Berta Sándor

Böngészőben is futtatható az OpenOffice

Egy francia szakembernek köszönhetően a méltán népszerű irodai programnak már elérhető egy új, telepítés nélkül, akár a Firefoxban is működő változata.

Gaël Duval, az Ulteo nevű projekt életre hívója és a Mandriva (egykori Mandrake) francia Linux-disztribúció fejlesztői csoportjának egyik oszlopos tagja nemrég gondolt egy merészet és úgy döntött: kifejleszti az irodai programcsomag telepítés nélkül, akár egy böngészőben is futtatható verzióját. Az elhatározást tett követte és az új megoldás már bárki számára elérhető, aki elég gyors, hogy bekerüljön a 15 000 fős tesztelői csapatba. Mivel csupán nemrég kezdődött a Microsoft Office Live Workspace programjának tesztelése, így az OpenOffice immár a weben is a nagy rivális konkurensévé válhat.

"Bárki kapcsolódhat a szolgáltatáshoz, akkor is, ha nincs a számítógépükön telepítve az OpenOffice. A munkavégzéshez csupán internetkapcsolatra van szükség" - nyilatkozta Duval. Az új csomag legnagyobb előnye pont ez a Microsoft szolgáltatásával szemben: ott ugyanis követelmény, hogy egy Office-változat a PC-n telepítve legyen.


A szakember hosszú távú célja az Ulteo Online Desktop létrehozása, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy letöltések és telepítések nélkül, akár a kedvenc böngészőik segítségével használjanak vagy próbáljanak ki alkalmazásokat. Az online dokumentumokhoz bárki hozzáférhet, módosíthatja őket, így igazán hatékonnyá válhat a csoportmunka. További előny, hogy az OpenOffice egyaránt támogatja az OpenDocument Format és a Microsoft Office formátumait, valamint lehetővé teszi a PDF-fájlok exportálását.

"Hiszem, hogy idővel egyre több feladatot a böngészőkben fogunk megoldani. Ez egy folyamatosan növekvő piac. Nekünk kapóra jön, hogy világszerte több tucat millió OpenOffice felhasználó van" - mondta Duval. A szolgáltatás eléréséhez csupán a Sun Java Runtime Environment 1.4-es vagy újabb változatára, illetve egy böngészőre van szükség. Utóbbi lehet a Firefox 1.5-ös vagy újabb verziója, az Internet Explorer 6 vagy 7, illetve akár a Safari is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #2
    háát azért "komoly" munkára azért nem használnám.
  • HUmanEmber41st #1
    Nemsokára a ...t is száműzöm a gépemről, éljen a szabad felhasználás!