Berta Sándor

Vita a smartbook fogalomról

A netbook után egy újabb készüléktípus elnevezéséről robbant ki vita. Ezúttal a smartbook megoldások kerülhetnek bajba, mégpedig egy tiltórendelet nyomán.

Sascha Pallenberg, a Netbooknews.de és a Netbooknews.com oldalak üzemeltetője nemrég levelet kapott egy ügyvédtől. A dokumentumban a jogász megtiltotta számára a smartbook fogalom használatát, mivel az a Smartbook AG német cég bejegyzett márkaneve.

Kiderült, hogy a vállalat a saját termékeit smartbookoknak hívja, így ezt az elnevezést mások más termékekre nem használhatják. Az ügyvéd levelében kitért arra is, hogy abból indultak ki, hogy a portálok üzemeltetője nem direkt akart kárt okozni, egyszerűen csak - más nyomtatott és online sajtóorgánumokhoz hasonlóan - nem volt tisztában azzal, hogy ezzel a gyakorlatával komoly károkat okozhat a cégnek. A jogász egyúttal felszólította Pallenberget, hogy két héten belül a smartbook fogalmat minden az oldalain megjelent cikkből távolítsa el vagy, ha nem, akkor azokat törölje és az elnevezést a Smartbook AG termékein kívül a jövőben más készülékek esetében ne alkalmazza.

Sascha Pallenberg blogbejegyzésében ugyanakkor megjegyezte, hogy 1981 óta ül számítógépek előtt, de a Smartbook AG nevével vagy termékeivel még soha nem találkozott. Más bloggerek is kaptak hasonló figyelmeztetéseket. Jürgen Vielmeier szintén arról számolt be, hogy egy udvarias hangvételű, de rendkívül határozott felszólító levelet küldött neki e-mailben a Wilde kölni ügyvédi iroda.

Őt arra kérték, hogy törölje vagy módosítsa azokat a bejegyzéseket, amelyeket egy, a Nokiával kapcsolatos cikkében tett és amelyek tartalmazták a smartbook fogalmat. Vielmeier eleget tett a felszólításnak és jelezte, hogy az adott anyaghoz már senki sem fűzhet több kommentárt, valamint a jövőben tartózkodni fog a szó használatától.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #8
    Hogy jön ez ide??? Ne szemetelj!
  • Commandante #6
    Nem kell a németekre mutogatni. Nekünk meg volt általános vagy közönséges mosóporunk (már nem emléxem), aminek a gyártója beperelte az összes összehasonlító mosópor reklámot.
  • Epikurosz #5
    smartbook, smartbook, smartbook, smartbook, smartbook, smartbook.

    Tessék, lehet pörölni!
  • Sir Quno Jedi #4
    Jah, kb. a BivalybSznádi Sufnituning GmK. beperli a világot, hogy a SUFNINTNING-ot má szájukra nem vehetik sohasem, mer ejnyeno!

    A Smartbook amúgysenem német szó, ergó faszé az egy német cég neve és vagy a németeket jelentse fel, vagy az amcsikat, de egyben azé húzós! Minden nyelvre tuti nem védték le (szép is lenne).
  • endale #3
    Egy kis ingyenrekláma a cégének. Ennyi
  • Sir Quno Jedi #2
    Na van vagy két leptopjuk azt csókolom. EZ az az ŰBERCÉG, akit zavar...
  • Sir Quno Jedi #1
    Menjen már az anyjába! Ha valaki levédte volna az okosteló fogalmat, akkor ma nem lehetne okostelókról beszélni?! Hülyék ezek.