MTI

Jogellenes az amerikai laptop- és mobiltelefon-átkutatási gyakorlat

Az amerikai hatóságoknak megalapozott gyanú nélkül nincs joguk arra, hogy a határokon átvizsgálják az utazók laptopját, mobiltelefonját vagy kameráját, állítják azok a polgári jogvédő szervezetek, amelyek kedden New Yorkban pert indítottak az amerikai kormányzat ellen.

A brooklyni szövetségi körzeti bíróságon belbiztonsági minisztérium és vámhivatal eljárása ellen nyújtottak be jogorvoslati kérelmet. A felperes szerint 2008 októbere óta több mint 6500 ember digitális eszközeit vizsgálták az Egyesült Államok határain. Az átvizsgált személyek csaknem fele amerikai állampolgár volt. A pert az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége (ACLU), a New York-i Polgári Szabadságjogok Szövetsége (NYCLU) és a Büntetőjogi Védőügyvédek Nemzeti Szövetsége indította a Nemzeti Sajtófotós Szövetség, a védőügyvédek és egy 26 éves diák, a francia-amerikai kettős állampolgár Pascal Abidor nevében.

A Montrealból New Yorkba vonaton utazó Abidort májusban feltartóztatták a kanadai-amerikai határon, és arról faggatták, hogy hogyan kerültek a laptopjára a Hamász és a Hezbollah gyűléseit ábrázoló fényképek. A diákot, aki a doktori disszertációját a libanoni síiták modern kori történelméről írta, megbilincselték, és több órán át bezárva tartották. A számítógépén, amelyet csak 11 nap múlva szolgáltatták neki vissza, a legszemélyesebb levelezését is átkutatták. Az egyéni esetet is felkaroló civil jogvédők rámutatattak, hogy a fotósok, akik rendszeresen fényképezőgépekkel, laptopokkal és egyéb digitális információhordozó eszközökkel felszerelve utaznak külföldre, az általuk elkészítendő felvételek érdekében nem ritkán bizalmas információkra támaszkodnak. Hasonló, bizalmas adatokkal dolgoznak a védőügyvédek is.

A felperesek szerint az elektronikus információhordozó eszközök átkutatása jogsértő gyakorlat, mert ezek számos olyan személyes és kényes információt tartalmaznak, amelyek részletesen feltárják az utazó személyes és szakmai életét, bizalmas gondolatait, valamint munkájának kiemelt fontosságú és bizalmas természetű vonatkozásait. Melissa Goodman, az ACLU ügyvédje szerint "az amerikaiak nem adják fel a szólásszabadsághoz való jogukat, amikor külföldre utaznak." A felperesek azt szeretnék, hogy a bíróság nyilvánítsa alkotmányellenesnek az információhordozó eszközök megalapozott gyanú híján történő átkutatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hangulati #18
    erre ugy sem lesz mar sokaig szukseg. mar akkor tudjak, mielott egyaltalan atvizsgalnak. miert? eddig nem igy volt? ti. ugy ertem, hogy erre igazan semmi szukseg. paraztatas. mindig is ez a modszer.
  • tntmax #17
    Jó lenne ha sikerülne nekik de 100%-ra veszem hogy semmi esélyük ezen változtatni.
  • [HUN]FaTaL #16
    Jogosítvány sehova nem jogosít határátlépésre, eun belül sem. Személyi kell a határátlépéshez, jogosítvány az autóvezetéshez! A jogsit csak belföldön fogadják el személyinek is.
  • Rotyoka #15
    Még jóhogy nem lenne joguk átvizsgálni... Ennyi erővel aki utazik annak a házát is kutassák át. Ennyit a szaros demokráciáról
  • duke #14
    "az vegye már a fáradtságot és használjon rendes titkosítást. Ha nem ért hozzá, akkor töltse fel valahova a tartalmat, majd a másik országból meg töltse le."

