Berta Sándor

OpenOffice konkurens szoftvercsomag Linuxra

Az európai SoftMaker Szoftverház bejelentette Office 2010 irodai programcsomagjának Linuxszal kompatibilis változatát.

Ugyan az új alkalmazás használatáért fizetnie kell és joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon így milyen esélyei lehetnek a Linux platformon, a fejlesztők mégis optimisták. A versenyhelyzet miatt a felhasználók azonban csak jól járhatnak. "Azoknál a cégeknél van esélyünk, amelyek egyszerre használják a Windowst és a Linuxot is. Az ő számukra a mi termékünk az ideális, mivel megfelelő és megbízható dokumentumszűrőt használ és támogatja a Microsoft Office 2007-ben debütáló DOCX formátumot" - közölte Martin Kotulla, a SoftMaker ügyvezetője.

A cég elsősorban a nyílt forráskódú OpenOffice konkurense akar lenni és mindenekelőtt a vállalati ügyfelek körében akar hódítani. Emellett azonban van még egy szegmens, amelyen komoly esélyei lehetnek: az ARM processzorokra épülő netbookok piacán. Ugyan eleinte sokan elutasították a Microsoft Office 2007 formátumának számító DOCX használatát, de az elmúlt hónapokban folyamatosan nő az alkalmazók száma. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a Windowst futtató PC-ken lementett DOCX fájlok jelenleg nem olvashatók a Linuxot futtató számítógépeken és notebookokon.


"Az OpenOffice kizárólag olvasni tudja a DOCX anyagokat, ráadásul gyakran olyan rosszul végzi a dolgát, hogy a felhasználó jobban jár, ha újra begépeli a szöveget" - emelte ki Kotulla. Azt a szakember is elismerte, hogy ha teljesen új termékként kellett volna megalkotniuk a SoftMaker Office-t, akkor nem lett volna érdemes belevágniuk a munkába, de mivel a különböző verziók forráskódja 99 százalékban megegyezik, így viszonylag könnyű dolguk volt.

S hogy hol szerezhet piaci részesedést az új szereplő? Nos, mindenekelőtt a netbookpiacon. 2010 könnyen a linuxos netbookok éve lehet. "A kínai gyártók egyre kevésbé hajlandóak pénzt kiadni a Windows CE operációs rendszerért és vagy az Androidra váltanak vagy pedig az ARM-Linuxra. Az ARM processzorai az OpenOffice-t csak nehezen tudják futtatni, de a mi termékünkkel nem lenne ilyen problémájuk" - hangsúlyozta végül Kotulla.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • balee66 #5
    Dehogynem.
  • Adenoma #4
    docx??? nem is szabvány...
  • daemon017 #3
    Mi a fenének átportolni az office-t linuxra nem értem. Egy átlag linux user úgyis az openoffice.org-ot fogja használni, aki meg kéne az office, az wine-al simán lefuttatja gond nélkül a windows verziót is.
  • AgentKis #2
    "A kínai gyártók egyre kevésbé hajlandóak pénzt kiadni a Windows CE operációs rendszerért és vagy az Androidra váltanak vagy pedig az ARM-Linuxra. Az ARM processzorai az OpenOffice-t csak nehezen tudják futtatni, de a mi termékünkkel nem lenne ilyen problémájuk"

    Azért sajna elég sok ott gyártott netbook-ot csak és kizárólag win7 licensszel árulnak. Abból is csak a HOME PREMIUM-mal. Ha valaki Enterprise-t akar tenni rá, akkor is feleslegesen meg KELL vennie a W7HP-t. Engem ez főleg az ASUS EEE 1201N-nél zavar, aminek igazából nincs alternatívája az ATOM 330 meg az ION chipset miatt...
  • floatr #1
    Sok sikert srácok ;]
    Egyvalamitől tartok csak, hogy az oracle dobja az OOo-t