Berta Sándor

Az LTE megérkezett

Az új technológia az idei esztendőre vált annyira kiforrottá, hogy meghódítja az emberek mindennapjait - állítják egybehangzóan a szakemberek.

"Az LTE téma gyakorlatilag megérkezett. Az idén jönnek az első termékbejelentések" - jelentette ki Thorsten Robrecht, a Nokia Siemens Networks (NSN) LTE termékmenedzsmentjének vezetője. A technikai akadályok gyakorlatilag elhárultak az LTE térhódítása elől, most már minden a készülékgyártókon és a mobil szolgáltatókon múlik. "A felhasználók már régóta érdeklődnek a 4G iránt. Az LTE most már kereken egy éve része a potenciális vevőkkel és ügyfelekkel folytatott szerződéseknek és beszélgetéseken" - mondta Robrecht.

Az NSN munkatársa szerint napjainkra a modemek és az adatterminálok gyártói is eljutottak oda, hogy készek ilyen megoldásokat és konkrétan az LTE-t is támogató eszközöket piacra dobni. Fennakadásokat már legfeljebb a politikai döntések okozhatnak.

Az még a szakemberek többségét is meglepte, hogy az LTE ennyire gyorsan népszerűvé vált világszerte és különösen Európában. A legtöbb elemző ugyanis arra számított, hogy a technológia az elődjeinél megszokott utat járja majd be, vagyis először Japánt, azután Európát hódítja meg és csak később az egész világot. "Ehelyett globálisan robbant és már megvannak az első ügyfeleink, akik meg akarják tenni az első lépést" - jegyezte meg Robrecht. Ezt támasztja alá, hogy az NSN-nek már sikerült megállapodnia a Vodafone, az NTT DoCoMo és a TeliaSonera vezetőivel.

Az első LTE-modemek várhatóan az idei év második felében jelenhetnek meg a boltok polcain, míg az első 4G-s okostelefonok 2011-ben lesznek elérhetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dchard #10
    Szerintem te kevered a fícsört a technológia fogalmával. Az Apple ha akarna sem tudnak kiadni egy olyan technológiát támogató telefont, ami nem is létezik. Az, hogy egy csomó dologgal (fícsör) eljátszották ezt, annak meg semmi köze a technológiához. De ennek semmi köze a szolgáltatókhoz: aki annyira márkabuzi, hogy képes belemenni ilyen horror áron ebbe a buliba, annak lelke rajta, de nem ők reprezentálják a piac gerincét adó fogyasztói bázist, erről biztosíthatlak.

    "Az új telefon, főleg ha új technólogiát használ, mindig sokkal többe kerül, és a szolgáltatás is, amit hozzá adnak."

    Ennek ellentmond az, hogy akár a GPRS-hez képest az EDGE, akár a 3G-hez képest a HSDPA (majd a HSUPA) is nem hogy drágább nem lett, de évről évre folyamatosan csöken az 1GB forgalomért kiperkálandó havidíj. Pedig mindegyik új technológia volt, nem kevés ráfordítással a szolgáltatók részéről. Te mint előfizető viszont érvről évre kevesebbet fizetsz, de semmiképpen sem többet. Akkor most hogy is van ez?

    A forgalom nő, az előfizetési díjak csökkennek, és az átviteli technológiák távolról sem olcsósodnak és gyorsulnak annyival, hogy követni tudja az "egyre többért egyre kevesebbet fizetek" felhasználói tendenciákat.

    Egyébként igen: semmi nincs ingyen, de egyelőre úgy néz ki, hogy amilyen népszerű a mobilnet, olyan kevés hasznot hajt. Sok esetben a szolgáltatók a hanghívásokból származó bevételüket áldozzák arra, hogy üzemeltessék a veszteséges, vagy alig termelő HSPA hálózatokat. A Skandinávok többek közt ezért menekülnek előre az LTE-vel, mert ott jóval kevesebb pénzbe kerül 1GB adat áttolása a hálózaton, mint a HSDPA-nál. Persze ez igaz a HSDPA-ra is például a sima 3G-hez képest, és többszörösen igaz a GPRS-hez képest.

    Ha olvasnál a témában akkor látdnád, hogy a szaklapokban foylamatosan téma a mobilnet biznisz gazdasági oldala, és egyelőre nincs jó gazdasági megoldás arra (az áremelésen kívül), hogy hogyan lehetne fenntarthatóvá tenni ezt az ágazatot.

