Berta Sándor

Ötmilliárdnál is több mobil előfizetés lesz a Földön

Jelenleg világszerte összesen 4,5 milliárd mobil előfizetés van. Ez a szám azonban az év végére könnyen elérheti az 5,1 milliárdot, ami 12 százalékos növekedésnek felelne meg. Az idén lépheti át először az ötmilliárdos álomhatárt a mobil elérések száma. Jelenleg összesen 800 millió UMTS-kapcsolat van, ami a tavalyi esztendőhöz képest 37 százalékos növekedés. A 2011-es éc ezen a területen is jelentős mértékű változásokat hozhat, az UMTS-előfizetések száma meghaladhatja az egymilliárdot. Ez derült ki a BITKOM szakmai szervezet beszámolójából, amely a European Information Technology Observatory (EITO) adatain alapul. "A mobilpiaci folyamat végét még nem lehet látni. Az UMTS is világszerte áttörést ért el és az Long Term Evolution (LTE) személyében már elérhető egy új mobil szuper szélessávú technológia is" - mondta René Schuster, a BITKOM elnökségi tagja.

Az elmúlt évek adatai alapján látható, hogy az elmúlt 5 esztendőben a kétszeresére nőtt a mobil előfizetések száma. Ez a folyamat 2011-ben is folytatódik, a növekedés 10 százalékos lesz, így jövő év végére a mobil elérések száma 5,6 milliárd lesz. A folyamat különösen a fejlődő országokban erős. A Nemzetközi Telekommunikációs Unió (ITU) adatai szerint a fejlődő államok vidéki régióiban is a háztartások több mint felében van legalább egy mobil előfizetés. A vezetékes kapcsolat viszont vagy alig van, vagy egyáltalán nincs. "A fejlődő országokban a mobiltelefonok gyakran helyettesítik például a banki infrastruktúrákat, így a helyi lakosok jóval innovatívabb módon használják a mobilokat, mint az Európában élők" - közölte Schuster.

Az előrejelzés szerint az Európai Unióban az esztendő végére kereken 650 millió mobil előfizetést tartanak majd nyilván. Ez 3 százalékkal több, mint amennyit tavaly regisztráltak. Az európai mobil felhasználók közel egyharmadának van UMTS-kapcsolata. A legtöbb mobil előfizetés (111 millió) Németországban van, a második helyen Olaszország (87 millió mobil kapcsolat), a harmadikon pedig Nagy-Britannia (81 millió mobil elérés) található. A negyedik helyen 62 millió mobil előfizetéssel Franciaország, míg az ötödiken 57 millió mobil eléréssel Spanyolország szerepel. Összehasonlításul: Oroszországban 220 millió, míg az Egyesült Államokban 287 millió mobil előfizetés van.

A mobil készülékek használata leginkább Ázsiában és Dél-Amerikában erősödik. Kínában például a mobil kapcsolatok száma 2009-hez képest közel 13 százalékkal nőtt és elérte a 844 milliót. 2011-ben ez a szám várhatóan 10 százalékkal 930 millióra emelkedik majd. Indiában még látványos a fejlődés, tavalyhoz képest 30 százalékos a növekedés és elérte a 680 millió mobil előfizetést. Brazíliában jelenleg 193 millió mobil elérést tartanak nyilván, ez 11 százalékkal több mint 2009-ben. Technikai szempontból Japán a legfejlettebb: az összes mobil felhasználó 96 százalékának van UMTS-hozzáférése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!