Berta Sándor

Az Asus és a Toshiba notebookjai a legmegbízhatóbbak

A garanciákra szakosodott amerikai SquareTrade nevű cég megbízhatósági összeállításában az Asus és a Toshiba végzett az élen.

Általában a szakemberek a nagy IT-cégek termékeit tartják a meghibásodásra legkevésbé hajlamosaknak, mivel azok komoly minőségellenőrzésen esnek át a boltokba kerülés előtt. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a kisebb gyártók ne tudnának jó és megbízható készülékeket kifejleszteni. Ez utóbbit bizonyítja a SquareTrade amerikai cég notebookokról készített és most nyilvánosságra hozott megbízhatósági összeállítása.


Az ASUS és a Toshiba a legmegbízhatóbb gyártó

A felmérés első helyezettjei - némi meglepetésre - az Asus és a Toshiba voltak. Az ok egyszerű: az elmúlt években e két gyártó notebookjai kerültek legkisebb számban a garanciális időszakban szervizekbe. Az Asus és a Toshiba esetében száz laptopból átlagban 16-tal akadt valamilyen probléma a garanciás időtartama alatt. A lista végén található Hewlett-Packardnál ugyanakkor ez a szám elérte a 25-öt. A HP-t 23 százalékos adatával éppen csak megelőzte az Acer, illetve a Gateway. A középmezőnyben a Sony (16,8 százalék), az Apple (17,4 százalék), a Dell (18,3 százalék) és a Lenovo (21,5 százalék) található.

Az amerikai cég emellett vizsgálta az elmúlt hónapok slágertermékeinek, a netbookoknak a megbízhatóságát is. Kiderült, hogy a vásárlást követő első éven belül a netbookok 20 százalékkal hajlamosabbak a hibákra, mint az olcsóbb notebookok. A drágább laptopokhoz képest pedig ez az arány eléri a 40 százalékot.


A netbookok első éves meghibásodási aránya a legmagasabb

Általánosságban elmondható, hogy minden harmadik notebooktulajdonosnak kell azzal számolnia, hogy a készüléke a vásárlást követő első három év valamelyikében elromlik. Az esetek kétharmadában valamilyen hardverproblémáról van szó, míg a maradék egyharmadában általában véletlen kár keletkezik. A viszonylag magas arányok a SquareTrade munkatársai szerint elsősorban arra vezethetők vissza, hogy notebookok más elektronikai készülékekhez képest jóval érzékenyebb alkatrészekből épülnek fel.

A cég munkatársai összesen több mint 30 000 beküldött eszközt vizsgáltak meg. Fontos megjegyezni, hogy a tesztpéldányok között egyetlen használt számítógép sem volt. A SquareTrade szeptemberben a konzolokról készített hasonló megbízhatósági összeállítást, amit a Nintendo Wii nyert, megelőzve a PlayStation 3-ast és az Xbox 360-ast.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Divizio88 #12
    Tudom nem idevag a kerdes de mashol nem nagyon valaszolnak..:)
    Megkoszonnem ha tudna valaki segiteni...:D problemam a kovetkezo,
    ha teljesen feltoltom az akkumatort 2es fel orat tartja..:( nem keves ez?
    baratimnak 6 orat tartja..van egy kis kulonbseg..:( plss segitsetek! :(

  • bracsek #11
    Az msi sose volt jó semmire :D
  • maaatti #10
    Hol marad az MSI? Egy ilyen tesztbe illene beletenni.
  • marcee #8
    Milyen hosszú garanciaidőre vonatkoznak a megállapítások? Hiszen az alapértelmezett garancia cégenként különbözik, bár plusz pénzért kiterjeszthető mindegyik esetében. Nagyon nem mindegy, hogy 1 vagy 5 év alatt van-e gond minden 3. példánnyal. Kb. 20-30 notebook van az ismeretségi körömben, amiket részben javaslatomra vásároltak, és nagyrészt én tartok karban. 10 év alatt egy winchester halál volt, egy hálókártya pusztult el (alaplap csere). Ezen túl csak az akkumulátorok rakoncátlankodtak. Szoftveres gond persze sok volt.
  • tomcsa4 #7
    Dell az egy fasz. Bár sok notinál 1 év helyett 3 év garit ad. Ami néha többet ér, mint +200 mhz magonként. :)
  • madafakk #6
    Én is Toshiba tulajdonos vagyok, és nagyon imádom. De anno ha nem ezt vettem volna, akkor Asus lett volna a másik amit vettem volna. Nálam ezeken kívül még a Dell jöhetne szóba, csak azok 2x ennyibe kerülnek ugyanennyi tudással.. :P
  • [HUN]FaTaL #5
    Jó ez az ASUS F5SL nekem. :)
  • sly007 #4
    Tudtam, hogy Asus noti jó lesz nekem. :)
  • tomcsa4 #3
    Azért elég gáz, hogy minden harmadik notival gond van. Ennyit a nagy sietségről.
  • Narxis #2
    Asus laptopom szintén.