    Az se jo, mert ha, nem engedelyezett titkositast hasznal, akkor azert fogjak lecsukni.
    Ha meg feltolti, es valahogy kiderul, akkor meg biztos terjesztessel fogjak vadolni. :))
    Szoval ezek amcsik komplett idiotak.
  • okosan gyerekek #13
    Jól gondoltam! ;) Köszi!
  • teddybear #12
    Horvátországba útlevéllel, vagy a kétlapos műanyag személyi igazolvánnyal lehet beutazni. Jogosítvány kizárólag autóvezetéshez kell.
    Az EU tagállamainak polgárai 90 napos beutazási vízumot kapnak automatikusan. Minden turistát a szálláshely-tulajdonosnak be kell jelentenie az idegenforgalmi hivatalnál.
  • okosan gyerekek #11
    Magyarország és Horvátország között nem elegendő tudtommal még a jogosítvány, de nem vagyok biztos.
  • okosan gyerekek #10
    Takarodjál már az it-buzi szövegeddel! Mi a szarról beszélsz!? Ha az egyetemen a disszertációjához mellékelendő információkat tartalmaz a laptopja, abba neked mi a "tiltott tartalom" te gyökér!? Én is tanulok a síita, asszír és egyéb közel-keleti kultúrákról és történelmükről.

    Ha ezt az egyetem, mint a tudás forrásának állami szinteken működő csúcsa e tartalom értékként tartott számon, akkor szerinted hogy fér össze egy szintén államilag szervezett csoport, a határőrség ezzel pontosan ellentmondó véleménye. Hogy férhet össze, hogy az államigazgatás az egyik szócsövén elmondja, hogy a síitákról írni érték, azokról oktatni, tudást átadni, maga az e témában megszerezhető tudás érték. Egy másik szócsövén pedig előítélkezésekbe bocsátkozóan akár meg is lincsel lényegében ugyanaz az entitás, az ÁLLAM, ugyanezért az ismeretért. Fiam, hülye vagy? Neked ez, hogy fér össze?

    2, édesanyád rakja az internetre a disszertációját! Már az elvárás is, hogy egy szemlátomást tudat-hasadt államigazgatás egyik fele azt kéri, hogy dugjuk el azt, amit éppen a másik felének viszünk, hogy meglepjük vele, szerintem röhejes!

    De persze elmondhatod, hogy milyen okos ötletekkel lehet kijátszani, hogy ilyenkor -- amikor khurv@a nem kéne -- ne bukjunk le, mert nyilván az a kettős állampolgárságú diák, aki a zsebéből kiemel 4-5 jogvédő SZÖVETSÉGET, az biztos nem tudja, hogy kell piszkozatot menteni egy e-mailbe, igaz? Húzzál már a baromságaiddal. A kutyát nem érdekli, hogyan lehet ilyen kisstúlű megoldásokkal megúszni egy ilyen átvizsgálást, itt a probléma ott gyökeredzik, hogy ugyanaz várja el, hogy elrejtsük, aki egyben elvárja, hogy adatot gyűjtsünk és disszertációt szőjünk a témáról. Ezen agyaljál, ne osztogassál tanácsot, hogy hogyan töltsünk fel a "tartalmat" (igen, a diplomamunkát) az internetre, mert a kutyát nem érdekli itt.

  • Amergin #9
    Az usa-kanada határon fekvő Niagara-vízesés szebb látványt nyújt a kanadai oldalról, ám ide már útlevél kell... anélkül nem engednek át -én úgy tudom.

    Amúgy meg vezessenek csak be csendőrállamot az usában és még a végbelüket is kutassák át az átkelőknek robbanóanyagokat keresve (mert hátha tenoristák).
    De az is lehet, hogy gondolat-, vagy szándékbűnözők ezért véletlenszerűen deportálhatnának egyet-egyet Guantanamora: ott majd bevallja, hogy rohadt tenorista. Usákoknak a jövőre felkészülés jegyében ajánlom A Tanú című filmet tanulmányozni. A magyarországi helytartó hatóságoknak pedig javaslom Tent City büntetésvégrehajtási gyakorlatát átvenni a jogalkotóknak pedig a halálbüntetés amerikai gyakorlatát tanulmányozni A hazai cselédsajtónak pedig javaslom a bűnelkövetők bőrszínének megírását, ahogyan az a "fejlett" usában mindíg is működött.