Berta Sándor

Az LTE technológiát teszteli a Swisscom

A svájci távközlési konszern áprilistól éles körülmények között próbálja ki a Long Term Evolution (LTE) technológiát.

A Swisscom tervei szerint az LTE-n alapuló új hálózatok leghamarabb 2011-től lesznek elérhetők a mobiltelefon-tulajdonosok számára. Mindez azt jelenti, hogy egy év múlva a jelenleginél jóval nagyobb sávszélesség és mobil adatátviteli sebesség áll majd a cég ügyfeleinek rendelkezésére.

Az okostelefonok és a notebookok elterjedése miatt egyre nagyobb szükség van a szélessávú mobilinternet-kapcsolatra. Napjainkban már minden harmadik értékesített mobil okostelefon. Hiába képesek azonban ezek a készülékek mobilinternetezésre, e-mailezésre, chatelésre, videostream-ajánlatok nézésére vagy nagyobb fájlok letöltésére, ha hiányoznak a szolgáltatások kihasználásához a szükséges hálózatok. Ahhoz tehát, hogy a szolgáltatók kielégíthessék az előfizetőik igényeit, szükségük van új technológiákra. Nem véletlen, hogy a mobil cégek úgy várják az LTE-t, mint egy falat kenyeret.

Svájcban különösen kedveznek a feltételek az új technológia elterjedésének, hiszen nemzetközi összehasonlításban is rendkívül jelentős mértékben lecsökkentek a mobil adatátviteli díjak. A folyamatot jól jellemzi, hogy egy megabájt adat továbbítása az alpesi országban a Swisscom rendszerében az elmúlt 3 évben 95 százalékkal lett olcsóbb. A következmény: nyolchavonta megduplázódik a vállalat mobil adatforgalma.

A Swisscom először laboratóriumi teszteket fog végezni, majd éles körülmények között is be akarja vezetni az LTE technológiát. A telekommunikációs vállalat a mobilinternet úttörőjének számít, az elsők között volt elérhető ügyfelei számára a GPRS, az UMTS és a HSPA. A cég üzemelteti a jelenleg egész Svájcot lefedő mobil szélessávú hálózatot is, amelynek maximális adatátviteli sebessége egyes helyeken eléri a 28 Mbit/s-ot.

Az LTE esetében ezek az értékek letöltésnél elérhetik a 150 Mbit/s-ot, feltöltésnél pedig az 50 Mbit/s-ot. Néhány esztendő múlva a maximális letöltési sebesség meghaladhatja majd a 300 Mbit/s-ot is. A technológia segítségével elterjedhetnek a nagy felbontású mobil televíziós szolgáltatások. Az LTE előnyeinek kihasználásához azonban megfelelő mobil készülékekre is szükség lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gery85 #1
    Meg megfelelő csomagokra is szükség lesz, mert hiába a nagy felbontású tv adás meg istenpékpókfasza, ha lekorlátoznak...