Gyurkity Péter

Gyorsan terjednek majd a 3G/4G-elérések

A várakozások szerint világszerte egyre gyorsabb ütemben terjednek majd a 3G/4G-elérések, itt pedig elsősorban Észak-Amerika és Ázsia teljesít majd kiemelkedően - előtérbe kerülhetnek a hordozható szórakoztató eszközök.

Az In-Stat piackutató cég előrejelzése arra hívja fel a figyelmet, hogy az elkövetkező években nem is annyira az okostelefonok, nem is a laptopok, hanem - legalább ilyen nagy hangsúllyal - az úgynevezett hordozható szórakoztató eszközök (Portable Entertainment Devices, PED) révén jutnak majd nagyobb szerephez a címben is említett technológiák, ahogy egyre több vásárló dönt ilyen megoldások beszerzése mellett. Különösen a 4G-platform felhasználása lehet érdekes, hiszen itt nem azt kapjuk, mint amire számítanánk.

A PED-szegmensen belül elsősorban a hordozható e-könyv olvasóknak jut majd fontos szerep, ezek ugyanis minden korábbi ütemet meghaladva terjednek majd bolygónkon. Ennek lesz köszönhető, hogy 2009 és 2014 között csaknem megduplázódik majd az ilyen és hasonló eszközök száma (a cég szerint 87 százalékos növekedést regisztrálhatunk majd), ez pedig minden egyes régióban megfigyelhető lesz, bár természetesen lesznek élenjáró országok és kontinensek. Az első helyet nyilván Észak-Amerika kaparinthatja majd meg (emiatt is kap kitüntetett figyelmet a CDMA-technológia), a második helyen pedig Ázsia szerepel majd - a GSM elsősorban a digitális képkeretek révén kerül majd alkalmazásra.

Amennyiben a vásárlók által legnagyobb számban beszerzendő készülékek megoszlását próbáljuk megjósolni, itt várhatóan az e-olvasók merülnek fel válaszként, velük kapcsolatban pedig meglepő következtetésre is juthatunk. Ezen megoldások lesznek ugyanis azok, amelyek az elkövetkező 5 évben a legnagyobb arányban támogatják majd a 4G-eléréseket (mivel az okostelefonokról most nincs szó), ami már csak azért is érdekes, mert pont itt nincs igazán szükség a platform által biztosított nagyobb átviteli sebességre. A gyártókat mindazonáltal ez nem tartja majd vissza attól, hogy a szükséges komponensekkel együtt szállítsák le fejlesztéseiket.

A kategóriába sorolt e-olvasók, navigációs eszközök, képkeretek, valamint hordozható konzolok Nyugat-Európában csak 2011 és 2012 között ötszörös növekedést produkálhatnak majd a forgalom terén, a keresletre tehát biztosan nem lesz majd panasz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #5
    Gondolom az 5-ös verzióban az lesz az újdonság, hogy egynél több gomb van. Onnantól az összes iphone tulaj boldog lesz vele, és nem jut eszükbe, hogy a 4g hiányozna nekik...
  • Ferrer #4
    Terjedni terjednek, csak éppen nálunk mindhárom szolgáltatónál irreálisan drága (kartell?)
  • Gladiator #3
    bár van ott egy zöldmeg egy piros gomb szerű vmi is.
  • Gladiator #2
    én is röhögtem:D
  • Madve #1
    Az ott egy iphone a képen?