Berta Sándor

A jövő a felhő alapú zenei szolgáltatásoké

Számos cég indította el az elmúlt hónapokban a Cloud-Computing technológián alapuló zenei ajánlatát. A zenei Cloud-rendszerek közül kiemelkedik a Cloudrocker.net és a holland Cloudspeakers.com.

Mindkét vállalkozás vezetői egyetértenek abban, hogy a zene területén ezek a megoldások jelenthetik a jövőt. Chris Bol, a Cloudspeakers.com holland alapítója szerint csak azok az üzleti modellek lesznek sikeresek, amelyek biztosítani fogják az emberek számára, hogy online is tárolhassák a zenei gyűjteményeiket. Chris Bol, Adriaan Bol és Stan van de Burgt 2007 novemberében hozták létre a Cloudspeakers.com-ot. A honlap elsődleges célja a zenei kritikák és tartalmak gyűjtése. A látogatók elolvashatják a szakértők ajánlásait és véleményét az egyes zenekarok albumairól vagy dalairól. A szolgáltatás legnagyobb előnye pont ez az objektív értékelési rendszer.

"Úgy hisszük, hogy nagyon fontos a szakértői szerep, hiszen túl sok zenei tartalom létezik és emiatt nehéz felfedezni az új előadókat. A jövőben létre akarunk hozni egy felhasználói minősítőfunkciót" - nyilatkozta Chris Bol. A szolgáltatás angolul érhető el, míg az adatbázisában körülbelül 6000 angol, német, holland, francia, dán és svéd nyelvű zenei kritika található meg. A forrásokat az általuk továbbított tartalmak minősége és az adott oldal külalakja alapján osztályozzák. A forrás lehet egy zenei magazin, de egy blog is. A szolgáltatás a látogatóknak ingyenes és hosszú távon is az fog maradni.


A portált támogatja a Veronica holland rádió, de a jövőben Bol és két kollégája elsősorban abból akar bevételhez jutni, hogy a zenei kiadóknak és a rádióadóknak eladják a felhasználók által összeállított ajánlásokat és zenei ranglistákat. Bol jelenleg is tárgyalásokat folytat több rádióadóval és kiadóval, így a három szakember optimista a jövőt illetően.

A Cloudrocker.net ezzel szemben lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a számítógépeiken lévő dalokat feltöltsék a portálon tárolt zenei adatbázisba, majd azokhoz később bármikor hozzáférjenek. "Az egyes zeneszámok egy kis méretű fájlszinkronizációs program segítségével tölthetők fel az oldalra és utána csak az adott személy számára elérhetők" - jelentette ki Michael Kreuzer, a cég projekt- és ügyvezetője. Az alapötlet 2000 elejéről származik. Az amerikai Michael Robertson akkori cége, az MP3.com segítségével biztosított egy olyan lehetőséget az internetezőknek, hogy a saját zenei gyűjteményekeit elérhessék a világhálón is. Később azonban az elképzelés jogi viták miatt a feledés homályába merült.

A szolgáltatás jelenleg csak Windows XP, Vista és 7 operációs rendszerek, valamint Internet Explorer 7 és újabb, Google Chrome, Safari, valamint Firefox 3 és újabb böngészők alatt működik. "Minél egyszerűbb feltöltő szoftvert akartunk kifejleszteni, ezért döntöttünk egy kizárólag Windowson elérhető alkalmazás mellett. Egyelőre nem tervezzük mobil verzió megalkotását sem, bár az iPadet azért közelebbről megvizsgáljuk. Az internetre felkerülő zeneszámok minősége változatlan marad, nem módosítjuk őket, nem tömörítjük őket újra, mint sok más streamingszolgáltató" - közölte Kreuzer.


A rendszer egyelőre a legfeljebb 320 kbps bitrátájú MP3-as fájlokat kezeli és nem támogatja sem a WAV , sem pedig az AAC formátumú dalokat. A lejátszószoftver az Adobe Flash technológiára épül. A megoldás előnye, hogy a felhasználók a saját adatbázisaikat bármikor bővíthetik rádiószolgáltatásokkal vagy a YouTube-ról származó felvételek audiorészeivel. A portál hét hónap alatt készült el. Kreuzernek nagy segítséget jelentett Christoper Fischer szoftverfejlesztő közreműködése.

10 gigabájt zenei tartalom tárolása havonta 9,95 euróba kerül, de választhatók más konstrukciók is. "Az online reklámot zavarónak találjuk, ezért a mi platformunkon az emberek nem találkozhatnak hirdetésekkel. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a Cloud-alapú szolgáltatások jelenthetik a jövőt. Az ajánlatok egyre inkább a streaming irányába mozdulnak el, mivel ezek a felhasználók szempontjából jóval kényelmesebb használatot tesznek lehetővé. A sávszélességek folyamatosan nőnek. Úgy vélem, hogy az Apple ezen a területen is előbb vagy utóbb meg fog jelenni" - hangsúlyozta Michael Kreuzer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #7
    Inkább azt a pénzt amit erre elköltenek adnák a rászorulókra.
    Ezt a baromságot és sok hülye ezt be is kajálja, hogy mien menő pfff
  • trabiubi #6
    Jól látod!
  • willcox #5
    Nem egyszerűbb egy microSD kártya? Azt csak egyszer kell megvenni, utána bármibe bedugható és használható.
    Ennyire hülyének nézik az embereket? Jól írta kvp, erre tényleg csak a hülyék fognak rázuhanni.
  • symbol #4
    nah a link again: my rym
  • symbol #3
    semmi értelme felnyomni a zenéket netre.
    kritikákat olvasgatni, sajátot írni, adatbázist "vezetni", lstákat késziteni, azt megosztani, publikálni, zenéket keresni, felfedezni, egyszóval közel mindenben a legjobb a rateyourmusic.com

    itten van az én profilom is; http://rateyourmusic.com/~pretend/

    az oldal folyamatosan fejlődik, egyre többet tud, és hát mint zenebuzi meghalnék nélküle.


  • kvp #2
    Tehat ha jol ertelemezem a cikket, egy weboldal uzemeltetoje kitalalta azt, hogy az emberek a windows-os pc-jukrol feltolthetik az mp3-aikat az o oldalukra, aztan penzt fizetnek azert, hogy pc-jukon hallgassak oket a site sajat lejatszojaval, mindezt stream-elve, tehat a halozati savszelesseget fogyasztva. Nem tamogatott sem mas operacios rendszer, sem mas file formatum, sem mas keszulektipus, pl. egy mobiltelefon. Mindezek mellett a feltoltott zeneket nem lehet sem megosztani sem atmasolni. Ez mindezert havidijat szednek, amit ha valaki nem fizet be, akkor torlik az online zeneit, amiket ha akar sem tud visszamasolni a gepere. A szolgaltas ki van meg egeszitve egy 'ingyenes' mp3 stream lejatszoval (netes radiok, lasd winamp) es egy flv-mp3 konverrel is (lasd winamp). Igen, ez tenyleg csak a hulyeknek eri meg...
  • lapaleves #1
    elolvastam, de nem tudom mit is akarnék én a ködösített mp3-mal, ami már egy borsónyi lejátszóban bárhová mobil.

    ettől tök függetlenül a Veronica a zenei ízlésemhez legközelebb álló rádió, amit eddig hallgattam. nagyjából azt játssza, amin a ma 25-35 éves korosztály felnőtt, azokból is a normális darabokat. egészen új élmény volt számomra a hallgatható rádióműsor.