Kruza Richárd

Magyarországon a Samsung hordozható számítógépei

A koreai gyártó jókora szeletet szeretne magának a növekvő magyar notebook-netbook piacból. Prémium kategóriás termékei között az elérhető árkategória is szerepel.

Válság ide vagy oda, a notebook illetve netbook piac Magyarországon is folyamatosan növekszik. Ezzel a Samsung is tisztában van, mivel egy sajtótájékoztató keretein belül hivatalosan is megjelentek hazánkban a cég 2010-es notebook és netbook modelljei: összesen 6 (3 netbook és 3 notebook) típus.


A cég világossá tette, hogy ebben a szegmensben kizárólag minőségi termékeket kíván forgalmazni. Samsung notebookokat más országokban már forgalmaznak, ahol az a tapasztalat, hogy más vezető gyártókhoz képest ezeknek a készülékeknek a meghibásodása igen alacsony - a Gartner felmérése egyenesen azt mutatja, hogy a összes közül a Samsung notebookjai a legmegbízhatóbbak. Ennek okaként az előadáson elhangzott, hogy a gyártáskor felhasznált komponensek 75%-a "hazai", tehát Samsung gyártmány, valamint az a tény, hogy a fejlesztés során a cég saját tesztlaborjában különösen szélsőséges, durva tesztelés alá veti termékeit.

Minden modell, de főként a netbookok esetében különös hangsúlyt fektetett a cég a akkumulátoridő megnövelésére, valamint a stílusos külső megjelenésre: a vállalat olyan híres designerekkel dolgozik együtt mint Bang & Olufsen, Giorgio Armani, Jasper Morrison és Naoto Fukasawa. Utóbbi szempont a szakmabelieknek mellékesnek tűnhet, ennek ellenére a tapasztalat szerint a legtöbb vásárló esetében a külső megjelenés az egyik legfontosabb szempont.

A Samsung minden mostantól hazánkban kapható notebookja TCO tanúsítvánnyal rendelkezik: egyik modell sem tartalmaz higanyt, mindegyik LED-es kijelzővel rendelkezik, valamint nagy hangsúlyt tettek a tervezők az ergonómiára. Nézzük meg közelebbről az új modelleket:

N sorozat (netbookok)

Három típus létezik, melyek különféle kritériumok alapján lettek kifejlesztve. N210: ennek a típusnak van a leghosszabb, 12 órás akkumulátorideje, igaz, a másik kettő sem marad le tőle lényeges mértékben. Megjelenésében a kristálymintázatú fedelével különlegesnek mondható. Az N150 már egy pénztárcakímélő modell, mely 8.5 órát üzemel egyetlen feltöltéssel. Háromféle színben kapható, külső burkolata pedig karcolás- és ujjlenyomat-álló. Az NB30 kilóg a sorból, hiszen igazi strapás felhasználásra tervezték: a gép háza rázkódás- és karcolásálló kivitelben készül, valamint a szabadesés-érzékelőnek köszönhetően a merevlemez automatikusan leáll, amennyiben szükség van erre. A gyakran felboruló teli kávéscsészék elleni védelmet pedig a körbefutó vízzáró szigetelés biztosítja ennél a modellnél.

Klikk ide! Klikk ide!

Minden típus az új Intel Atom N450-es processzorral, 1 GB RAM-al és 10,1 collos WSVGA kijelzővel rendelkezik. Kétféle, 160GB-os és 250 GB-os merevlemezzel rendelhetőek, és természetesen rendelkeznek az összes manapság szükséges vezetéknélküli technológiával.

Notebookok

R580: A zászlóshajó, melynek szíve az új Intel Core i5 vagy Core i7 processzor. A gép teljes méretű, melynek következtében elfért rajta a 15,6 collos LED háttérvilágítású kijelző, valamint a teljes, numerikus billenyűzet. Különféle konfigurációban rendelhető: például a rendszermemória 2-4 GB, a merevlemez 250 és 640 GB között lehet, valamint választani lehet az nVidia GeoForce GT 330M és 310M közül. Ezt a modellt is messzről meg lehet különböztetni a többitől, mivel karcolásmentes bordó színátmenetes "kristály" külső felület valóban nagyon esztétikus.

Az R530 a kisebb testvér, mely Intel Core 2, Pentium vagy Celeron processzorokkal rendelhető. A gyár hangsúlyozza, hogy ennek a modellnek a kivitele, minősége megegyezik a csúcsmodellével, ugyanakkor olcsóbb nála, kompromisszumot csak a konfiguráció vonatkozásában kell elfogadnia annak, aki ezt a modellt választja. A Q320 konfigurációban nagyon hasonlít az R530-ra: például szintén Intel Core 2 processzorral rendelkezik. Külső méretét tekintve azonban kisebb, ami miatt 13,4 collos kijelzője van, valamint numerikus billentyűzet nem található rajta.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A készülékek magyarországi vételárairól pontos információt nem kaptunk, csupán annyit tudtunk meg, hogy az árak igazodni fognak a többi piaci szereplő termékeihez és a kategóriához. Ebben tehát nem fognak kilógni a sorból, a garanciális feltételek a vonatkozásban azonban igen: a netbookora egy, notebookokra két év garanciát vállal a Samsung, ami a második évben csupán magára a gépre vonatkozik, a külső tartozákokra nem. Mindenestre a koreai cég elég nagy vehemenciával indult neki hazánknak, mivel már az idén a legfontosabb piaci szereplők között egy kategóriában szeretné látni magát, valamint jövőre több típussal és további termékekkel jelen szeretne lenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ilmi6 #10
    ha olyan lesz, mint a RAMjai...
  • skydrake #9
    Olyan notebookot nem érdemes venni amin nincs trackpoint szerintem. Ha jól látom a kijelzője is fényes... gáz
  • neevous #8
    Nálad.
  • Darth Sith #7
    Ezzel vitatkoznék.. Az átlag 1bites laikus úgy vesz gépet ami "szép" és árban belefér.
  • DjDano #6
    Szerintem a kinézet a legutolsó szempont egy Notebooknál...
  • Vass Gábor #5
    Jók lennének ha nem lenne ilyen kevés a teljesítménye.
  • msstz #4
    a legalsó bejön külsőre
  • Polllen #3
    Ezekből a netbook-ból láttam párat Angliában. Az akkori modellek (talán n210) egy az egyben a többi alap netbook belsőt hordozzák, sőt, tiszta msi wind(első széria) külsőre...azért 1,6-s atom 6 cellás aksival 8,5 órát...
  • Szikorarobi #2
    Elfelejtettek leirni, hogy sminkeleshez nem kell tukrot hordozni a csajoknak...
  • slickboy #1
    Gusztusosnak tűnnek, remélem megfelelő árban dobják őket piacra. Amúgy a Samsung autókat is gyárt...