Berta Sándor

Notebookboltok nyílnak az osztrák egyetemeken

Idén immár negyedszer nyitja ki kapuit az ausztriai egyetemeken és főiskolákon az u:book online notebookbolt-hálózat.

Az u:book program célja, hogy az osztrák egyetemisták és főiskolások könnyen, egyszerűen és olcsón jussanak márkás és megbízható hordozható számítógépekhez. A kezdeményezés a Bécsi Egyetemen indult és a virtuális boltok szeptember 21-én nyitják ki negyedszer a kapuikat. Az u:bookshopok október 18-ig fogadják az érdeklődőket.

A programot jelenleg tizenöt helyi egyetem és főiskola támogatja, a mostani szemeszterben már a Grazi Egyetem és két további főiskola hallgatóinak is lehetőségük nyílik a kedvező árú notebookok beszerzésére. Az u:book projekt ezáltal az osztrák felsőoktatási hallgatók 80 százalékának hozzáférhető. Az u:bookokat három gyártó, a Lenovo, a Hewlett-Packard és az Apple kínálja. Mindhárom cég kizárólag a business kategóriájú termékeit teszi elérhetővé. Az nagyon alacsony árak miatt ugyanakkor a személyenként megrendelhető darabszámot korlátozták. A programban részt vesz még a Microsoft és az Orange.


A készülékekkel a diákok nem csak egy laptophoz, hanem egy a helyi viszonyokra optimalizált mobil munkakörnyezethez jutnak, amely kapcsolódik az egyetemük vagy főiskolájuk IT-hálózatához. A Lenovo és Hewlett-Packard notebookok három kategóriában (mini, midi és maxi) elérhetők. A mini besorolású termékek könnyű készülékek, amelyeket hosszú üzemidő jellemez. A midi eszközök hagyományos laptopok, míg a maxi változatok nagy teljesítményű, erősebb grafikus kártyával és nagyobb kijelzővel ellátott hordozható számítógépek.

Különösen fontos szempont, hogy minden notebook robusztus legyen, magas üzemidővel rendelkezzen, kompatibilis legyen a Linux-disztribúciókkal, valamint megfelelő súlyú és olcsó legyen. Emellett minden készülékhez 3 év garancia jár. A Bécsi Egyetem Központi Informatikai Szolgálata kapcsolatban van a Zürichi Műszaki Főiskola Neptun Projektjével, amely hasonló elveken és módon működik. A szakemberek így folyamatosan hasznosítani tudják egymás tapasztalatait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • slickboy #2
    És mikor figyelnek az előadásra ha mindenki a laposát bámulja? Na meg klassz zümmögés töltheti meg az előadót, ha mondjuk 100 hallgató bekapcsolja a laptopját. Oké, ez a szokásos magyaros kukacoskodás. Az Apple gépei kompatibilisek a Linuxszal? Ha igen, nem hinném, hogy bárki azt választaná, ha már géppel együtt kap egy Mac OS X-et.
    Nálunk meg csak egy gagyi sulinettel próbálkoztak, cöh...
  • netperformer #1
    A szemüveges hapinak jó könnyű laptopja lehet :D