Berta Sándor

Vita az LTE sebességéről

A Teliasonera, a Huawei és a Nokia Siemens Network is igyekszik szépíteni az első LTE-hálózat működésének első napján elért adatátviteli eredményeken.

Iréne Krohn, a Teliasonera szóvivője kijelentette: "A közeljövőben az ügyfeleinknek 20 és 80 MBit/s közötti adatátviteli sebességet kínálunk majd." A szakember hozzátette, hogy nem szabad elfelejteni, hogy az LTE hálózatot csak most indították el. Az első teszteredményeket ugyanakkor nem akarta kommentálni, mondván: nem ismerik a használt számítógép típusát és jellemzőit, az adott épület belső hálózati lefedettségére vonatkozó adatokat és az egyes bázisállomásokra jutó felhasználók pontos számát. Iréne Krohn azt ugyanakkor megígérte, hogy el fogják végezni a saját tesztjeiket és folyamatosan javítani fognak a rendszer minőségén.

A Huaweinél szintén nem akarták kommentálni a Northstream munkatársai által mért adatátviteli értékeket. Michael Lemke, a Huawei európai vezeték nélküli megoldásokért felelős menedzsere azonban rámutatott, hogy tavaly december 14-én Oslóban a Netcom LTE-hálózatában stabilan sikerült biztosítani a 90 MBit/s-os le-, illetve a 40 MBit/s-os feltöltési sebességeket.


A ­TeliaSonera számára a Samsung szállítja a 4G modemeket

Ben Roome, a Nokia Siemens Networks munkatársa a felelősséget igyekezett a programban résztvevő többi cégre áthárítani. A szakember közölte, hogy a stockholmi hálózatot nem ők építették fel, hanem csak később csatlakoztak a programhoz. Az alacsony adatátviteli sebességek miatt tehát mások felelősek.

A Northstream IT-tanácsadó cég dolgozói arról számoltak be, hogy mindössze 12 Mbit/s-os le-, illetve 5 MBit/s-os feltöltési sebességet regisztráltak az első 4G-s rendszer működésének első napján és a kapcsolat sem volt stabil. A Teliasonera skandináv mobilszolgáltató nemrég jelentette be, hogy az idén a huszonöt legnagyobb svéd, valamint a négy legnagyobb norvég városban üzemeli be az első LTE-hálózatokat. A programban az Ericsson és a Nokia Siemens Network mellett a Huawei vesz részt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dchard #5
    Az ITU az ETSI és a többi a szakmát tömörítő szervezet szerint, de egyetlen távközlési mérnök szerint sem az.

    Ha mondjuk egészségügyi problémád van, akkor kinek a diagnózisában hiszel jobban: a kórház sajtóreferensében vagy a főorvoséban?

    Egyébként ez nem valami, amiről szubjektív személyes véleményt lehet alkotni, vagy hogy számít az én vagy bárki más véleménye. Egy fehér falat nevezhetsz feketének, de attól még nem válik azzá.

    A hálózat teljesítménye mérhető dolog. A Northstream semmiképpen sem járt el megfelelő körültekintéssel, amikor lehúzta az eredményt, mert nem volt összehasonlítási alapja, nem végzett párhuzamos méréseket más jelenlegi technológiával. Ha meg nem, akkor mihez képest volt sok vagy kevés amit a rendszer produkált?

    Azt vegyétek észre, hogy számos ponton megkritizálható ezeknek a cikkeknek, vagy a bennük található információknak a valóságtartalma. És ahhoz hogy erre valaki rájöjjön, csak józan ész kell.

    Dchard
  • Cat #4
    A TeliaSonera hivatalos sajtóközleménye szerint 4G. A modemet gyártó Samsung szerint 4G. A rendszert tesztelő Northstream szerint 4G (ezt írják a blogjukban.) Szerinted nem 4G.

    Vettük az adást, értettük. Mindenki eldöntheti magában, hogy mit gondol.
  • dchard #3
    Ahányszor leírják a hülyeséget, annyiszor fogom megkritizálni. Bár az SG-s színvonal lassan nem éri meg a cikkek elolvasását sem, enmhogy a kommentelést...

    Azon kívül meg nem szar az LTE. Pont a buta PR-osok meg a buta előfizetők miatt keletkezett a csalódás:

    1. A hülye PR-os eladja az elméleti maximumot (ami laborkörülmények között kijön esetleg).

    2. A buta előfizető meg elhiszi, és azt gondolja, hogy mindig mindenhol mindenkor meg kell kapnia azt amit neki reklámoznak. Mondjuk a tudatlanság - többek között - az itteni félrvezető cikkek és hírek miatt igazából nem meglepő.

    A tesztnek akkor lett volna értelme, ha rögtön azután hogy kipróbálták az LTE-t, kipróbálták volna ugyanott ugyanabban a napszakban (tehát hasonló körülmények között) mondjuk egy 7.2-es vagy 14megás HSPA rendszert is. És akkor kiderült volna, hogy míg az egyik tud 1-2 megát, ahhoz képest az LTE meg tudja a több mint tízszeresét.

    A hypeolásnak meg ez a következménye.

    Pont ugyanúgy nem kapják és nem is fogják megkapni az előfizetők az elméleti maxot ahogy most sem kapják meg, és ahogyan soha nem is kapták.

    Dchard
  • Gery85 #2
    Ezt most már minden cikknél be fogod nyomni?
    Ülj már le és duzzogjál magadban!
    Tök mind1,hogy hogyan hívják,szar és kész!
  • dchard #1
    Nem, nem, nem.

    A szóbanforgó hálózat nem 4G-s, hanem 3G-s (egészen pontosan 3.9G-s), mint ahogy a modem sem 4G-s.

    De hogy kicsit többet mondjak a technológiáról:

    Az LTE elsősorban rádiós hálózati technológia, vagyis a bázisállomás rádiós interfésze, és az LTE terminálok (modemek, telkók) közötti kommunikáció mikéntjét írja le az OSI modell első két rétegében.

    Vagyis: az LTE elméleti 90/50megabites sebessége a bázisállomás egy szektorsugárzó antennájának az elméleti maximális fizikai rétegre vonatkozó kapacitása. Tehát ha egy szektoron több felhasználó tartózködik, akkor már alapból osztani kell (az igény arányában) ezt az elméleti maximális sebességet az előfizetők számával. Nem ebszélve a minimum 10-15%-os signalling overhead-ről, meg arról, hogy valószínűleg lesznek jobb és rosszabb csatornaminőséggel rendelkező userek, akik közül a rosszabbak akkor sem fogják akár csak megközelíteni is az elméleti maximumot, ha egyedül lennének a cellán, ami ugye kizárt.

    Ez természetesen a mostani hálózatokra is igaz: a 7.2Mbit/s-os HSDPA azt jelenti, hogy egy cellának ennyi az elméleti maximális kapacitása, amin több előfizető is osztozik. Na ehhez a 7.2-höz, vagy 14-hez képest az a 90 nem kis kapacitásnövekedés.

    Dchard