Berta Sándor

Csak ősszel érkezik az OpenOffice 3.0

A legújabb információk szerint csak 2008 szeptemberében jelenik meg a népszerű irodai programcsomag legújabb verziója.

Az OpenOffice.org legfrissebb fejlesztési ütemterve alapján várhatóan április 3-án lesz elérhető az OpenOffice 3.0 bétakiadása, amelyet július 25-én egy RC-változat követ majd. Az irodai szoftvercsomag új verziója számos újdonsággal fog büszkélkedni, miközben a fejlesztők igyekeznek megőrizni a meglévő értékeket is.

A legfontosabb változás, hogy az új kiadás már tartalmazni fogja a Sunbird nevű naptárprogramot, amelyet a Mozilla Alapítvány szakemberei fejlesztenek. Emellett lesz egy új Személyi Információs Menedzser is, valamint a 3.0-s verzió már képes lesz olvasni az Office 2007 által használt fájlformátumokat, igaz a mentési funkció egyelőre hiányozik majd belőle. Ezenkívül a fejlesztők integrálni akarnak Web 2.0-ás funkciókat, hogy a segítségükkel a felhasználók könnyebben készíthessék el blogjaikat vagy a Wikijeiket.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A tervek szerint az 3.0-s változatban várhatóan helyet kap egy új motor és egy új varázsló is, amelyeknek köszönhetően könnyebb lesz a diagramok készítése. A Base adatbázis-alkalmazást egy új riportkészítő funkcióval egészítik ki és szintén tervezik a PDF-fájlok exportálásának és importálásának lehetőségét, hogy azokat az OpenOffice már ne csak olvasni, hanem akár szerkeszteni is tudja.

Az eredeti elképzelések szerint az OpenOffice.org 3.0 végleges kiadása már tavasszal megjelent volna. A jelenleg ütemterv alapján azonban úgy tűnik, hogy a népszerű irodai szoftvercsomag csak szeptember elején vagy szeptember közepén lesz elérhető, akkor rendezik ugyanis az OOo-Con 2008 nevű konferenciát, amely így kapóra jön a fejlesztőknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cousin333 #30
  És? Sebességről volt szó. Tacsaby említette, hogy az Office azért gyorsabb, mert előre betölti magát. Erre válaszoltam, hogy az OOo is, mégis lassabb...
 • Madve #29
  Ja, és tegyük hozzá, hogy ez legalább kirakja az orrod elé a gyorsindítót, és nem rejtegeti sunyi módon..
 • Madve #28
  "Na igen, a sebesség, még nem az igazi, de ne felejtsük el, hogy az OOo nem cseni be magát boot-időben a memóriába ha akarod ha nem, mint az MsOffice!"

  Nem, a frászt nem! Szerinted mi az a gyorsindító ikon a tálcán a Windows elindítását követően? Ráadásul még második indításra is lassabb...

  De oOo-nál két kattintással akár örökre kilőheted a gyorsindítót. Ms office-nál hogy van ez?
 • cousin333 #27
  "Én nem értem, hogy egyesek miféle lemaradásról beszélnek az OOo kapcsán!"

  Meglévőről :). Ami nem jelenti azt, hogy az OOo nem lehet jobb bizonyos téren, mint az Office. Ráadásul ingyen van.

  "Minek kell egyáltalán az MsOffice-hoz hasonlítgatni? Ez egy más világ!"

  Azért, mert mind a kettő szövegszerkesztő, táblázatkezelő... stb. program. Miért ne lehetne összehasonlítani őket?

  "Épp az a jó, hogy a fejlesztők nem felesleges gépzabáló látványorgiára törekszenek, hanem egy jól használható ingyenes alternatívát kínálnak olyan embereknek, akik nem akarnak lopni, vagy nincs pénzük legális MsOffice-ra!"

