Berta Sándor

33 fejlesztő hagyta ott az OpenOffice.org-ot

Egyre komolyabb méreteket ölt az OpenOffice kontra LibreOffice vita. Úgy tűnik, hogy az előbbit támogató Oracle előbb vagy utóbb kénytelen lesz új fejlesztők után nézni.

Amikor a budapesti OpenOffice.org konferencián a Document Foundation megalapításáról szóló döntés megszületett, akkor talán maguk az új szervezet létrehozói sem gondolták, hogy a LibreOffice ekkora vitát vált majd ki. Alig másfél hónap alatt ugyanis olyan helyzet alakult ki, hogy most már az OpenOffice.org jövője a tét. A napokban 33 német fejlesztő, vagyis gyakorlatilag a teljes németországi csapat döntött úgy, hogy befejezik a munkát és inkább a LibreOffice tökéletesítésén dolgoznak a jövőben. A távozók között voltak olyanok is, akik már egy évtizede foglalkoztak a projekttel.

Mindez azt jelenti, hogy szépen lassan elfogynak a fizetés nélkül dolgozó fejlesztők az OpenOffice.org mögül és az Oracle lassan teljesen magára fog maradni. A cég hiába tart ki a nyílt forráskódú irodai szoftvercsomag mellett, nagyon úgy tűnik, hogy a jövőben elsősorban csak saját alkalmazottaira támaszkodhat a fejlesztési munka során. Mindez persze jelentősen megnöveli majd a költségeket.

A távozók nyílt levelet tettek közzé, amelyben részletesen leírták, hogy mi vezetett döntésükhöz. "Egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy komoly korlátai vannak az együttműködésnek és a megoldások közös megtalálásának. Ilyen korlátok jelentkeztek a platform továbbfejlesztésével kapcsolatos ötletek, a dizájn vagy a marketing esetében. A mi elképzeléseink ugyanis nem egyeztek a főszponzor elképzeléseivel. Mindez szükségtelen félreértésekhez és vitákhoz vezetett. Ahhoz, hogy áttörhetők legyenek ezek a korlátok, a projektnek tovább kell fejlődnie és egy független vezetésre, egy alapítványra van szükség" - hangsúlyozta Jacqueline Rahemipour, az OpenOffice.org (OOo) DeV német egyesület társvezetője.

A szakemberek nyilvánvalóvá tették: egyértelműen az Oracle kereskedelmi célú elképzelései hátráltatták a közös munkát és a szoftvercsomag továbbfejlesztését. A programozók többször is kifogásolták, hogy az Oracle sokkal gyengébben támogatja őket, mint tette ezt korábban a Sun Microsystems.

Az OpenOffice.org kontra LibreOffice vitának egy igazi nyertese van: a Microsoft. Az irodai programok területén piacvezető társaság ugyanis erősítheti pozícióját. Az OpenOffice-t jelenleg a felhasználók alig 9 százaléka használja, Magyarországon ez az arány 11, Lengyelországban és Csehországban 22, Németországban 21, míg Franciaországban 19, Olaszországban pedig 18 százalék. A LibreOffice szeptember végén jelent meg. A programot eddig 80 000-en töltötték le, s emellett a Document Foundation 25 országban 25-ről 45-re növelte a szerverei számát. A kezdeményezést támogatásáról biztosította a Free Software Foundation, a Google, a Novell, a Red Hat, a Canonical, a The Open Source Initiative, a Gnome Foundation, a NeoOffice és a Credativ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #25
    nincs azzal semmi gond, ezek szerint a 13-14 éves szint a feladatok 99%-ára elég.
    Bár szerintem a jegyzettömb is elég, abba lehet írni, a többi bullshit, felesleges, és akinek ilyen a feladata jobb ha elmegy kapálni, mert az legalább hasznos.
    Az offiszolás az a kapitalizmus "támaszkodunk a lapátra és sörözünk"-je :D
  • Alien_AM #24
    liberobol :)
  • Alien_AM #23
    nincs semmi gond az oo val, mukodik szepen csak fenyevvekkel van lemaradva az ms offictol, 13-14 evesen jo rajta gyakorolni, es ha igy folytatjak a liberol se lesz semmi
  • sanyicks #22
    Tényleg? lehet ezért sem mikrofos ofisz a neve? :D
    Na látod én ezért nem veszek porschét! annak is hátul középen van a motorja... semmi nem ott van benne mint más kocsikban :D
  • NEXUS6 #21
    Hááát, én otthonra OO-t használok. Itthon általában nem csinálok több száz oldalas doksikat, illetve néha ha melót hozok haza, de nincs vele különösebb gondom.

    Az OO mellesleg több M$ formátummal kompatibilis, mint az M$O különböző verziói. Egy irodai környezetben, a melóhelyemen, ahol az M$O különböző verziói vannak, néha meglepetés éri az embert azért.
    Mondjuk itthon is, amikor pl. a W7 Wordpadje megpróbál valami régebbi doc-ot megnyitni.


    Amúgy az M$O wordje általában OK. Az Excell tud meglepetéseket okozni, a PP soxor késztet káromkodásra, az Acces meg..., nos azt hagyjuk inkább.

    Először tényleg fapadosabbnak tűnt az OO kezelőfelülete, de ha az ember melózik vele, nem igazán azzal van elfoglalva, hogy csodálja a dizájnerek keze munkáját.
  • GABOR16 #20
    Ez erősen megszokás kérdése.. én pl otthoni környezetben már 9éve! OO-t használok a dokumentumaimhoz, így amikor MS féle office elé kerülök, akkor azt tapasztalom, hogy: "ez milyen szar, mert semmi se ott van benne mint ahol megszoktam".. (így ez a dolog azért erősen relatív.. emiatt nem rossz egy program.. egyszerűen csak más).
  • archrodney #19
    "Elég nagy trágya. Semmi nem ott van, mint ahogy az ember a Microfososban megszokta. ;)"

    Hát akkor tényleg egy kalap xart sem ér...
  • Darth Dave #18
    Én kipróbáltam az OO-t. Elég nagy trágya. Semmi nem ott van, mint ahogy az ember a Microfososban megszokta. ;) Én leszedtem 1 hét után, és visszaraktam az MS Office-t. Mondjuk az Office 2007 is szenvedés volt pár hétig, teljesen átszabták a felületet... de szép csicsás, az biztos.
  • gergely1991 #17
    "Legyen valami ronda és félig használható, de a lényeg, hogy legyen :)"
    Ez nem csak a nyílt forráskódúaknál van. :)
  • FoodLFG #16
    Hát bizony az ergonómia azért egy fontos szempont.
    Elég csak pl megnézni a NetBeans és a Visual Studio 2010 közti különbséget... Az MS szakembereivel nem sokan tudnak versenyezni, maradjunk annyiban.

    Az openszórsz fejlesztéseknek pedig tényleg van egy ilyen általános, igénytelen megközelítésük. Az más kérdés, hogy ez mennyire súlyos.