Berta Sándor

A netbook lehet a számítógép-ágazat megmentője

Amikor tavaly januárban az ASUS piacra dobta az Eee PC701-est, egy olyan igazi sikertörténet vette kezdetét, amire alighanem a még legoptimistább elemzők sem számítottak.

Miközben a PC-eladások folyamatosan csökkennek, egyre több netbookot értékesítenek a kereskedők. Eleinte a szakemberek többsége szkeptikusan fogadta az új jövevényt, sokan meg is mosolyogták. Közel két év elteltével azonban teljesen más a helyzet. A BITKOM szakmai szervezet legfrissebb adatai szerint csak az idén 8,7 millió hordozható számítógépet adtak el Németországban, ezeknek az egyharmada volt netbook.

"A netbookokkal egy teljesen új kategória jelent meg a 400 eurónál olcsóbb termékosztályban és ezek a modellek az egész PC-piacnak is szárnyakat adtak. A netbookok tökéletesen alkalmasak a mobil használatra és nem az asztali számítógépek helyetteseinek tekintik őket" - jelentette ki August-Wilhelm Scheer, a BITKOM elnöke.

Az első sikerek kétségtelenül az ASUS nevéhez fűződnek, de az eltelt egy év az Acer piaci pozícióinak megerősödéséhez vezetett. A tajvani gyártó az idei esztendő második negyedévében már 17,8 százalékos piaci részesedéssel büszkélkedhetett. "A jelenlegi gazdasági helyzetben az emberek nagyon átgondolják a vásárlásaikat. Mivel ebben az esetben komoly minőségi termékekről és energiatakarékos alkatrészekről van szó, a vásárló háromszorosan is profitál: aktuális technológiához jut, jelentős mértékben csökkennek az üzemeltetési költségei és egyúttal védi a környezetet" - nyilatkozta Stefan Engel, az Acer Németország vezetője.

Morvay Eszter, az IDC piackutató cég elemzője úgy vélte, hogy a folyamatosan csökkenő árak, az egyes gyártók és mobil szolgáltatók közötti szövetségek csak tovább javítják a helyzetet. Egyre inkább az az igény, hogy akár a netbookokkal együtt értékesítsék a mobil adatforgalmi szerződéseket. Természetesen nem szabad elfelejteni a netbookok hátrányait sem: a kis méretű kijelzőket, az apró billentyűzeteket, a gyakran hiányzó DVD-meghajtókat és a kis teljesítményű processzorokat. Igaz, cserébe viszonylag hosszú az üzemidő és akár Linux vagy Windows XP is elfut ezeken az eszközökön.

Hátrányaik ellenére a netbookok kiválóan alkalmasak lehetnek a mobil kommunikáció kapujának kinyitásához és az új modellek egyre inkább kielégítik az emberek igényeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!