  Az első tagmondatnak mi köze van a folytatáshoz? Amúgy éppen az az ironikus, hogy itt is, mint pl. a Firefox vs. Opera vitákban az a "szabadszoftveres" érv, hogy "letisztult", meg "egyszerű", meg ... ennek ellenére az OOo és az FF is messze földön híres a lassú indulásáról, és a nagy memóriaigényéről. Most akkor hogy is van ez?

  Egy program pedig igenis nézze ki szépen, 2008-at írunk. Korábban sem azért nem csináltak ilyen program külsőket, mert akkor azok még rosszak lettek volna, hanem mert nem volt meg a kellő hardveres és szoftveres háttér (és még mindig kevés például a hangfelismeréshez).

  Például egy Office 2007 féle stílus-előnézet eléggé gépigényes, de nagyon praktikus. Akárcsak az új szalag-eszköztár.

  Mindezek mellett kétségkívül az OOo mellett szól az ingyenessége, és a funkciógazdagsága, de ez még nem menti fel minden "felelősség" alól (ha az ópenszorszosok valamilyen vitában vesztésre állnak, akkor mindig ez az ultimate érv, hogy "de ez legalább ingyenes").

  "Na igen, a sebesség, még nem az igazi, de ne felejtsük el, hogy az OOo nem cseni be magát boot-időben a memóriába ha akarod ha nem, mint az MsOffice!"

  Nem, a frászt nem! Szerinted mi az a gyorsindító ikon a tálcán a Windows elindítását követően? Ráadásul még második indításra is lassabb...

  Természetesen az MS Office sem hibátlan, elég sokat szívtam vele például a többszintű sorszámozásnál. És ugyanúgy, az OOo-nak is megvannak a saját előnyei, amelyek sorában az ingyenesség szerepel az abszolút első helyen.
 • Wittgen #26
  Én 99%-ban M$ progikat használok (a melóhelyem miatt), de otthon figyel egy felinstallált OOo is, és meg vagyok azzal is elégedve. Igaz kicsit más, mint az M$, de jó.
 • turul16 #25
  Hát én imádkozom, hogy nehogy valami barom kitalálja, hogy calc függvényneveit csak magyarul tudjam beírni Magyar OOo -val. Egyébként teljesen honosított, magyar nyelvhez külön helyesírás ellenőrzővel, ami jobban igazodik a magyar nyelv sajátosságaihoz. (MySplell-->Hunspell)

  Egyébként igazak -e azok a híresztelések , hogy magyar Excelben magyar függvény nevekkel keszített táblázatosdni nem megy mondjuk angolal ?

  (OOo jól elvan 128MB RAMos gépen)
 • Sanyix #24
  Az a zavaró ha nem angolul van... bár lehet hogy csak annak aki programozik is néha.
 • Ferrer #23
  Van már teljes magyarság az openoffice-ban?
  Amikor legutóbb néztem, az Excelében (vagy ahogy ott hívják) a függvények nevei angolul voltak.. Zavaró volt.
 • szvini #22
  ott a pont

  na erre nem gondoltunk XD
 • tacsaby #21
  Én nem értem, hogy egyesek miféle lemaradásról beszélnek az OOo kapcsán! Minek kell egyáltalán az MsOffice-hoz hasonlítgatni? Ez egy más világ! Épp az a jó, hogy a fejlesztők nem felesleges gépzabáló látványorgiára törekszenek, hanem egy jól használható ingyenes alternatívát kínálnak olyan embereknek, akik nem akarnak lopni, vagy nincs pénzük legális MsOffice-ra! Szerintem az OOo felülete teljesen jó, az ikonok egyértelműek, a menük logikusak, a funkciógazdagság egyedülálló egy ilyen ingyenes szoftver esetében. Mi kell ennél több? 65millió színű ikonok? Hülyeség! Na igen, a sebesség, még nem az igazi, de ne felejtsük el, hogy az OOo nem cseni be magát boot-időben a memóriába ha akarod ha nem, mint az MsOffice! Így aztán könnyű gyorsan indulni!