályozási környezet megteremtésére. Napjainkban már szinte elengedhetetlenek a 4G-s rendszerek, különösen, hogy egyre több embernek van okostelefonja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ADAMEX9 #4
    A HSDPA a használt eszközöktől függően 1,8 | 3,6 | 7,2 | 14,4 Mbit/s maximális letöltési sebességű adatátvitelre képes.
  • daninet #3
    persze nem vagyok a fejlődés ellen, csak a példa volt szar ezzel azt akarom érzékeltetni
  • daninet #2
    És egy 1080p video youtube-on 8-9megabittel streamel max (jobbklikk show video info) szvsz ha jó a sima HSDPA nézheted azzal is...
  • Zoli007 #1
    A HSDPA maximuma nem 3,6 hanem 14,4 Mb/s.