Felföldi Beáta

Háborúkat támogatnak az IT-cégek

Az amerikai vállalatok közvetve támogatják az afrikai vérontásokat, háborúkat, diktátorokat és terrorista csoportokat azáltal, hogy onnan vásárolják meg a technikai eszközökbe szükséges tantált.

Nemrég a fogyóban lévő indium kapcsán kerültek szóba a fejlődő országokban lévő állapotok, most pedig a tantál bányászata borzolja a kedélyeket. A tantál egy 3000 fok felett olvadó átmenetifém, amit főként Ausztráliában bányásznak. A hosszú élettartamáért kedvelt anyagnak főként a kondenzátorok és műszaki termékek alkatrészeinek gyártásánál jut nagy szerep. Ez azt is jelenti, hogy szinte minden modern készülékben megtalálható, amit napjainkban előállítanak. Ilyen ásványt alkalmaz az Apple és az Intel is.

A Földön a tantál előfordulása Ausztráliában a legbővebb, de a tantálforrások egyötöde a Kongói Köztársaságban található. Azonban a kongói térség az évek óta ott dúló háborúktól is híres, többek között Angolával sincsenek jóban, a Kongói Köztársaság és a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság is harcoltak egymással, és persze saját lázadó csoportjaik is vannak. Egy felmérés szerint 2007-ben havonta átlagosan 4500 haláleset történt. A helyzetet megelégelve alakult meg 2006-ban az Enough Project-nek nevezett csoport, mely a tömeggyilkosságok és a mészárlás ellen küzdő aktivistákból áll.


A szervezet a Kongóban történő rettenetes eseményekre próbálja felhívni a figyelmet. A csoport véleménye szerint az amerikai vállalatok közvetve támogatják a vérontásokat, háborúkat, diktátorokat és terrorista csoportokat - beleértve az FDLR-t - azáltal, hogy az országból vásárolják meg a technikai eszközökbe szükséges tantált.

Az informatikai cégek, mint az Apple és az Intel tagadják a vádakat, állításuk szerint nem vesznek Kongóból származó alapanyagot, és beszállítóik tanúsítványaival is alátámasztották ártatlanságukat. Azonban az Enough Project szerint ez nem igaz, állítják, hogy ezek a vállalatok a költségek csökkentése miatt az öntés előtt nem ellenőrzik valójában honnan származik az általuk felhasznált alapanyag. Az Enough Project szerint ha elvégeznék ezeket a vizsgálatokat, a vásárlóknak eladott termékek ára csupán egy centtel emelkedne.

Az iPhone 4-re irányuló médiafigyelmet kihasználva az Enough Project tüntetéseket szervezett az Apple washingtoni boltja előtt, és véleményük a New York Timesban is megjelenhetett. Emellett színészek is támogatják az ügyet, akik segítségével elkészítették az "Én egy Mac vagyok/Én egy PC vagyok" (I'm a Mac/I'm a PC) paródiát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #19
  itthon is mondjak sokan..
 • kpbendi #18
  Az is tipikusan amerikai sztori, hogy miközben azt mondják, hogy minden létező informatikai eszközben használnak tantált, rárepülnek egyetlen cég egyetlen termékére és azon keresztül hecckampányolnak. Értem én, hogy az ügynek kell a médiafigyelem, de ez így kontraproduktív.
 • djw #17
  fölösleges volt ez a cikk, de legalább generálunk némi hálózati forgalmat és ezzel is közvetve megtámogatjuk az afrikai gyilkosokat... lehet, hogy ők írták ezt és pr-cikknek szánták, vagy fizetett hirdetésnek?
 • morden #16
  Ki kell lépni a társadalomból és nincs para :P
 • AgentKis #15
  Akkor ha jól értem azzal, hogy PC-t veszek, egyrészt támogatom az afrikai háborúkat, másrészt az USA gazdaságát, azon keresztül meg még vagy 6 háborút. Ezzel az a baj, hogy ha nem veszek PC-t akkor is, csak más csatornákon az adómból viszik el pénzt háborúkra. Mivel a bankok és a nemzetközi nagyvállalatok tulajdonosi köre nagyjából ugyanaz.
 • AgentKis #14
  "Megsem hallom soha, hogy "fuj micsoda barbar nep ez a Magyar."" Hát pedig a románok, szerbek, szlovákok, zsidók gyakran mondják...
 • passatgt #13
 • morden #12
  Az még még csak-csak ha közvetve, de vannak világcégek amikor közvetlenül támogatják fegyverrel pénzzel a rosszarcú embereket ( pl shell).
 • simika #11
  "Mi is kiirtottuk a Karpat Medenceben eloket, mikor bevonultunk" Ha magyar vagy, akkor nagy valószínűséggel tévedsz. Ugyan miért irtottuk volna ki az itt élőket, ha egyszer velünk azonos nyelvet beszéltek, és könnyen be is olvaszthattuk őket?
  Ha nem magyar vagy, akkor hazudsz, mert még nem irtottatok ki bennünket, bár tényleg jól haladtok vele.

  "Magyarisztan is ott eloskodne masokon ahol csak lehet, ha nem lenne egy jelentektelen kis orszag nulla befolyassal"
  Nem is egyszer volt már olyan alkalom a történelem folyamán, hogy jelentős befolyással bírtunk. Persze akkor még magyarok irányították az országot. Mégsem élősködtünk másokon.

  "Nem az USA ilyen, hanem az emberi termeszet!" Nem, az emberek többségének természete nem ilyen. Más kérdés, hogy természetszerűen azok az emberek irányítják a többieket, akik agresszívabbak a többieknél.

  Nekünk magyaroknak egyetlen igazán komoly jellembeli hibánk van, hogy túlságosan hiányzik belőlük az agresszió, túl békések, szinte birkák vagyunk.

 • hiftu #10
  "Az amerikai vállalatok közvetve támogatják az afrikai vérontásokat"
  Senki sem olyan naiv, hogy ne hinné, hogy az amerikai vállalatok közvetlenül is támogatják a vérontásokat. Persze nem az IT cégek, hanem a fegyvergyártók.
  Meg a németek, meg a svédek, meg a ....
  Felesleges volt ez a cikk. Mindenki tud róla és senkit nem érdekel.
  Mi a fene közöm van hozzá, hogy az alapanyagot hogyan nyerik ki? Semmi.
  Le lehet követni a kávéforgalmazásban a Fair Trade akciót? Nem. Akkor meg minek. Számomra érdektelen.