    Dchard
  • pixx #9
    Jaj barátom, lehet én hülye vagyok a távközléshez, sőt biztos, mert sose érdekelt.
    Te viszont vedd elő az első osztályos olvasó könyvedet, és tanulj meg olvasni értelmezni!
    Azért hoztam fel, pont az apple-t, mert 3 generációt csináltak(nem 5-őt), és a kis extra miatt kiadtak egy új telefont. Ők lehúzzák a népet a 3.9G-vel, meg majd a 4G-vel is egy-egy külön telefonban.
    Az új technológiát, sose verik le a fogyasztókon, sajnos még gazdaságtanból is hülye vagy...
    Az új telefon, főleg ha új technólogiát használ, mindig sokkal többe kerül, és a szolgáltatás is, amit hozzá adnak. Ha meg netezel rajta azért is kell fizetni, ingyen nincs semmi.
  • dchard #8
    Ja majd pont az Apple fogja megmutatni, akik Iphone-ból az 5. generációnál tartanak, de még mindig nem tud még HSUPA-t sem a készülékük, és mindig kihagynak valamit az újabb generációkból, amit majd megvetetnek veled a következőben... Annyit értesz a távközlési szerktorhoz, mint tyúk az abc-hez, szóval meg sem próbálom elmagyarázni, hogy egyrészt a 4G nem létezik, tehát nincs mire "azonnal" váltani a te fogalmaid szerint. Másrészt: az LTE nem csak új rádiós technológiát jelent: az egész core hálózatot át kell alakítani hozzá a SAE értelmében, és hangsúlyozom: mindezt felesleges addig megtenni, amíg egyrészt nincs megfelelő gerinc, másrészt amíg 70-80Mbit/s-ot el lehet érni a jelenlegi technológiával is, viszonylag moderált ráfordítással (itt a moderált jelző is milliárdos tételeket jelent).

    Egyébként meg nem a fogyasztót húzzák le, mert az egy fillérrel sem fizet többet, hanem a szolgáltatót, aki kénytelen több 10 milliárdot ilyesmibe ölni. Te sem a technológiáért fizetsz, hanem a adatforgalomért. Nem is érdekli az egyszeri előfizetőt, hogy milyen technológia szolgálja ki. Szóval te, az előfizető jársz jól, amikor nem ölnek fölöslegesen sok pénzt a te havidíjadból is egy olyan technológiába, amivel nem tudnak érzékelhetően több kapacitást produkálni.

    Dchard

  • pixx #7
    Egyáltalán minek cserélik a régit újra, ha pénzbe került a régi?
    Ezt csűrheted csavarhatód, de ez megint egy újabb fogás arra, hogy 2x-er húzzák le a fogyasztót. Először a 3.9G-vel, majd a 4G-vel. Majd az Apple megmutatja, hogyan kell csinálni :)
  • Zoli007 #6
    Először inkább azt oldják meg, hogy a BTS-ek normális sebességgel csatlakozzanak a core hálózathoz.
  • dchard #5
    3.5G jópár éve van magyarországon is, úgy hívják, hogy HSDPA :-)

    4G meg sehol nincs, ott sem ahol ezzel az ügyes marketing trükkel próbálják megtéveszteni a fogyasztókat.

    Szánodra azért érdekesek ezek a "beiktatott lépcsőfokok", mert nem ismered kellőképpen a mobil technológiák evolúcióját.

    A HSPA technológiában elég sok tartalék van még. A jelenlegi 7.2-es hálózatokat 64QAM és 2x2 MIMO technológiával, dual carrier-rel egészen 84megabitig lehet fejleszteni, és a spektrális hatékonysága alig marad el az LTE mögött. Ergó minek dobnánk ki a több tízmilliárdért fejlesztett hálózatot, mikor közel olyan gyors lehet, mint az LTE?

    Dchard
  • pixx #4
    A 3.5G már jó pár éve van a japánoknál, ezért is nevették ki az Iphone-t mikor az Apple be akart vele "törni"oda, azt mondták a forgalmazók, hogy lassú, így nem szívesen forgalmazzák.
    A 4G-nek az első reklámját tavaly láttam, kicsit érdekes számomra, hogy azért előtte beiktatnak még egy lépcsőfokot.
  • dchard #3
    Az LTE nem 4G, és nem is 3,5G (az a HSDPA volt), hanem 3,9G, vagyis elméletileg az utolsó lépcsőfok a 4G előtt, hiszen az LTE-vel demózik az új OFDMA rádiós hozzáférési rendszer, melyet a későbbi tényleges 4G-s technológia alapjául is szánnak.

    Egyébként érdekes, hogy a problémát már az LTE-nél is a megfelelően széles szabad sáv megtalálása okozza. Tehát nem a technológia van lemaradásban, hanem a jogalkotók és a szabályozás.

    Dchard
  • kvp #2
    Az LTE 3.5G, de a lenyeg, hogy a 4G alap kovetelmenyeit is eppen tudja, tehat hasznalhato lesz a ket megoldas kozti valtas idejen.
  • Chriss745 #1
    Nem úgy volt, hogy az LTE még nem a 4G? A wikipedia is ezt írja. Nem vagyok egy szakértő, de nagyon blikkes szaga van itt ennek a hírnek.