Berta Sándor

1,2 Gbps-os sebességet értek el az LTE segítségével

Hivatalosan is megdőlt a Long Term Evolution (LTE) technológia sebességrekordja. A Huawei a Las Vegasban megrendezett CTIA Wireless mobilkiállításon demonstrálta az LTE képességeit.

A vállalat helyszínen tartózkodó szakembereinek egy teszt során sikerült elérniük az 1,2 Gbps-os letöltési sebességet, ami rekordnak számít a technológia történetében. A kínai vállalat az Ericsson februárban, a Mobil Világkongresszuson elért 1 Gbps-os letöltési sebességrekordját adta át a múltnak. A Huawei sikeres rekordkísérlete nem csak az eredmény miatt volt érdekes, hanem amiatt is, mert bemutatta, hogy milyen tartalékok vannak még a technológiában és hogy az eddig tapasztalt letöltési sebességek bőven túlszárnyalhatók.

A rekordsebesség eléréséhez a cég a többantennás MIMO technológiát és a Coordinated Multipoint Transmission (CoMP) nevű eljárást alkalmazta. Utóbbi azt jelenti, hogy a vevőegység több bázisállomástól egyszerre kapja meg a továbbított adatokat. Az LTE ezzel az eredménnyel jóval megelőzte a jelenleg leggyorsabb mobil adatátviteli megoldásnak számító HSPA-t. "Ezek a rekordsebességek több mint 40-szer gyorsabbak a jelenleg működő 3G-s hálózatok értékeinél. Arra számítunk, hogy az LTE a szükséges sávszélességek biztosítása mellett forradalmasítani fogja a sok adattal dolgozó alkalmazások használatát" - jelentette ki Karen Yu, a Huawei elnöke.

A kísérlet jelezte, hogy a közeljövőben komolyan számolniuk kell a szolgáltatóknak és a gyártóknak az LTE-vel, ennek ellenére vannak olyan cégek, például a Sprint, amelyek továbbra is kitartanak a régebbi technológiák, elsősorban a WiMAX mellett. A sikeres teszt komoly fejtörést jelent az amerikai szolgáltatóknak, amely közül több - például az AT&T is - korábban úgy nyilatkozott, hogy az LTE még nem elég kiforrott technológia és a piacon nincsenek jól használható kompatibilis készülékek sem. Az LTE-hálózatok átlagos letöltési sebessége várhatóan eléri a 100-300 Mbps-ot, míg a feltöltési sebesség 50-100 Mbps körül alakul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nextman #4
    Szerintem a rövid freki lehet ártalmasabb, de ez csak tipp.
    Aúgy lehet nagyobb lesz 30 év múlva a rákos betegek száma, ilyenek miatt, lehet a közérzetnek se tesz jót az elektroszmog, de ezt nehéz lehet kimutatni, valós számokkal igazolni.
  • Mcsiv #3
    tény hogy nem egészséges, de az otthoni wifi routereknek, illetve a mobiltelefonoknak nincs akkora teljesítménye hogy bármi bajod legyen tőle. Az hogy nem egészséges, ahhoz az kéne hogy az otthoni wifi routered-re kössél még egy 50W boostert, egy jó nagy nyereségű antennát, majd mindezt berakd a párnád alá elalvás előtt.
  • Ahoy #2
    Mint laikus kérdem, az emberi szervezetre milyen hatással lehetnek a 3G hálózatok? Meg a Wifi pl? Mert azért mégiscsak növeli az elektroszmogot, ha egy okostelefon folyamatosan kommunikál 3g-n, a wifi router meg ott önti az adatot a fejemnél 24/7.

    Valójában erre szerintem senki nem tudna megnyugtató választ adni, mert semmilyen hosszútávú kísérlet nincs erre. Lehet 30 év ilyen elektroszmog okoz majd csak bajt.

    Amúgy melyik sugárzás a károsabb a szervezetre? A rövidebb freki, vagy a hosszabb?
  • dchard #1
    A cikk csak éppen a lényeget nem említi meg:

    Mégpedig, hogy a tesztet egy 80MHz széles sávban végezték 4x4 MIMO-val, Carrier Aggregation-nel, multi-point download-dal.

    Tehát a frekisáv pont 16-szor akkora, mint a mostani HSPA rendszerekhez rendelt frekisáv ami 5 MHz széles.

    Namost: ha úgy számolunk, hogy egyetlen 5MHz széles Carrier-en 64QAM és 2x2MIMO alkalmazásával 42Mbit/s-ot lehet elérni, akkor látható, hogy ugyanez a technológia a fenti 80Mhz-en 672Mbit/s-ot tudna, a tesztben említett 4x4-es MIMO-val meg 1344Mbit/s-ot. Ergó a frekvencia kihasználása pont ugyanolyan, mint a jelenlegi rendszereknek.

    Ráadásul a teszt sikerességéhez egyszerre több (a cikk nem említi, hogy hány) szonszédos állomásról IS töltöttek le, amik mind egy szálig üresek voltak. Ugye senki nem gondolja, hogy valós körülmények között valaha is ki fog jönni hasonló eredmény?

    A másik probléma a majdani 4G-s technológiával ezen kívül az iszonyú nagy frekvencia használat. Összehasonlítás képpen: ma összesen mindhárom hazai szolgáltatónak van 3*20=60MHz UMTS frekvenciája, Ahhoz hogy valaki ezt a Huawei után csinálja, egymagában kéne rendelkeznie egy 80MHz-es tartománnyal. Nem kell ecsetelnem, hogy mibe kerülne ez például freki díjban, arról nem beszélve, hogy nem nagyon vannak használható 80-100MHz széles freki sávok, ahol egyáltalán ezt ki lehetne vitelezni.

    Kíváncsi vagyok, hogy a magyar jogalkotók hány év késéssel kezdik el kialakítani a jogi környezetet mindehhez, amikor még az UMTS 900-zal sem tartanak sehol, pedig az EU már felszabadította a sávot, és mint EU-s tagállamnak, nekünk is kötelezettségünk van ezzel kapcsolatban...

    Dchard